Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Bildet er en kompositt av stockphoto og AI. ILL.FOTO: Envato / Adobe Photoshop AI

Baby i båt – Huskeliste og tips

Artikkelen inneholder annonselenker
Det er en del ting som er viktig å huske på om man skal ha med baby eller småbarn ut i båt. I tillegg til svømmevest

Baby i båt byr på noen små, men overkommelige utfordringer. Som ellers når man skal på utflukt med baby, må man ha med seg altfor mange ting. I denne listen er ting som er lure å ha med for å gjøre båtturen trygg og sikker, men også ting som er lure å ha med for å gjøre båtturen litt mindre stress.

Innhold i artikkelen:

Svømmevest eller redningsvest

Det viktigste når baby eller småbarn skal ut i båt er redningsvest.

Redningsvester er laget etter vektklasse, og redningsvester for baby har ofte ekstra støtte rundt hodet, stropper i skrittet og flytelementer plassert slik at babyen flyter på ryggen, og ikke havner med ansiktet vendt ned i vannet.

Et tips kan være å velge en redningsvest som har sterk kontrastfarge til det mørkeblå havet. Så er man lettere å få øye på dersom man skulle havne i vannet. Det gjelder også dersom personen setter seg fast under vannoverflaten. En gul eller oransje vest er lettere å se enn en grønn eller blå vest.

Det finnes egne redningsvester for baby og småbarn. ILL:FOTO: Envato
Det finnes egne redningsvester for baby og småbarn. ILL:FOTO: Envato

Redningsvester er regnet som flyteutstyr, og flyteutstyr skal være CE-merket for å ha den europeiske godkjenningen som kreves. Lengre ut i artikkelen tar vi for oss svømmevester for voksne, og hvilke regler som gjelder.

Solkrem, solbriller eller solhatt

Å ha med riktig solbeskyttelse er veldig viktig når man er på sjøen. Vannet reflekterer sollyset, slik at man blir raskere solbrent.

Solhatt er lurt når babyen er i båt. ILL:FOTO Envato
Solhatt er lurt når babyen er i båt. ILL:FOTO Envato

Husk å ta på, og med en solkrem med høy faktor, gjerne SPF 50, altså megahøy solfaktor. Som denne sprayen fra Apotekhjem.

Solbriller beskytter mot snøblindhet. Babyens øyne er sensitive, og skadelige UV-stråler kan gi synsproblemer senere i livet. Snøblindhet forårsakes av eksponering mot sterkt lys over tid, og vannet fungerer som et speil for solen. Solbriller gjør båtturen mer behagelig for barnet, og beskytter øynene mot farlige UV-stråler, selv når det er overskyet.

Solhatter for babyer selges i butikker som har babyklær og babyutstyr. Sjekk om solhatten, eller UV-capsen er merket som solbeskyttende med UPF 50 eller tilsvarende indikator på at den faktisk fungerer som beskyttelse.

Hos apotekhjem.no fant vi denne praktiske barnesolkremen som kommer som en roll-on. Praktisk når man er på farten og vil raskt smøre en liten som ikke vil sitte i ro.

Annen solbeskyttelse

Hvis barnet skal være lenge i solen, og det vil også være noe bading involvert, så er en UV-drakt perfekt. EN UV-drakt bidrar til økt solbeskyttelse, og koster heldigvis ikke all verden. De finnes både for barn og baby, og kommer som kortermede eller langermede.

Et raskt søk på nettet ledet oss til den tøffe iskremdrakten som er avbildet, og den kostet ikke mer enn rundt 80 kroner. Et nyttig kjøp, men holder nok bare en sesong, siden barna vokser så fort.

UV-drakt fra Jollyroom er bra når man har en dag i solen.
Hos Jollyroom fant vi mange morsomme UV-drakter. Denne syns jeg var morsom. FOTO: Jollyroom.no

Leker

Å være i båt kan være kjedelig ved lengre opphold. Det er lett å bli rastløs hvis man er en liten baby i båt, og da er det lurt at mor eller far har husket å ta med noen leker.

Om du tar med rangler, bøtte og spade, eller andre enkle leker vil det bidra til å holde de minste opptatt underveis. Husk at en båttur kan bli lengre enn forventet.

Alt fra trafikkorker, fulle brygger og motorhavari kan gjøre turen lengre enn planlagt – og da er det lurt å ha noe som kan holde den minste i godt humør.

Det er selvfølgelig absolutt ikke nødvendig å kjøpe noe nytt for turen, men lekene dere tar med bør ikke ha affeksjonsverdi eller være helt krise å miste. Det er alltid en viss fare for at de kan falle i vannet. Enten ved at noen (altså babyen eller en plutselig sprø bestefar) kaster leken overbord, eller at leken blåser over ripa.

Ta med et lite utvalg av leker når du skal ha med babyen i båten. En baby i båt kan fort kjede seg uten.
Ta med et lite utvalg av leker som kan oppholde barnet både i båt og på strand. ILL.FOTO: Envato

Mat og drikke

Selv på korte båtturer er det lurt å ha med mat og drikke for både barn og voksne. Lavt blodsukker og dehydrering kan gjøre båtturen tyngre enn den bør være.

Bildet er en kompositt med bruk av kunstig intelligens. Fordi jeg ikke fant bilde av en baby som spiser i båt. ILL:FOTO Envato/Photoshop
Bildet er en kompositt med bruk av kunstig intelligens. Fordi jeg ikke fant bilde av en baby som spiser i båt. ILL:FOTO Envato/Photoshop

Snacks til voksne og barn. Godteri, frukt, brødmat. Vi har ingen konkrete anbefalinger, fordi vi er ikke mammapolitiet. Ta med det du vil, for det er viktig å holde motoren i gang på lange dager.

Selv på korte turer kan det være lurt å ta med noe å bite i. Plutselig melder sulten seg, og det er kjipere å være sur og sulten når man ikke kan kjøpe mat med det første.

Ta høyde for at motorstans eller andre uforutsette uhell kan føre til at dere må tilbringe lengre tid på sjøen enn planlagt. Ta derfor med mer vann enn dere behøver. Det er bedre å ha for mye vann enn å bli dehydrert.

Mobiltelefon

De fleste lever allerede med skjermen i hånda, men å ta seg fri fra telefonen akkurat når man skal på båttur er ikke så lurt. 

Dersom en nødsituasjon oppstår, er det viktig å kunne kontakte ambulanse eller annen redningstjeneste. Lad opp telefonen, og ha den med et sikkert sted. En veldig grunn shorts-lomme er ikke et sikkert sted, og det er lett at telefonen faller ut mens man klatrer over båtripa eller skal gå i land på en brygge eller svaberg. 

En vannbestandig mobillomme kan være lur, som denne fra Kjell & Company. Den kan festes rundt halsen og beskytter telefonen mot sand og vannsprut.

Ved lengre turer kan det også være smart å ta med en ekstra powerbank, slik at du ikke går tom for batteri underveis. En telefon som har vært i kaldt vann tappes raskere for batteri enn ellers. Se powerbanks hos Kjell & Company.

Husk telefonen når du reiser ut i båt. ILL:FOTO: Blipappa.no/Envato
Husk telefonen når du reiser ut i båt. ILL:FOTO: Blipappa.no/Envato

Bleieskift og klesskift

Ingenting gjør en båttur mer kålete enn en bæsjebleie som har delt innholdet med rygg, seter og omgivelsene generelt. Husk bleieskift og eventuelt stellematte.

I Boat Simulator 2000 med bleieskift, enn å skulle faktisk skifte bleie i båt. ILL.FOTO: Envato
I Boat Simulator 2000 med bleieskift. ILL.FOTO: Envato

Som en hest, så bæsjer babyer i tide og utide. Så ta med bleieskift, og skifteklær i tilfelle lekkasje.

Eventuelt kan du ta på barnet en badebleie. Vanlige bleier blir tunge som bly når de blir våte, men badebleier holder ikke like godt på tiss. I hvert fall ikke de engangsbadebleiene vi kjøpte på den lokale matbutikken.  Så er jo bæsj et langt større problem enn urin, og vi tipper den bleia hadde klart å holde på fast avføring.

Du kan også kjøpe mer bærekraftige badebleier, som i praksis er badebukser som klarer å holde på både vått og tørt. Se utvalget av badebleier her hos Jollyroom.no

Vest til voksne

I følge lovdata.no er det påbudt med redningsvest i båter som er kortere enn 8 meter. Det er riktignok noen unntak, men som småbarnsfamilie er det lurt å være på den sikre siden. I båter som er større, så er det fortsatt påbudt at å ha nok redningsvester til alle ombord. 

Dersom dere skal på besøk til noen som har båt, og planen er en tur på fjorden, hør om de har nok vester til alle. Ta med egen babyvest om det behøves.

Drukningsfare gjelder ikke bare for baby i båt, men også voksne er utsatt for en viss fare ved ferdsel på vann. Selv om du er en habil svømmer, vil ikke det redde deg dersom du havner i vannet som følge av sammenstøt eller ulykke som fører til at du blir bevisstløs.

Vi anbefaler vester med sterke kontrastfarger, som nevnt tidligere i artikkelen. Du er ikke så godt synlig på to-tre meters dyp hvis du har en mørkebklå seilervest.

Både voksen, barn og baby i båt bør ha svømmevest.
Både små og store bør ha svømmevest i båt. ILL.FOTO: Envato

Tips til innkjøp

Her er litt forskjellig vi mener 

Artikkelen kan inneholde annonselenker
Hva syns du om Baby i båt – Huskeliste og tips?

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Hei! Mitt navn er Gilbert! Jeg brenner for at fedre skal bli sett, hørt og tatt på alvor. På BliPappa.no bidrar jeg med artikler. Jeg står også for webutvikling, grafisk design og videoproduksjon. Ta gjerne kontakt med meg hvis du lurer på noe.

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE