Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Babyburrito. Å pakke babyen godt og stramt inn kan hjelpe mot kraftig Moro-reflekser. FOTO: Envato

Hva er Moro-refleks?

Artikkelen inneholder reklame gjennom annonselenker til Jollyroom
Moro-refleksen, også kjent som startle-refleksen, er en medfødt reaksjon hos de fleste babyer, og forsvinner normalt etter noen måneder.

Moro-refleksen blir utløst når babyen føler plutselig tap av støtte eller skvetter, av for eksempel høye lyder og plutselige bevegelser. Eller når den opplever følelsen av å falle. Når dette skjer, vil babyen reagere med å slå armene raskt utover med åpne hender, for så å knytte de tett inntil kroppen. Det kan nesten se ut som om den prøver å gripe etter noe for å gjenopprette balansen eller søke støtte. Dette er en del av den tidlige motoriske utviklingen hos babyer.

En del av utviklingen

Moro-refleksen forsvinner vanligvis når babyen er rundt 4-6 måneders, fordi nervesystemet blir mer modent og kontrollert. Dette er en av flere helt normale reflekser som er viktige for å evaluere spedbarns helse og utvikling de første månedene av livet.

Kan moro-refleksen bli et problem?

Noen barn har kraftigere Moro-refleks enn andre. Enkelte babyer kan ha problemer med å sove ordentlig, fordi denne refleksen slår til under søvn og gjør at babyen våkner tidligere og oftere enn han burde. Hvis Moro-refleksen forstyrrer søvnen til barnet, er det et par strategier foreldre kan prøve for å hjelpe henne med å sove bedre:

Swaddling eller innpakking

Du kan pakke babyen stramt inn i et teppe, en sovepose eller swaddle (for eksempel en Woombie som vi i blipappa brukte til vårt første barn, eller andre typer, som for eksempel denne). Dette kan bidra til å dempe barnets Moro-refleks, ved å begrense bevegelsene til babyens armer og ben. Sørg imidlertid for at babyen ikke blir for varm, og unngå swaddling når han er i stand til å rulle over på egen hånd.

Sovemiljø

Skap et rolig og behagelig sovemiljø for babyen, med dempet belysning og en behagelig temperatur. Noen babyer kan også foretrekke en viss grad av bakgrunnsstøy, for eksempel en hvit støygenerator eller rolig musikk.

Rolig innsovning

Når babyen har sovnet, prøv å holde ham eller henne i en rolig og stabil posisjon for å unngå å utløse en eventuell Moro-refleks. Plasser babyen forsiktig i sengen og unngå unødvendig bevegelse eller forstyrrelse. Eventuelt kan dere prøve å la babyen sove i bæresele.2

Snakk med helsepersonell

Hvis Moro-refleksen vedvarer og forstyrrer babyens søvn betydelig, kan det være lurt å diskutere situasjonen med helsepersonell. Det er et typisk tema som kan tas opp på en kontroll på helsestasjonen.


Ønsker dere å innføre en søvnrutine for et litt eldre barn, kan dere sjekke hvordan Øyvind lyktes med dette.


Artikkelen inneholder reklame gjennom annonselenker til Jollyroom
Hva syns du om Hva er Moro-refleks??

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Hei! Jeg heter Camilla. Jeg er ikke en pappa, men en mamma til en gutt på tre år, og jeg synes det er viktig at pappaene føler seg mer inkludert i alt som har med graviditet og fødsel å gjøre. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har noen spørsmål eller tips!

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE