Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Hva skal du hete, lille venn? Valg av navn er ikke lett! FOTO: Envato

Hvordan gir jeg barnet mitt navn?

Når et barn blir født må det få navnet sitt offisielt registrert i Folkeregisteret innen en viss tid. Les mer om hvordan du gjør dette her!

Gratulerer med ditt nyfødte barn!

Dere har kanskje akkurat kommet hjem fra sykehuset, eller kanskje dere har vært hjemme en stund allerede og har kommet godt i gang med ny hverdag og andre rutiner. Dere har kanskje også tenkt litt på hva deres nye familiemedlem skal hete?

Har dere ikke landet på navn ennå, ikke stress. Dere har seks måneder på dere. Dette er en kjempestor og vanskelig oppgave, og dere må være fornøyde med valget begge to. Kanskje appen finnbarnenavn kan hjelpe dere litt på vei? Eventuelt en god gammeldags navnebok (affiliatelink til papirbok) (affiliatelink til e-bok).

Hva slags navn kan vi velge?

Barnet må ha et eller flere fornavn og ett etternavn, enten enkelt eller dobbelt med bindestrek mellom. I tillegg kan barnet få mellomnavn. Et mellomnavn er ikke et etternavn. Men hvis barnet for eksempel skal ha etternavnet til begge foreldrene sine, og dere ikke vil sette de sammen med bindestrek, blir det ene registrert som et mellomnavn.

Når det kommer til fornavnet kan det meste velges, men det finnes noen regler. Navnet kan ikke være til vesentlig ulempe for barnet, og man kan ikke velge et navn som er i bruk som etternavn i Norge (er et par unntak).

Vi har bestemt navn!

Så fint! Da er det på tide å registrere navnet til barnet offisielt. Hvordan skal du så gjøre dette?

Når barnet blir født sendes det en automatisk fødselsmelding fra sykehuset til Folkeregisteret. Etter et par uker vil dere få en epost fra Skatteetaten om at dere nå kan registrere barnets navn på Skatteetatens nettsider. Dere må logge inn med bankID for å bekrefte og sende inn navnevalget. Når den ene forelderen har gjort dette, må den andre forelderen logge inn og bekrefte navnet.

Etter at Folkeregisteret har mottatt navneregistreringen og behandlet det, vil dere få en bekreftelse på navnevalget. Gratulerer! Nå har barnet ditt offisielt fått et navn!

Til lykke med ditt nye navn! FOTO: Envato
Til lykke med ditt nye navn! FOTO: Envato

Hva skjer hvis vi ikke har valgt navn innen seks måneder?

Vi har faktisk en lov i Norge som omhandler navn – Loven om personnavn. Her står det blant annet at dersom foreldrene til barnet ikke har registrert noe navn innen seks måneder, vil barnet automatisk få morens etternavn og ikke noe fornavn.

For å senere melde inn et fornavn og eventuelt endre det gitte etternavnet må de som har foreldreansvar melde inn navnet på et skjema tilsendt av Skatteetaten. Skjemaet heter «Registrere navn på barnet».

Hva syns du om Hvordan gir jeg barnet mitt navn??

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Camilla

Camilla

Hei! Jeg heter Camilla. Jeg er ikke en pappa, men en mamma til en gutt på tre år, og jeg synes det er viktig at pappaene føler seg mer inkludert i alt som har med graviditet og fødsel å gjøre. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har noen spørsmål eller tips!

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Nytt på siden

Nyeste artikler

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

Kolikk eller bare tristhet? FOTO: Envato

Hva er kolikk?

Kolikk er et ord de fleste har hørt om, og vet at det innebærer skriking og lite søvn. Men vet man egentlig hva det er?

LES MER
Navnefest for baby. FOTO: Envato

Hva er navnefest?

Navnefest er en feiring som markerer navngivningen av et barn. Dette arrangeres som regel for barn mellom 4 og 12 måneder, og er en alternativ feiring til religiøse seremonier som

LES MER

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE