Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Skal dere gå for dåp eller navnefest? FOTO: envato

Hva er forskjellen på dåp og navnefest?

Dåp og navnefest er begge seremonier som har til hensikt å feire navngivningen av et barn. Så hva er forskjellene på de to?

Religiøs betydning

Dåp er en religiøs seremoni som praktiseres innenfor kristendommen og andre religioner som en symbolsk handling for å innvie barnet inn i kirken eller trossamfunnet. Dette innebærer vanligvis vannoverøsning eller nedsenkning som et symbol på renselse og gjenfødelse i troen. Navnefest, derimot, er en ikke-religiøs seremoni som feires av familier som ikke er tilknyttet en bestemt religiøs tro. Eller av de som velger å ikke døpe barnet av personlige grunner.

Formål

Dåp har en åndelig betydning og anses av mange troende som et sakrament eller en hellig handling som gir barnet en tilknytning til Gud og det religiøse fellesskapet. Navnefest har vanligvis et mer sekulært formål og fokuserer på å feire barnets fødsel og navngivning uten en religiøs dimensjon.

Seremoni

Under dåpen blir barnet vanligvis døpt av en prest eller en religiøs leder. Det kan være spesifikke liturgiske ritualer som følges avhengig av den aktuelle trosretningen. Navnefesten kan variere mer i form og innhold, men involverer vanligvis en seremoni der barnet offisielt får sitt navn. Taler og lykkeønsker fra familiemedlemmer og venner er vanlig under både dåp og navnefest.

Symbolsk betydning

Dåp symboliserer ofte barnets innlemmelse i den religiøse troen og det kristne fellesskapet, samt renselse fra synd. Navnefesten har ofte en mer jordisk og familiær betydning, der fokuset ligger på å ønske barnet velkommen til verden og feire det nye tilskuddet til familien uten religiøse overtoner.

Så hva er forskjellen på dåp og navnefest?

I bunn og grunn handler forskjellen mellom dåp og navnefest om den religiøse eller sekulære konteksten der seremonien utføres, samt den symbolske og kulturelle betydningen den har for barnets familie. Hva du velger kommer derfor helt an på hva som føles riktig for deg og dine. Barnet ditt vil uansett få en fest til ære for seg og sitt navn, og det er vel det som teller mest.


Trenger du gavetips til dåp eller navnefest? Kanskje du kan få litt inspirasjon her.


Hva syns du om Hva er forskjellen på dåp og navnefest??

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Camilla

Camilla

Hei! Jeg heter Camilla. Jeg er ikke en pappa, men en mamma til en gutt på tre år, og jeg synes det er viktig at pappaene føler seg mer inkludert i alt som har med graviditet og fødsel å gjøre. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har noen spørsmål eller tips!

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Nytt på siden

Nyeste artikler

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

Hva er dåp? Mange forbinder dåp med vann på babyens hode. FOTO: Envato

Hva er dåp?

Det er mange nybakte foreldre som ønsker å døpe det nye lille barnet sitt. Men hva innebærer egentlig en dåp?

LES MER

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE