Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Både bier og barn digger at plenen er full av løvetann. Da er spørsmålet: Skal man fjerne løvetann fra hagen, eller la naturen bestemme? ILL.FOTO: Envato

Hvordan fjerne løvetann?

Artikkelen inneholder annonselenker
Løvetann vokser så fort at du nesten kan se det. Slik bekjemper du hageinvasjonen av løvetann - både med og uten barn på slep.

Å fjerne løvetann fra hagen virker kjipere enn det er. Faktisk er det slik at studier (www.rhs.org.uk) viser at det å holde på i hagen er både avslappende, og en vei til lykke. Med andre ord, kampen mot den evige løvetannen er faktisk ganske lystbetont. Her er noen tips til hvordan du kan bekjempe løvetann i hagen:

Bruk en spade. Enkelt og greit. Å fjerne løvetann fra plen er ingen heksekunst, og du kan bruke en spade til å grave opp hele greia. Med rot og det hele. 

Stikk spaden ned i jorda helt inntil der løvetannen vokser opp. Få med så mye av planten og rota som mulig.

Det er ikke sikkert barnet klarer dette like godt som deg, og da vil det bli en del større hull i plenen. Hvis det ikke bryr deg nevneverdig, så er det bare å tute og kjøre.

Du kan også fjerne løvetann med et eget verktøy laget for ugressfjerning. Dette er en stav du tråkker ned i plenen, og trekker opp hele stasen med rot og det hele. Vi kommer tilbake til denne litt senere i artikkelen.

VISSTE DU: Løvetann er faktisk en viktig blomst for biene. Vi kommer tilbake til dette lengre ut i artikkelen.

Fjerne løvetann med gift

Løvetann kommer seg opp gjennom alt. Bryter seg vei gjennom betong, asfalt og grus. Til og med den kjipe plenen din blir penetrert av løvetann. Allikevel finnes det en del kjerringråd for fjerning av løvetann. (Av politiske årsaker må vi påpeke at det finnes både kvinnelige, mannlige, og ikke-binære kjerringer).

Du kan fjerne løvetann med hjelp av ungene - hvis de er store nok da. ILL.FOTO: Envato
Du kan fjerne løvetann med hjelp av ungene - hvis de er store nok da. ILL.FOTO: Envato

I følge bladet Viivilla.no kan man bruke en slags eddikblanding for å ta knekken på ugresset. Vi skal ikke stjele oppskriften på heksebrygget deres, så her er lenken til Viivilla.no sine kjerringråd. (Igjen, ikke binære og mannlige hekser og kjerringer finnes).

Du kan også bruke ugressmiddel for å fjerne løvetann. Et av de mest kjente, og solgte, er Roundup. Det har vært litt kontroverser om det er giftig og kreftkremkallende eller ei. Så vet du det i hvert fall. Vi skal ikke ta stilling til om man burde bruke gift eller ikke, det er opp til enhver.

Et virkemiddel i flere ugressmiddel er glyfosat. I følge Forskning.no er dette et stoff som angriper og hemmer et enzym som finnes i planter, men skal ikke være skadelig for mennesker og dyr.

Fjerne løvetann med et morsomt verktøy

For litt siden fikk vi låne et stilig verktøy av min onkel. Det var en stav med en slags klo i enden. Denne syns både jeg og guttungen på fire år var veldig artig å bruke, så nå skal vi kjøpe oss en egen løvetannfjerner. Vi får se om det blir den vi lånte, eller light-versjonen.

Denne løvetannfjerneren, eller ugressfjerneren, fra Fiskars koster en drøy femhundrelapp, og er overraskende morsom å bruke.

Selv om fireåringen ikke er så veldig høy, klarer han ganske greit å stikke pinnen i jorda og dra opp en løvetann. Store løvetann-planter var litt vanskeligere, mest fordi han ikke klarte å tråkke pinnen langt nok ned.

Akkurat den modellen vi prøvde har en lengde på 1 meter, men hos Jula og lignende butikker har funnet versjoner som er lengre og rimeligere. Vi vet ikke helt hvordan de andre modellene fungerer, men den vi prøvde var veldig solid – akkurat som saksene til Fiskars. Fordelen med lengden er at guttungen på fire år klarer å håndtere den til en viss grad.

NB: Vi har sett det finnes en light-versjon av denne ugressfjerneren. Den er ti centimeter kortere og veier mindre. Artikkelen oppdateres når denne blir tilgjengelig i butikk.

Planen her i huset er at når guttungen blir litt større, så kan han aktivt hjelpe til å fjerne løvetann på egenhånd. Vi tipper fra sånn fem-seks års alder vil han kunne selv bruke ugressfjerneren fra Fiskars uten at en voksen må hjelpe til. En fin aktivitet barnet kan holde på med i hagen, som både slår ihjel tid, er engasjerende og bidrar til hagearbeidet.

Kjøp ugressfjerner

Fiskars Xact Ugressfjerner finnes hos de fleste butikker som driver med hageting. Vi har lenket opp ugressfjerneren hos flere butikker her:
(NB: Vi er ikke sponset av noen av disse).

Vi har derimot en affiliate-avtale med Proshop.no. Hvis du skal også kjøpe LEGO, kan det lønne seg å handle derfra. Proshop.no er en av de rimeligste nettbutikkene når det gjelder LEGO. Du kan se vår oversikt over butikker som selger LEGO, og hvordan de ligger i pris i denne artikkelen.

Les mer om Fiskars Xact Løvetannfjerner hos Proshop.no

Løvetann og bier

Nå skulle jo dette være enkelt og greit – men hvis vi skal ha med fokuset på naturmangfoldet også, blir det litt mer komplisert. Bier er nemlig veldig glade i løvetann. Som rapportert av mediene over flere år nå, blir det færre og færre bier. Fjerner du løvetann fra hagen kan det ha ringvirkninger for både insekter, dyreliv og floraen i området.

Å fjerne løvetann er kjipt gjort mot de lokale biene.
På tide å lære om bier og blomster. ILL.FOTO: Envato

I Følge Norsk Birøkterlag er Løvetann, frukttrær, blåbær og spesielt bringebær er de viktigste trekkplantene på forsommeren. Dette er perioden biene etablerer nye kolonier, og næringen de får fra for eksempel løvetann er viktig for at biene skal trives i området.

Med andre ord, bør du ikke ha dårlig samvittighet for å ha plenen full av løvetann. Du kan med fordel vente til lengre ut på sommeren med å fjerne blomstene – og tenke at du hjelper naturen samtidig.

Løvetann tiltrekker seg også andre insekter (som ikke stikker), og du kan finne både små snåle fluer og sommerfugler som setter seg på løvetann i hagen. 

Ser plenen din slik ut, må du vurdere om du skal ta en runde og fjerne løvetann eller om du vil fortsette å være en bieredder.. ILL.FOTO: Envato
Ser plenen din slik ut, så er du en bienes venn. ILL.FOTO: Envato

Det å titte på insekter og sommerfugler er kjempestas for babyer og barn. Lar du løvetannen stå, kan dette være en fin sommeraktivitet i egen hage. Kjøp inn noen insektfangersett og gå på jakt i hagen. 

Her er noen produktanbefalinger til utelek og aktivitet i hagen:

Artikkelen kan inneholde annonselenker
Hva syns du om Hvordan fjerne løvetann??

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Hei! Mitt navn er Gilbert! Jeg brenner for at fedre skal bli sett, hørt og tatt på alvor. På BliPappa.no bidrar jeg med artikler. Jeg står også for webutvikling, grafisk design og videoproduksjon. Ta gjerne kontakt med meg hvis du lurer på noe.

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE