STYR BJØRN & GILBERT I 24 TIMER - LIVESTREAM 12- NOVEMBER

Tror du pappapermen blir kjedelig?

Hva gjør man egentlig hjemme med en baby hele dagen? Ikke kan han snakke, ikke kan han gå. Hva skal dere finne på i pappapermen?

Det å ha permisjon for å være sammen med barnet ditt kan være noe av det beste du opplever. Det er en unik sjanse til å knytte et helt spesielt bånd, når bare dere to skal tilbringe mange timer sammen hver dag. Mange gleder seg til denne tiden, mens andre gruer seg litt. For hva skal man egentlig finne på?

Som regel er barnet over et halvt år gammelt når det er pappas tur til å passe på, så da er det faktisk en del ting du kan gjøre, som kanskje ikke kjæresten din kunne gjøre i sin permisjon fordi barnet var for lite. Det er jo mulig at du plutselig blir full av ideer første permisjonsdag, men hvis ikke har vi noen forslag til ting du kan prøve på i pappapermen.

Få bedre kondis og bli litt fattigere

Nei, han her jogger ikke. Men det var ikke så lett å finne et bedre bilde.. FOTO: Envato
Nei, han her jogger ikke. Men jeg fant ikke et bedre bilde.. FOTO: Envato

Fra barnet er seks måneder er nakken sterk nok til at hun kan være med på joggetur i vogn, ifølge Thule! En frisk og fin morgentur i lysløypa frister kanskje noen? Eller kanskje du er en byjogger? Uansett – nå er sjansen her! Det er ikke alltid hverdagsvognen passer så godt til løping (det hender produsenten fraråder det til og med), men investerer du i en joggevogn er det det tryggeste (og dyreste) valget. Tenk på det som et alternativ til treningssenteravgift, så blir de ikke like dyrt. Du investerer i egen helse, vognen kan brukes i mange år, og barnet får frisk luft – What’s not to like.


Trenger du vogn? Se vår test av tre forskjellige vogner på youtube.


Bli en hobbykokk

Masterchef baby. FOTO: Envato
Masterchef baby. FOTO: Envato

Plasser barnet ditt i en vippestol, på et teppe på gulvet/babygym eller bær det med deg i en bæresele, og finn frem oppskrifter og ingredienser for å lage kvalitetsbarnemat! Bruk stavmikser og mos diverse grønnsaker godt, bland med litt morsmelk/morsmelkerstatning og legg det i porsjonspakker (du kan bruke en isbitform for eksempel) i fryseren så har dere til mini skal begynne å smake på fast føde. Har hun allerede startet, kan du gi henne smaksprøver og se hva hun liker. Det er gøy. Eksempler på grønnsaker du kan prøve er gresskar, potet, søtpotet, gulrot, brokkoli og avokado. Les mer om tilvenning til fast føde på Helsenorge.no.

Vær ute og se på verden

Tipper dette er vanskeligere enn det ser ut til. FOTO: Envato
Tipper dette er vanskeligere enn det ser ut til. FOTO: Envato

Enten dere triller en tur eller går med bæresele så er utetid magisk for psyken og humøret. For begge to! Synes du det er vanskelig å snakke med en liten person som ikke kan svare? Da er dette en fin måte å varme litt opp og begynne å prate sammen. Fortell ungen din ting dere ser på veien. «Se, der kommer det en buss. Den var stor og rød. Og inni satt det mange mennesker. Se, han mannen vinket til deg!», «Oi, se! Et ekorn! Nå hopper den snaaart – og der! Den hoppet, så du det?». Barnet elsker å høre stemmen din, og føler seg trygg og glad når du prater til han og dere opplever ting sammen.

Syng og les og sånn

Syng for kiddo. FOTO: Envato

Barn elsker som nevnt å høre stemmen din, så syng med den stemmen du har og dans rundt i stua mens du bærer på den lille jenta di. Det spiller ingen rolle om det er en barnesang eller en gammel countrysang, syng det du kan. Eller sett deg i sofaen med babyen på fanget og se i en fin bok. Pek på bildene og si hva du ser, prat prat prat. Barnet lærer hele tiden! Gå til innkjøp av litt pekebøker eller lån på biblioteket. Gjør det til en vane å lese for barnet. Det kommer til å gi han en kjempefordel når han etter hvert skal begynne å prate og allerede har hørt veldig mange ord!


Har du et litt eldre barn også, eller liker å være litt i forkant, så kan du se på listen over fine høytlesningsbøker for barn.


Leketid!

Leketid med far og bamse. FOTO: Envato

Det er gøy å leke med barn! Selv om barnet ditt ikke kan så mye ennå så blir hun lett fascinert av ting. For eksempel en ball som ruller sakte foran henne, et speil der hun kan se seg selv, en figur av en katt hun kan holde på. Prøv forskjellige leker og se hva hun liker (men la henne holde på litt med hver leke – de trenger litt tid). Kanskje du ser hvilke farger hun liker best, hva hun ler av, hvordan hun følger ballen med blikket. Så kan du rapportere til samboeren din når hun er hjemme fra jobb, det er sikkert gøy for henne å høre hva dere har opplevd!

Vær sosial – Møt andre pappaer

Dad power. FOTO: Envato
Dad power. FOTO: Envato

Det trenger ikke å bare være deg og babyen hver dag hele dagen. Det arrangeres forskjellige eventer der foreldre kan komme sammen og ha med babyene. For eksempel babysang og babysvømming. Eller babyyoga og fellestrening med barnevogn. Søk på nettet om det finnes noe i området der dere bor og meld dere på. Kanskje kjenner du en annen pappa som er hjemme med barn nå? Da kan dere dra på disse tingene sammen. Eller bare gå tur i skogen, på lekeplassen eller dra på Leos lekeland (i babyavdelingen). Har du mange venner/bekjente hjemme med barn kan dere lage deres egen barselgruppe (farselgruppe), dra hjem til hverandre og la ungene ligge på gulvet og se på hverandre.

Lykke til!

Det var noen forslag til ting å gjøre i pappapermen, kanskje du får bruk for noen av de. Uansett, nyt tiden hjemme. Plutselig er den over og hverdagen er i gang igjen. Husk at det er du som skaper de første minnene for barnet ditt, og selv om han er såpass liten at han ikke kommer til å huske noe fra denne tiden, så vil han huske følelsen av trygghet og glede når han er sammen med deg. Kos deg med pappapermen!


Sjekk også ut video om hva som kan lede til konflikter i tiden med nyfødt i hus.

Del artikkelen med noen som trenger det!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit

Camilla

Camilla

Hei! Jeg heter Camilla. Jeg er ikke en pappa, men en mamma til en gutt på tre år, og jeg synes det er viktig at pappaene føler seg mer inkludert i alt som har med graviditet og fødsel å gjøre. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har noen spørsmål eller tips!

Kilder:

Hva syns du om Tror du pappapermen blir kjedelig??

Tips oss på Facebook dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan også bruke kontaktskjemaet på siden.

Tips venner og bekjente om BliPappa.no, og følg oss på Facebook.

Nytt på siden

Nyeste artikler

Fra unnfangelse til fødsel skjer utviklingen av fosteret i rekordfart. FOTO: Shutterstock

Hvordan vokser babyen i magen?

Fra man finner ut at man venter barn er det veldig spennende å følge med på utviklingen der inne, og det skjer jo så fort! Fra to celler til et fungerende menneske på rundt 40 uker – så fascinerende!

Les mer

Rabattkoder

Se vår oversikt over butikker med rabattkoder for deg som finner butikken via BLIPAPPA.NO

FAQ

Spørsmål & Svar for nye pappaer

(kommer snart)

Vinn Valgfri Stokke® LIMAS™ bæresele

Trekning i juni, august og september.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE