Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Regner med at denne familien har sjekket UV-strålingen i en app. ILL.FOTO: Envato

TEST: Beste app for sjekke om det er trygt å sole seg (UV-stråling)

Skal du og familien være mye ute i solen, så er det lurt å følge med på hvor skadelig solen er. Vi har testet apper som gir deg info om UV-stråling der du er.

Det  finnes heldigvis mange apper og nett-tjenester som gir deg direkte informasjon om det er farlige UV-stråler i området der du befinner deg. Vi har testet flere apper som skal gi deg info om solens UV-stråling, og hvilke funksjoner de byr på. Ikke alle er like bra, og noen er direkte dårlige. Bruk innholdsfortegnelsen til å hoppe rundt til avsnittet du vil lese.

Innhold i artikkelen:

For å beskytte deg kan du bruke solkrem eller UV-bestandige klær og solbriller. 

Husk at babyer skal helst ikke tilbringe mye tid under solen. Både solskader på hud og øyne kan oppstå i løpet av kort tid. Bruk solkrem og solbeskyttelse!

Annonse
Tar deg direkte til alle solproduktene hos Blivakker.no

I denne listen har vi raskt testet forskjellige appene som tilbyr UV-varsel, og vurdert de etter om de er enkle å bruke, om de krever unødvendige tillatelser og hvor mye reklame de inneholder. Vi har ikke testet betal-versjonen av noen av appene.

Hva er UV-stråler?

Bokstavene U og V i UV-stråler står for ultraviolet (ultrafiolett), og referer til en type lysstråler som vi mennesker ikke kan se. Disse kommer primært fra solen, og har i begrensede doser en positiv effekt fordi de hjelper kroppen å produsere D-vitamin. Når det er sagt, så er i hovedsak sterk UV-stråling noe man bør unngå. 

Babyer har sensitiv hud og bør utsettes for mindre UV-stråling. ILL:FOTO: Envato
Babyer har sensitiv hud og bør utsettes for mindre UV-stråling. ILL:FOTO: Envato

UV-stråling kan føre til hudkreft og andre solskader, men dette vet du allerede. Ellers hadde du ikke lest her. Bra jobba! Derfor trenger vi ikke å skrive noe mer om hvor farlig solen kan være.

Våre to anbefalinger

For at du skal slippe å lese hele – eller hvis du bare vil ha en app som fungerer, uten å stjele personlige data eller plage deg med ekstremt mye annonser, så kan vi allerede her røpe UV-appene vi anbefaler.

UV-app til iPhone

UV-appen vi anbefaler til iPhone er den danske appen UV-indeks av Kræftens Bækempelse.

UV-app til Android

UV-appen vi anbefaler til Android er appen fra australske Cancer Council Victoria

Du kan selvfølgelig lese mer om appene i lengre ut i artikkelen. Her er de appene (som virker) som vi har testet:

UVIMATE - UV Index Now

Av Full Stack Cafe Pty Ltd

Denne appen trenger tilgang til stedsdata (altså hvor du og telefonen befinner dere), noe som kommer til å være gjennomgående med de fleste appene i denne testen.

Inne i selve appen får man opp en ganske oversiktlig side med både temperatur, sted og UV-strålingen. Strålingen er angitt med et tall og en desimal. Den runde grafen gir en god visuell indikator på hvor kraftig strålingen er. 

Under dette finner man seks firkantede bokser med ikoner og tall i. Fire av disse er låst i gratisversjonen, men de to som er tilgjengelige viser en UV-værmelding for de to påfølgende timene. Hvis du trykker på knappen får det råd som f.eks. «Try to seek shade and slip on a shirt«. Unødvendig, men heller ikke irriterende.

Nederst i appen har du noen fire store ikoner. Hvis du trykker på de ulike ikonene (de tre som ikke er låst, vel og merke), kan du skru av og på skyer og solkrem. Det gjør at anbefalingen og strålingsnivåer du finner i appen endrer seg. Du kan også trykke flere ganger på den runde beige sirkelen for å rullere gjennom ulike hudtyper.

Utvikleren bak appen har bare en annen app som vi fant, og det er en slags varslingsapp for bevegelser i kryptovalutamarkedet. Med andre ord er ikke denne appen laget av noen som nødvendigvis er ekspert på UV-stråling, men en som vil ha mange nedlastinger.

Bruk UVI-mate for å finne ut om det er trygt å sole seg - eller om det for sterk UV-stråling.

UV Index - Sunburn Calculator

Av Santiago Martinez

Sunburn calculator er en app som gir deg info om solens styrke og UV-stråling der du er.
Denne appen vil gi dataene dine til andre. SKJERMSKUDD: Sunburn Calculator

Denne appen starter med å spørre etter tre ting. Den først er tillatelse til å vite hvor du befinner deg. Dette er for å gi deg riktig data om solens styrke der du er. Så sier appen «Our partners will collect data  and use a unique identifier to on your device to show you ads«. Shady, men du kan velge å si nei. Får håpe at appen skjønner at et nei er et nei.

Det siste den spør om er hvilken hudtype du har. Du kan ta en eller annen test for å finne ut, men det enkleste er å velge fra et skjema med hudfarger. Det er sånn seks forskjellige eller noe. Etter det kommer du inn i selve appen.

Denne appen viser ikke en tosifret UV-indeks som den forrige i listen, men her får du opp en boks som heter Peak UV Index. Her står det et tall, som ikke sier oss så veldig mye. 

Du har også en boks med Skin Type, der du kan lese mer om hudtypen appen har antatt at du har. Mye fakta, men spørsmålet er om dette er troverdig eller ei. Vi stemmer for ei.

Nederst i appen står det en slags nedteller som viser hvor lenge du kan være ute før du blir solbrent. Hvordan den regner ut dette er uvisst, og vi ville ikke stolt på denne utregningen. Det er for mange variabler som hudtype, bevegelsesmønster og lignende.

Appen var generelt ustabil, og både sted og hudtype falt ut flere ganger. Akkurat nå står appen og surrer og klarer ikke å hente noen av delene.

Utvikleren har ellers apper som Bitcoin Price Charts, Dog Clicker – Train your dog og Pincerna – Cocktail Recipes.

UV-indeks

Av I.P.Apps

Etter at appen har forespurt posisjon får du velge mellom seks forskjellige hudtyper. Deretter blir du sendt til hovedskjermen.

Her får du opp en  boks som tar halve skjermen. I denne står både sted, UV-strålingen oppgitt med to desimaler og en fargeskala som viser om det er mye eller lite stråling. 

Under der står det Max Time, og et time- og minuttanslag. Jeg vil tro dette er en beregning av hvor lenge du kan være i solen, men det er ikke noe konkret info om hvordan man skal tolke dette. 

Du kan også legge til flere steder, ved å trykke på + Add a slot. Sikkert nyttig for noen.

Da vi lastet ned appen stod det at appen inneholder annonser, men vi har ikke sett noen enda. Besynderlig, eller pikksnodig som de sier i Stavanger. Appen virker stabil.

Dette ser ut til å være en franskatalende utvikler, og andre apper som brukeren har lagd er Luftkvalitetsindeks, Digitalt anemometer (noe til vindsurfing) og Nattlys – hvit støy.

Se nivået av UV-stråling for flere ulike steder, samtidig. Sikkert nyttig.
SKJERMSKUDD: UV-Indeks

UV-INDEKS

av Kræftens Bekæmpelse

Den danske appen UV Indeks gir deg oversikt over nåværende strålingsnivå og kommende nivåer. Fin oversikt over UV-stråling hvis du skal tilbringe en dag i solen
UV Indeks virker som en bra app. SKJERMSKUDD: UV Indeks / App store

Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største forening som driver med sykdomsbekjempelse. En av deres fanesaker er forebygging, et ønske om at færre får kreftdiagnose hvert år. Siden 1928 har de arbeidet med både kreftopplysning og pasientforeninger for kreftpasienter. 

I 2013 lanserte de appen UV-Indeks, et tiltak for å skape bevissthet rundt farene med solskader, samt gjøre UV-informasjon enkelt tilgjengelig for den allmenne befolkningen. 

Vi anbefaler denne appen ganske enkelt fordi den gir deg en oversikt over UV-strålingen der du er, på en enkel og forståelig måte.  I tillegg til strålingsnivået som er akkurat her og nå (ut i fra ditt oppgitte sted), får du også opp hvordan nivået blir utover dagen. Du for også en værmelding for UV-nivået de kommende dagene.

Siden det er en nordisk kreftforening som står bak appen, regner vi med at personvern er ivaretatt og at brukergrensesnittet passer også nordmenn.

Vi fant også denne appen i Google Play, men det står at den ikke er kompatibel med telefonen. Derfor blir det med at denne appen er vår anbefaling for iPhone.

Annonse:
Banneret tar deg til alle solproduktene hos Blivakker.no
Annonse
Banneret tar deg direkte til alle solproduktene hos Blivakker.no

Sunsmart Global UV

av Cancer Council Victoria

Denne appen er laget av et australsk kreftforbund i delstaten Victoria. Med andre ord kommer den fra en pålitelig kilde, og fra et av de landene med den farligste UV-strålingen. 

Når du åpner appen får du velkomstskjerm som guider til å velge sted. Du behøver altså ikke å la appen få tilgang til din posisjon. Det liker vi! Du kan velge mellom å selve oppgi sted, eller å la appen bruke din posisjon. Vi testet med å skrive inn Trondheim, og det virket helt prima.

Inne i appen får du opp mye info på en gang. Både ymse råd og værmelding fremover. Det viktigste er kanskje visningen av UV-strålingen. Her står det et fra-til tidspunkt på toppen med en anbefaling under. Disse klokkeslettene er oppgitt i 12-timers-klokke.

Altså am og pm, men du kan endre til vanlig 24-timersklokke dette ved å trykke på More nede i høyre hjørne.

Under klokken er det en rad med UV-indeks. Der står det et heltall, i vårt tilfelle står det 4. Igjen sier ikke dette oss så mye.

Appen er troverdig, stabil og ivaretar personvern bedre enn de tre som kom før denne i listen.

Yr-appen og Pent.no-appen

Vi prøvde også to norske værapper for å se om det var noen god informasjon om UV-stråler.

I Yr.no sin app fant vi ingen info om UV-stråling. Mulig man må grave litt, men vi vil helst ha det på forsiden av appen. I Pent.no-appen fant vi ingen info, men værmelding hentet fra både Yr (Meteorologisk Institutt) og Storm Weather Center. I tillegg var det reklame.

At info om UV-nivåer ikke finnes i appen, betyr ikke at dataen er utilgjengelig. Du kan gå inn på nettsiden til YR.no for å finne oversikt over UV-stråler. Du finner det i hovedmenyen under Andre varsler. Her er et eksempel med Oslo på yr.no.

Hvis du vil være på den helt sikre siden, kan du bli inne. Se artikkelen med de beste LEGO City-settene i 2024 her.

Spesielt utvalgte produktannonser fra affiliate-partner Coolstuff.no:

Hva syns du om TEST: Beste app for sjekke om det er trygt å sole seg (UV-stråling)?

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Gilbert

Gilbert

Hei! Mitt navn er Gilbert! Jeg brenner for at fedre skal bli sett, hørt og tatt på alvor. På BliPappa.no bidrar jeg med artikler. Jeg står også for webutvikling, grafisk design og videoproduksjon. Ta gjerne kontakt med meg hvis du lurer på noe.

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Nytt på siden

Nyeste artikler

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

Snufs. De fleste får RS-virus minst en gang før de fyller to år. FOTO: Envato

Hva er RS-virus?

Alle med barn i barnehage har hørt om RS-virus. Men hva er det egentlig? Kan man beskytte seg mot det? Og er det farlig?

LES MER

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE