Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Norovirus er ganske utmattende. FOTO: Envato

Hva er norovirus?

Norovirus er et av de kjipeste virusene, men som de aller fleste småbarn og småbarnsforeldre får med jevne mellomrom.

Norovirus er en type virus som forårsaker mage-tarm-infeksjoner hos mennesker. Det er veldig smittsomt og fører ofte til symptomer som kvalme, oppkast, diaré og magesmerter. Infeksjonen kan spre seg raskt, spesielt i områder med tett befolkning, for eksempel barnehager, sykehus, skoler, og faktisk også på cruiseskip. Norovirus kan overføres gjennom kontakt med smittede personer, forurenset mat eller vann, eller berøring av forurensede overflater.

Er norovirus farlig?

For de fleste friske personer er norovirus ikke farlig og forårsaker bare midlertidig ubehagelige symptomer som oppkast, diaré og magesmerter. Imidlertid kan det være mer alvorlig for personer med svekket immunforsvar, eldre og personer med underliggende helseproblemer. Hos disse gruppene kan norovirusinfeksjonen føre til dehydrering og andre komplikasjoner som krever medisinsk behandling.

Norovirus er spesielt alvorlig i miljøer der mennesker er sårbare, som sykehus og sykehjem, hvor det kan spre seg raskt og forårsake store utbrudd og utfordringer med å håndtere sykdommen hos de som allerede er syke.

Derfor, mens norovirus vanligvis ikke er farlig for de fleste mennesker, kan det være viktig å ta forholdsregler for å forhindre spredning og søke medisinsk hjelp hvis det oppstår alvorlige symptomer.

Hvordan unngå smitte?

For å unngå å bli syk med norovirus, er det viktig å følge noen enkle, men effektive hygienetiltak:

God håndhygiene

Vask hendene grundig med såpe og vann i minst 20 sekunder, spesielt etter å ha brukt toalettet, før du spiser, og etter å ha vært i kontakt med personer som er syke. Hvis såpe og vann ikke er tilgjengelig, kan du bruke hånddesinfeksjonsmiddel som inneholder minst 60% alkohol.

Unngå kontakt med smittede personer

Forsøk å unngå nærkontakt med personer som viser symptomer på norovirusinfeksjon, for eksempel oppkast eller diaré.

Rengjøring og desinfeksjon

Rengjør og desinfiser overflater som kan være forurenset med norovirus, spesielt på toalettet, kjøkkenflater og fellesområder.

Unngå å spise eller drikke potensielt forurenset mat og vann

Vær forsiktig med mat og drikke som kan ha blitt forurenset med norovirus. Dette inkluderer rå eller dårlig tilberedt mat, skjell, og vann fra ukjente kilder.

Isolering av syke personer

Hvis et av barna dine blir syke, sørg for å være nøye med håndvask og hygiene generelt for å forhindre spredning til andre familiemedlemmer. Det kan være veldig vanskelig å unngå smitte innad i en familie , spesielt med små barn.


Lurer du på når barnet er for sykt for barnehagen? Les om det her.


  Hva syns du om Hva er norovirus??

  Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

  Camilla

  Camilla

  Hei! Jeg heter Camilla. Jeg er ikke en pappa, men en mamma til en gutt på tre år, og jeg synes det er viktig at pappaene føler seg mer inkludert i alt som har med graviditet og fødsel å gjøre. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har noen spørsmål eller tips!

  BLI MED!

  BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

  Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

  Nytt på siden

  Nyeste artikler

  Gavetips

  Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

  Andre interessante artikler

  Flere interessante artikler

  Babyburrito. Å pakke babyen godt og stramt inn kan hjelpe mot kraftig Moro-reflekser. FOTO: Envato

  Hva er Moro-refleks?

  Moro-refleksen, også kjent som startle-refleksen, er en medfødt reaksjon hos de fleste babyer, og forsvinner normalt etter noen måneder.

  LES MER

  SUPERTILBUD

  Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

  Partnere

  VINN BADEBALL HVER DAG

  HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

  MELD DEG PÅ NYHETSBREV

  Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE