STYR BJØRN & GILBERT I 24 TIMER - LIVESTREAM 12- NOVEMBER

Vær en pappa – Gode oppfordringer fra forfatter Heine Vestvik

Vi har fått foreldrebokforfatter og spaltist i Foreldre & Barn Heine Vestvik til å dele gode oppfordringer til nye pappaer.

Til alle pappaer!

Gratulerer med farskapet! Og velkommen i klubben av fedre!

Barnet ditt er heldig! Visste du at norske fedre er blant dem i Europa som tilbringer mest tid med sine barn? Her er mine beste råd for å skape en god relasjon mellom deg og din nyfødte!

1 Vær en pappa som trøster barnet

Alle barn trenger trøst. Gjennom hele barndommen er trøsten den beste medisinen du kan gi barnet ditt for nesten hva det skulle være av problemer. Enten det er vugging, nynning eller bæring på den nyfødte, eller et plaster og en god klem til 5-åringen som har falt og slått seg, er det når du på ulike måter gir barnet ditt god trøst at barnet for alvor føler seg trygg hos deg.

Husk at når du trøster er det barnets følelser som er i sentrum, og din jobb er å leve deg inn i og være sammen med barnet i de følelsene som barnet har til de sakte glir over. Trøsten er på en måte snarveien til å skape tilknytning, og som nybakt pappa er det viktig at du på et tidlig tidspunkt blir trygg på å gi trøst til barnet i ulike situasjoner.

Far og sønn spiller basketball

2 Vær en pappa som leker med barnet

Etter de første månedene vil barnet sakte, men sikkert bli mer og mer interessert i å utforske verden. Dette skjer gjennom leken. Men barnet liker ikke å gjøre dette alene, det trenger en god partner til å utforske sammen med! Barnet trenger en til å passe på det så det er trygt, en til å dele gledene over sine oppdagelser med, og en til å hjelpe det med å utforske verden når det står fast: dette er oppgaver som er skreddersydd til papparollen!

Når du er sammen med barnet ditt i lek og oppdagelser fra et tidlig tidspunkt av, får barnet en grunnleggende positiv erfaring av at utforsking er gøy, en erfaring de tar med seg videre inn i skole – og arbeidslivet senere. Din involvering i barnets lek legger med andre ord grunnlaget for barnets læringslyst videre i livet! Husk å legge fra deg arbeid, mobilen og stress, når du leker med barnet er hovedoppgaven å ha oppmerksomheten rettet mot barnet og (kun) følge barnets initiativ.

Pappa som koser med baby

3 Vær en pappa som gir mye kroppskontakt og kos

Vi er født i en kultur der hyppig kroppskontakt ikke er særlig vanlig. Men slik trenger det ikke være! Barn trenger gjennom hele barndommen rikelig med kroppskontakt og kos, både fra mamma og fra pappa. Når barnet opplever å få kroppskontakt med deg utløses beroligende hormoner, og barnet føler glede og nærhet til deg.

Det skal ikke alltid å mye til – holde i hånden til den nyfødte når du snakker til den, en klem til en travel 4- åring eller å stryke 8-åringen over ryggen når den gjør lekser, prøv å vær bevisst på at du besitter denne magiske kraften og at du kan bruke den på barnet i et mye større omfang enn hva vi ofte er vant med selv.

Snakk med andre pappaer

4 Snakk jevnlig med andre pappaer

Mammaer er ofte flinke til å treffe andre mammaer og prate sammen om hvordan det går med barnet og med seg selv. Men så aktive som vi pappaer er her til lands er det ingen grunn til at ikke vi også kan gjøre det samme! Vi trenger også å snakke sammen om hvordan det går med barnet, og hvordan det er å være pappa.

Når du som nybakt pappa treffer andre pappaer, ta derfor initiativ til å snakke sammen om hvordan pappa-livet er, og hvordan det går med den unge lovende. Husk at også for oss menn er det viktig også å dele det som er vanskelig eller utfordrende med noen, på den måten får du nye krefter til å fortsette å gjøre den gode pappa jobben du gjør!

Del artikkelen med noen som trenger det!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit

Artikkelen er skrevet av

Artikkelen er skrevet av

Heine Vestvik

Heine Vestvik

Heine Vestvik er utdannet barnevernspedagog, og har en mastergrad i europeisk sosialt arbeid. Han har jobbet med familieveiledning i 15 år og gitt ut fem foreldrebøker.

Han står også bak det Det Lille Følelsespillet – Spillet som styrker båndet mellom deg og barnet ditt. Les mer.
Hva syns du om Vær en pappa – Gode oppfordringer fra forfatter Heine Vestvik?

Tips oss på Facebook dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan også bruke kontaktskjemaet på siden.

Tips venner og bekjente om BliPappa.no, og følg oss på Facebook.

Nytt på siden

Nyeste artikler

Fra unnfangelse til fødsel skjer utviklingen av fosteret i rekordfart. FOTO: Shutterstock

Hvordan vokser babyen i magen?

Fra man finner ut at man venter barn er det veldig spennende å følge med på utviklingen der inne, og det skjer jo så fort! Fra to celler til et fungerende menneske på rundt 40 uker – så fascinerende!

Les mer

Rabattkoder

Se vår oversikt over butikker med rabattkoder for deg som finner butikken via BLIPAPPA.NO

FAQ

Spørsmål & Svar for nye pappaer

(kommer snart)

Vinn Valgfri Stokke® LIMAS™ bæresele

Trekning i juni, august og september.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

Familie som sparer penger i sparegris. ILL.FOTO: Rawpixel

6 økonomismarte tips til ferske fedre

Å bli pappa er en tid for store følelser og våkenetter. Det er også en tid for nye behov, press, sammenligning og en utstyrsjungel det er lett å gå seg bort i. Her er seks tips som redder lommeboka.

LES MER
Benjamin Bakke fisherbenny

Benjamin Bakke (Fisherbenny)

Benjamin Bakke, mer kjent som Fisherbenny, er andre pappa ut i serien Hva gjør du pappa?, og forteller kort om hvordan han kombinerer familieliv med jobben som fisker.

LES MER
MELD DEG PÅ NYHETSBREV

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE