Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.

De beste LEGO City-settene i 2024

Artikkelen inneholder reklame gjennom annonselenker til Extra-leker.no
Vi anbefaler seks LEGO-sett i forskjellige prisklasser. Dette er LEGO-settene som byr på mest verdi for pengene, og de beste LEGO City-settene i 2024.

I denne artikkelen anbefaler vi de beste settene fra LEGO City som du kan få kjøpt i butikk i 2024.  Artikkelen er skrevet i februar 2024, og sett lansert etter dette er ikke med i oversikten.

LEGO-settene er tilgjengelige i de fleste butikker, og helt nederst i artikkelen har vi inkludert en oppdatert prisoversikt med lenke til en av de rimeligste butikkene, vår affiliatepartner Extra-leker.no. Denne norskeide leketøyforhandleren har både nettbutikk og fysiske butikker rundt i hele landet.

Hva er LEGO City?

LEGO City er et LEGO-tema primært markedsført mot barn i alderen 4 år opp til 12-ish. LEGO City selges i alle butikker som selger LEGO, og du kjenner de igjen på de blå eskene med illustrert bakgrunn på forsiden. Som navnet LEGO City tilsier, så er fokuset på å gjenskape et bymiljø med mye nødetater og annet barn syns er spennende. 

LEGO City har et mangfold av bygninger, kjøretøy, figurer og tilbehør som gjør det mulig for barn å bygge og leke med ulike scenarier og situasjoner som man finner i en moderne by.

Siden City ble lansert i 2005 har det vært gjennom perioder med undertemaer som f.eks. arktiske ekspedisjoner, jungelveterinærer og de nyeste – LEGO City Stuntz. LEGO City har også noen av de minste LEGO-settene du får kjøpt, og da går det mye i politi, tyv og brannvesen.

Hvilket LEGO City sett liker barna?

Om vi spør vår sønn om hva slags LEGO-sett han vil bygge, er svaret uten tvil noe som har hjul. Gjerne anleggsmaskiner, biler eller andre kjøretøy.

Det vi derimot har observert er at de LEGO-settene som blir mest lekt med både under bygging, og i etterkant, har alle vært bygninger. Ofte ser vi at biler blir bygget, lekt med en stund, før fokuset går over på andre aktiviteter. Bilen blir så liggende Etter en periode på noen dager eller uker blir bilen demontert av barnet for å bygge andre fantasisaker. 

Å bygge LEGO er en fin aktivitet for barn som bidrar til kreativ tenkning og problemøsning
Fireåringen syns byggingen er nesten morsommere enn å leke med settene. FOTO: Blipappa

Det at LEGO kan brukes til å lage noe helt annet, er en av de absolutt største fordelene med LEGO. Til forskjell fra andre leker som blir liggende i skapet når det er glemt, så kan LEGO demonteres og legges i den berømte LEGO-haugen som mange har. Så kan den gamle bilen bli til nye biler, bygninger og fantasidyr. 

I denne artikkelen er fokuset på at selve den innkjøpte LEGO-settet skal vare så lenge som mulig før det blir til en ny kreasjon. Bygninger derimot skaper ofte entusiasme underveis ved at. Allikevel har vi opplevd at bygninger kan føles monotone hvis det blir for mye av en byggeteknikk eller et element tar for lang tid. Eksempelvis mente vår sønn at taket til UP-huset ble for langtekkelig.

Vår erfaring

Noe av det vi har opplevd at vår sønn syns er mest underholdende er LEGO city sett med mye variasjon eller sett som har en fortelling. Med mye variasjon mener vi at settet inneholder flere ulike byggbare elementer. Han syns det er morsomt å bruke fem minutter på å bygge en rar seng, for så å gå videre til å bygge en liten bil, og deretter en helikopterlandingsplattform. Å derimot sette seg ned å bygge en stor lastebil eller gravemaskin blir ofte for langt mellom start og premiering. 

Akkurat som at barn syns det er vanskelig å vente på tur, eller de skal ha hjelp NÅ, så er LEGO-bygging litt det samme. De vil gjerne ha det som i psykologilæren heter instant gratification, eller øyeblikkelig tilfredstillelse på norsk. Derfor anbefaler vi LEGO City-sett som fortrinnsvis inneholder korte og enkle minibygg, og lar barna oppleve mye under selve byggingen.

XS

LEGO® City Politimotorsykkel på biljakt (60392)

LEGO City Politimotorsykkel på biljakt med settnummer 60392 er det beste settet til smågaver

Først ut er det rimeligste settet.

Settet koster rundt 120 kroner, hos LEGO.no, men noe mindre hos Extra-Leker. Settet inneholder både en politisykkel, en bankranerbil (ihvertfall en skurkebil) og to minifigurer. Det at settet inneholder flere kjøretøy og to figurer gjør at det er enkelt å leke med, og gjør det engasjerende å bygge – fordi man bruker ikke så lang tid på et kjøretøy. Strengt tatt er det ikke mye bygging som må til for politimotorsykkelen. LEGO City Politimotorsykkel på biljakt har 59 deler, så dette er i stor grad et lekesett, og ikke så veldig byggesett.

Små sett dette passer fint som gave til fettere, kusiner, nevøer og nieser. Med to kjøretøy og to minifigurer er dette et av de settene vi opplever har mest lekeverdi i denne prisklassen. I dette settet er det også flere trykte elementer, altså ikke klistremerker. Det er også en bonus!

Dersom barnet er yngre enn fem, men har erfaring med å bygge LEGO fra før av, så passer dette fint. Hvis du tror, eller vet, at barnet ikke har bygget så mye LEGO før, bør kanskje barnet startet med et av City-settene som er merket 4+ eller Easy to build.

Se LEGO-settet hos Extra-leker.no

Dette er en affiliate-lenke.

S

LEGO® City Burgertruck (60404)

LEGO City Burgertruck er det beste til rundt 250 kroner

Dette settet har 194 deler og koster omtrent 259,- på LEGO.com. Dette LEGO-settet er ikke bare en bil, men også en burgersjappe. Skikkelig kul, og en kombinasjon av interessen til veldig mange barn. Hamburger, flammer og lastebil. Tilfeldigvis er det også interessen til ganske mange pappaer.

Byggeopplevelse

 innbyr til lek også når den er ferdigbygget. Flammene på siden av lastebilen er trykk, og ikke klistremerker. Det samme gjelder burger-skiltet. Som tidligere nevnt i artikkelen, så er trykk noe vi alltid setter pris på. 

Settet kommer med to instruksjonsbøker. Den første er for selve lastebilen og sjåfør/resturantarbeideren, og den andre er for burgerbygningen, burger og kunde. Så denne kan bygges sammen som søsken eller som foreldre og barn.

Morsomme funksjoner og lek

Noe som gjør dette til et fint sett for lek er at det følger med to minifigurer. Det at det går an å mikse å matche utseendet på figurer er noe som er veldig populært hos fireåringen her i huset.

Siden burgerhuset kan enkelt tas av lasteplanet, så er det naturlig at det blir både transportlek, kjørelek og matservering når barnet holder på med sitt. Mange muligheter og en morsom liten bil. Taket på kjempeburgeren kan tas av, slik at figurer kan settes inn. Vi liker også funksjonen med at skiltet vippes ned for å lukke restauranten (sjappa?).

Noe jeg ikke trodde kom til å være en big deal er at en av figurene hadde et høreapparat (Cochleaimplantat) for å være spesifikk. For dette forventet jeg egentlig at en fireåring ikke kom til å stille spørsmål ved. Der tok jeg feil, for guttungen lot tidlig merke til dette. Det at minifiguren kan bare høre dersom hår-brikken med høreapparet er på hodet ble fort en del av leken som sønnen min gjør med LEGO City-settet. Med andre ord er dette en fin måte for barn å bli kjent med høreapparat og døvekultur. (Fordrer jo at vi foreldre kan litt om hva temaet da).

S

LEGO® Politibil på muskelbil-jakt (60415)

LEGO City Politibl på muskelbiljakt er det beste LEGO City settet for deg som liker Speed Champions

Vi har tidligere skrevet om LEGO Speed Champions, som er modellbiler som passer godt til større barn og voksne bilentusiaster. Dette settet er i stor grad Speed Champions for barn. Her bygger barnet to supertøffe biler som like gjerne kunne bli stilt ut på kontoret som i lekehylla. Settet har 213 deler og pris hos LEGO.no er 259,-.

 

Byggeopplevelse

Vi har ikke kjøpt dette settet selv, men ut i fra hva vi har sett i butikken, så har vi sterk tro på at dette settet er en vinner!

Settet egner seg best til å bli bygget av en person, da begge bilene deler instruksjonsbok. Instruksjonsboken dekker altså begge de to posene som kommer i esken. Det første som bygges er politimannen og politibilen. Hvis barnet heller vil leke etter å fullført denne, passer det fint å ta pause – for hele bilen er i pose 1. I pose nummer to finner du muskelbilen, eller skurkebilen, som vi kaller den.

Settet har fem klistremerker, noe som ikke er altfor mye. To av de er dekorasjon på siden av skurkebilen, og de andre er logo og motorelementer på sportsbilen politimannen kjører. 

Fartsfylt lek

Settet er uten tvil best egnet på barn som syns det er gøy med bil. Bilene ser og føles raske ut, og bredden på seks knotter (Speed Champions er åtte knotter brede) gir en skala på bilene som passer godt til LEGO minifigurene.

Den grønne skurkebilen har en enkel bakluke der hun kan gjemme de medfølgende LEGO-sedlene eller den blå edelstenen. Det innbyr til kjørelek på gulvet, så her er det bare å rydde plass!

M

LEGO Gjenvinningsbil 60386

Det perfekte settet til barn som digger søppelbiler.

Av en eller annen grunn har veldig mange barn en fascinasjon med søppelbiler. Dette settet er flott, men krever at barnet syns det interessant å bruke noe tid på å bygge en enkelt gjenstand. Settet har totalt 261 deler, og er listet for 419,90,- hos LEGO.no. I settet inngår også tre minifigurer, samt en liten katt.

Fun fact: Den blå trøyen som den ene figuren har finnes bare i dette settet.

Byggeopplevelse

Vi har ikke bygget dette selv, men vi vet at hele settet er fordelt på tre poser og tre instruksjonsbøker. 

Den første instruksjonsboken går til pose 1. Når du bygger denne så bygger du minifigurene, katten og gjenvinningsstasjonen. Den neste instruksjonsboken bygger lastebilen uten conteinerdelen, og den siste instruksjonsboken gir deg de 55 stegene for å fullføre gjenvinningsbilen.

Med instruksjonene fordelt på flere bøker, kan flere familiemedlemmer bygge sammen – noe som ofte er stas for den minste (og resten selvfølgelig).

Gjennvinningslek

Det følger med smådeler som brun kvist, grønn kvist, tre søppelspann og noen «billetter». Med dette kan barnet leke at det kaster avfall inn i sorteringsstasjonen og søppelbilen tømmer stasjonen. Settet og leken er enkel, men de mange delene gjør at settet enkelt kan integreres inn i LEGO-haugen etter hvert, og bli til andre kreasjoner. Det er noen klistremerker, som f.eks. på forsiden av sorteringsstasjonen og på siden av søppelbilen.

Gjenvinningsbil-settet er designet av LEGO-designer Adam Grabowski, som sier selv at denne søppelbilen er en homáge (ord fra klokkeland) til LEGO-settet 4432 fra 2011, som var en lignende søppelbil (Kilde: Brickset).

L

LEGO® City Politiets fengselsøy (60419)

LEGO City Politiets Fengselsøy er årets beste LEGO City sett, og veldig populært her i huset.

Nå begynner det å koste litt mer, men dertil byr det på mer lekeverdi og en lengre byggeopplevelse. Dette er fengselsøya med settnummer 60419 og har 980 deler. Dette er et stort sett, og veiledende pris hos LEGO er 1.249,-, men sjekk pris hos Extra-Leker i bunnen av artikkelen. I tillegg til å få mange nyttige klosser som kan brukes til barnas fremtidige prosjekter følger det også med noen mer unike deler. Blant disse kan vi nevne både haien, de to båtene og de fire grå fjellformede klossene som utgjør svaberget som fengselsøya står på. Båtene er flotte og man kan bygge mye annet på selve flaten, men de er merket med at de ikke flyter. Vi testet i badekaret, og joda – de flyter hvertfall i badekaret.

Selve fengselsøya er som mange andre LEGO-city sett laget litt som et dukkehus. Du har flott fasade og en åpen bakside. Det gjør det lett å flytte figurer mellom etasjene og lage eventyr og fortellinger. For figurer er det nok av her. Du får fire fanger, tre fengselsbetjenter, en politihund og en hai.

Byggeopplevelse

Dette settet bygget min kone og sønn på fire år sammen i løpet av en dag, men noen avbrudd for tur ut, annen lek og andre aktiviteter underveis.

Fengselsøya er delt opp i mange poser, og jeg tror det var åtte eller ni totalt. Settet har et hovedsett som består av selve fengselsøya, men også to båter og et politihelikopter skal bygges. 

Heldigvis er det lett å fordele byggingen på hele familien, for instruksjonene er fordet over fire bøker. Den ene boken for den store politibåten, en annen bok for helikopteret og de tre bøkene er instruksjoner for ulike deler av fengselsøya. Hvis du bygger settet i rekkefølgen som står oppgitt i instruksjonen, så vil du avslutte med å bygge tårnet på fengselsøya – noe  vi syns er en fin måte å avslutte byggeprosessen på. Vi har tidligere opplevd at sett har de mindre sidesettene som det siste man fullfører, og det kan oppleves som antiklimatisk. 

Det var en morsom byggeopplevelse, og fireåringen ville starte rett på å bygge selve fengselsøya, og gledet seg stort til pose syv. Fordi i pose syv var røret som fangene sklir gjennom for å rømme ut av luftegården. Det var stor stas da han endelig kom til det punktet der de skulle bygge denne etterlengtede delen – og det virket som forventningene ble innfridd. Alt i alt en flott byggeopplevelse med variasjon og noe for alle aldre.

Morsomme funksjoner

Settet har flere artige lekefunksjoner. De er i stor grad sentrert rundt to hemmelige rømningsveier i form av en skjult rømningsvei under gulvet i luftegården og en åpning under en seng inne i fengselscellen som leder ned i en nedlagt gruve.

Dersom fangene kommer seg ut av fengslet er de ikke helt i havn. Dette er som sagt en øy, og i vannet lurer både farer som hai og en patruljerende politibåt. Det følger også med et veldig enkelt helikopter som politiet kan bruke til å spore opp rømlingene.

Med også helikopterlandingsplattform, overvåkningsrom og eget lite avlukke for hunden, så er det mange lekemuligheter som engasjerer og utgjør et spennende LEGO-sett.

Alle lekemulighetene i LEGO City Fengselsøy 60419 gjør det til et av de beste LEGO city settene i 2024
Rømningsvei under sengen og ned i en nedlagt gruve. FOTO Blipappa

En funksjon vi ikke har sett så mange ganger før er skyvedøren til fengselscellen. Legg også merke til den flotte steintrappen på forsiden av fengselsøya. Det var et av favorittelementene i følge fireåringen.

Rømningsvei fra luftegården og ut avløpsrøret. FOTO: Blipappa

Det beste LEGO City-settet

Settet har rundt ti klistremerker, men de er alle nyttige, og bidrar til å løfte helheten til LEGO-settet. Blant annet er de to skiltene som viser at det er hai i vannet klistremerker, men de er relativt lette å sette på. Mulig en voksen må hjelpe til for å få det helt rett.

Dette er forresten det første store LEGO-settet fra designer Rik, og da er det morsomt at det også er det settet vi liker best av de som har kommet ut så langt i 2024.

Hvis du selv er med barnet og bidrar til byggingen, så kan det nevnes at dette settet har fullt av morsomme detaljer og elementer man lager underveis. Blant annet vaskemaskinen på bildet over var et høydepunkt under byggingen. Morsomt å se hvordan LEGO klarer å lage virkelighetstro miniatyrer av klosser.

Vaskemaskin er bare en av mange artige detaljer. FOTO: Blipappa

Politiets Fengselsøy er absolutt verdt pengene, og det er lek for de minste og detaljer og engasjerende bygging for de største. Legg også merke til klistremerket på veggen. Vårt favorittsett i 2024!

Se LEGO-settet hos Extra-leker.no

Dette er en affiliate-lenke.

XL

LEGO® City Sentrum (60380)

LEGO City Sentrum er det beste LEGO City hvis du har pengene og plassen

Du har kanskje lagt merke til at Lego city har veldig mye bygg og kjøretøy som tilhører ulike nødetater. Her er noe helt annet!

I dette gigantiske settet får du hoteller, restauranter og frisørsalonger. Et fullverdig bysentrum med andre ord. LEGO City Sentrum har hele 2010 deler, og kan koste opptil 2.500 kroner, men det er verdt prisen. I hvert fall hvis du kjøper det hos vår affiliatepartner Extra-leker.no, der det kun koster 1.999,-.

Her er rett og slett et sett som oppfyller alle ønskene vi nevnte tidligere:
Det har spennende og variert byggeopplevelse, der barnet finner glede og engasjement i å bygge mange minibygninger, eller moduler. Her finner du blant annet, frisør, dyrlege, burgersjappe, bloggerstudio og mye mye mer.

Dette settet inneholder hele 14 minifigurer, flere kjøretøy og en golden retriever.

Byggeopplevelse

Vi har ikke kjøpt dette settet, da vi ikke har råd, men dette er infoen jeg har klart å hente ut fra LEGO.no:

Settet kommer fordelt på 18 poser, og fem instruksjonsbøker. Du starter med å bygge en trehjulet motorsykkel, som betyr at barnet får noe å leke med ganske tidlig ut i byggeprosessen. Det liker vi!

Videre begynner man på bygging av vei, og deretter de ulike restaurantene, butikkene og andre delene av bysentrumet. De 14 minifigurene er fordelt slik de bygges etter hvert som man kommer lengre ut i byggeprosessen. Det at barnet får flere figurer å leke med underveis, og ikke alle samtidig, gjør at byggeopplevelsen blir mer lekbetont, og det er lett å pause opp for å leke isteden for å bygge. 

Ut i fra erfaring, vil vi tro at byggingen av dette settet kan dras ut slik at det varer halvannen uke. Det er med andre ord perfekt til regnværstunge dager i sommerferien eller ved mange dager hjemme ved sykdom.

Vi kommer tilbake med oppdatert info her når vi har fått råd til settet.

Blipappa.no skriver ikke bare om LEGO, vi har også et bredt utvalg fagartikler som tar for seg alt fra graviditet og fødsel til pappaperm og småbarnsliv. Flere av våre artikler har vi fått fra gjesteforfattere som som Hedvig Montgomery og Heine Vestvik. For å hjelpe oss i arbeidet med Blipappa.no kan du bruke linkene til Extra-leker.no for å handle! Det koster deg ingenting, men hjelper oss veldig! 

Se LEGO-settet hos Extra-leker.no

Dette er en affiliate-lenke. Blipappa.no kan tjene en liten slant dersom du handler via lenken. Det innebærer ingen ekstra kostnad for deg.

LEGO for liten og LEGO for stor

I tillegg til at fireåringen er kjempetilhenger av LEGO, har også mor og far i huset blitt bitt av basillen. Det har resultert i at en rekke LEGO-sett merket 18+ har funnet veien inn i hjemmet vårt. Dette er LEGO Icons og LEGO Ideas, som i stor grad er markedsført mot voksne. Her er det fokus på detaljer, utseende og byggeopplevelse fremfor lek. 

Vi har samlet noen av våre favoritter i denne artikkelen her: De beste LEGO-settene du ikke kan få tak i.

Hvis man syns det er gøy med bil og motor kan også LEGO Speed Champions være interessant. I dette LEGO-temaet bygger man naturtro modeller av kjente sportsbiler. Du kan lese mer om Speed Champions i denne artikkelen, eller sjekke ut oppdatert prisinfo for LEGO City hos Extra-Leker.no i neste avsnitt.

Prisoversikt fra Extra-leker.no

Artikkelen inneholder reklame gjennom annonselenker til Extra-leker.no
Hva syns du om De beste LEGO City-settene i 2024?

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Hei! Mitt navn er Gilbert! Jeg brenner for at fedre skal bli sett, hørt og tatt på alvor. På BliPappa.no bidrar jeg med artikler. Jeg står også for webutvikling, grafisk design og videoproduksjon. Ta gjerne kontakt med meg hvis du lurer på noe.

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE