Det høres jo enkelt ut. Er barnet sykt bør det være hjemme. Men, vi foreldre jobber jo som regel, og vi har et visst antall sykedager vi kan ta ut hvert år. Så derfor blir hvert sykdomstegn nøye vurdert før dommen som «syk nok» blir satt., og vi bruker en av våre verdifulle sykedager. Selv om vi kjenner vårt barn best, og vet når hen bør være hjemme og ikke, er det regler som må følges. Disse reglene er laget med tanke på ditt barns velferd, men også andre barns – for sykdommens smittefare skal også vurderes.
FHI har en fin artikkel om dette, og vi deler hovedpunktene for de vanligste sykdommene fra deres tekst.
Forkjølelse
Forkjølelse er den vanligste sykdommen i barnehagen. Er barnet forkjølet bør det bli hjemme til allmenntilstanden er god nok (tenk – lek og samvær med mange barn og voksne en hel dag tar på). Er barnet kvikt nok til å klare en hel dag i barnehagen går det greit å fortsatt hoste litt eller være snørrete.
Omgangssyke / Norovirus
Ved oppkast og diaré bør barnet holdes hjemme til disse symptomene har gitt seg, og i 48 timer etter siste symptom. Dette for å unngå å smitte andre i barnehagen.
Feber
Barn med feber trenger å være hjemme til feberen har gitt seg og allmenntilstanden er god igjen.
Øyekatarr
Ved kraftig øyekatarr med mye puss bør barnet holdes hjemme, i fare for å smitte andre barn. Men ved mild til moderat katarr kan barnet gå i barnehagen, hvis allmenntilstanden tillater det.
Les mer på FHI sine nettsider.
Har du et sykt barn hjemme – les en bok for han eller henne. Det er koselig for både deg og barnet.