Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Snufs. De fleste får RS-virus minst en gang før de fyller to år. FOTO: Envato

Hva er RS-virus?

Alle med barn i barnehage har hørt om RS-virus. Men hva er det egentlig? Kan man beskytte seg mot det? Og er det farlig?

RS-virus

RS-virus står for respiratorisk syncytialvirus. Dette er et virus som forårsaker luftveisinfeksjoner, spesielt hos små barn. Infeksjonen kan føre til symptomer som hoste, rennende nese, feber og pusteproblemer. RS-virus er veldig vanlig, spesielt blant barn under to år, og de fleste barn blir smittet minst én gang før de fyller to år. Infeksjonen er som regel mild, men den kan være alvorlig for spedbarn og barn med svekket immunforsvar.

Kan man forebygge sykdom?

Det er ikke utviklet noen vaksine spesifikt rettet mot RS-virus (ennå). Men det finnes tiltak som kan bidra til å redusere risikoen for infeksjon. Disse rådene gjelder for de fleste smittsomme sykdommer:

God håndhygiene: Hyppig håndvask med såpe og vann er viktig. Spesielt etter å ha vært i kontakt med personer som er syke.

Unngå nærkontakt med syke personer: Forsøk å begrense kontakt med personer som har symptomer på luftveisinfeksjoner. Spesielt hvis du har små barn eller personer med svekket immunforsvar hjemme.

Unngå røyk og forurensning: Røyk og luftforurensning kan øke risikoen for luftveisinfeksjoner generelt.

Opprettholde generell helse: Å opprettholde en sunn livsstil med regelmessig mosjon, nok søvn og et balansert kosthold kan bidra til å styrke immunforsvaret, noe som kan redusere risikoen for å bli syk.

  Selv om disse tiltakene kan bidra til å redusere risikoen, er det viktig å være oppmerksom på at RS-virus er ganske vanlig. Disse rådene er ingen garanti for å unngå infeksjon fullstendig.


  Når er egentlig barnet for sykt for barnehagen?


  Forkjølelse eller RS-virus?

  For de fleste friske barn og voksne er en RS-virusinfeksjon vanligvis mild og ligner på symptomer på en vanlig forkjølelse. Imidlertid kan viruset forårsake mer alvorlige symptomer og komplikasjoner hos visse grupper, og da spesielt:

  Små barn: Spedbarn og småbarn, spesielt de under seks måneder, har større risiko for å utvikle alvorlige symptomer som pusteproblemer eller lungebetennelse. RS-virus er en av de vanligste årsakene til sykehusinnleggelser hos spedbarn.

  Barn med svekket immunforsvar: Barn med underliggende helseproblemer eller svekket immunforsvar har større risiko for å utvikle alvorlige komplikasjoner hvis de blir smittet med RS-virus.

  Eldre: Eldre eller personer med underliggende helseproblemer kan også oppleve mer alvorlige symptomer hvis de blir smittet.

   De fleste tilfeller av RS-virusinfeksjon løser som regel seg selv innen et par uker. Opplever dere alvorlige symptomer, som for eksempel pusteproblemer hos små barn, er det viktig å søke medisinsk hjelp.


   Har du sykt barn hjemme? Litt underholdning til deg.


   Hva syns du om Hva er RS-virus??

   Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

   Camilla

   Camilla

   Hei! Jeg heter Camilla. Jeg er ikke en pappa, men en mamma til en gutt på tre år, og jeg synes det er viktig at pappaene føler seg mer inkludert i alt som har med graviditet og fødsel å gjøre. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har noen spørsmål eller tips!

   BLI MED!

   BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

   Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

   Nytt på siden

   Nyeste artikler

   Gavetips

   Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

   Andre interessante artikler

   Flere interessante artikler

   Hurra! Babyshower! FOTO: Envato

   Gavetips til babyshower

   Så koselig! En ny verdensborger er på vei, og du skal være med å feire det! Hva gir man i gave i en babyshower? Få litt tips og gaveideer her.

   LES MER

   SUPERTILBUD

   Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

   Partnere

   VINN BADEBALL HVER DAG

   HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

   MELD DEG PÅ NYHETSBREV

   Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE