Du som mann, partner og nybakt pappa må ha den rette innstillingen for at hverdagens nye utfordringer ikke skal gå utover forholdet.
-Menn som går inn i farskapet med feil forventninger vil få det tyngre psykisk, ha større risiko for å utvikle depresjoner og risikere at de blir en belastning fremfor en støtte for partner, mener Gilbert Borgen-Veland i Blipappa.no. Her er fem utrolig kjipe sannheter, som du må ta høyde for. Det er nødvendigvis ikke slik at alle disse punktene gjelder deg og ditt parforhold, men dette er belastninger som er viktig å være obs på, og identifisere tidlig, slik at dere unngår unødvendig diskusjon og uenighet i parforholdet.
Er det tunge perioder, så ha i bakhodet at det vil bli bedre. Mye bedre!
Du kan glemme sex
Landsforeningen 1001 dager forteller at det er vanlig med endringer i menns sexliv etter en
fødsel, men det er ikke alltid at mennene forutser eller forstår slike endringer.
Det er veldig vanlig av kvinner må sy i underlivet på grunn av revner under fødsel. Det er et slags kirurgisk inngrep, så det er ingen vits i å mase om sex i ukene (eller månedene) etter fødsel. Tenk om du skulle ha operert kølla – du vil vel ha noe hviletid da?
Landsforeningen skriver videre at nybakte mødre er som regel følelsesmessig veldig knyttet til og opptatt av babyen. Det er også en fysisk krevende periode for henne, noe som kan føre til mindre lyst eller overskudd til sex. Mannen kan føle seg tilsidesatt og bli sint på partneren eller barnet som følge av disse endringene. Han kan også føle seg ensom og isolert. Vi anbefaler at du tar en titt på infoarket fra Landsforeningen 1001 Dager – Når far får depresjon for å lese mer om dette.
Dere kommer til å være slitne og irritable
Fra nyfødt til barnet er noen måneder gammelt skal barnet få pupp opptil 12 ganger daglig, i følge NHI.no. Dette betyr i praksis at mor må amme hver andre time. Hele døgnet. Det er altså ingen forskjell på natt og dag. Dersom du velger å sove på eget rom i denne perioden, vil du merke enda mindre til at mor faktisk er våken store deler av døgnet.
I tillegg til dette, så jobber hodet på høygir. Tanker om «er barnet mitt friskt?», «Blir kroppen min bra igjen?» og «Hvorfor har jeg vondt her?» holder hodet til din samboer opptatt, og hennes generelle sinnstilstand vil være mer sliten enn vanlig.
Med trøtthet og slitenhet, blir man også mer irritabel. Plutselig begynner samboeren din å klage over ting som var helt ok før, og da er din jobb å forstå og anerkjenne at hun er sliten og tolerer mindre enn før. Det er nødvendigvis ikke din feil, og da må du tåle å stå i det der og da, og ikke bli sint på henne, eller ta opp ting som har skjedd tidligere. Vil krangling på dette tidspunktet føre dere nærmere hverandre eller lengre fra hverandre? Anerkjenn at begge er slitne, og la henne få si sitt uten at du eskalerer det videre.
Amming kan være en utfordring
Noen kvinner leser fryktelig mye om amming før barnet blir født, og setter seg et mål – noen vil amme, andre har ikke lyst til det. Hvis samboeren din har fryktelig lyst til å amme, men ikke får det til, så er det viktig at du er en støtte i dette også. Det virker kanskje ikke så viktig for oss gutta, men det kan være lurt å ta en titt på vår artikkel om hvorfor amming er en viktig greie. (Kommer)
Du vil ha mindre tid til deg selv og venner
Selv om dere har avklart på forhånd at du fortsatt skal ha egentid til å drive med ting du er vant med (trening, guttakvelder etc), så må du være obs på at det kan oppstå gnissninger, når det faktisk kommer til dét at du skal gjøre noe moro uten baby på slep.
I de situasjonene der du drar hjemmefra og føler du har «fri» i noen timer, kan hun føle at du «rømmer» fra situasjonen. Selv om dette er avtalt på forhånd, så er det lurt å være mentalt forberedt på at samboer eller kone kan bli sur eller gretten etter slike kvelder. Vi sier ikke at du skal unngå egentid, men at du skal ha tålmodighet med samboeren dersom hun blir sint eller irritert for at du drar ut for å ha det gøy på egenhånd.
Du vil ha mindre økonomisk frihet
Du har kanskje merket det allerede, med innkjøp av vogn, babynest, ammepute og fandens oldemor. Det er mye greier som skal på plass før ungen kommer, og det blir enda mer etter hvert. Det kan være lurt å ta høyde for at dere vil få uforutsette økonomiske kriser, og gjøre noen økonomismarte grep som reduserer utgiftene og gjør dere bedre rustet til når vaskemaskinen går til helvette.
Den umiddelbare risikoen her er at det kan oppstå konflikter fordi dine økonomiske mål, og din samboers mål ikke stemmer overens lengre. En ny drone til 12.000,- eller guttetur til Praha for den nette sum av 4.000,- står kanskje ikke like høyt i kurs hos samboeren din, som hos deg. Spesielt med tanke på at dere har fått en uforutsett fast utgift til morsmelkerstatning, allergimedisiner eller legebehandlinger som følge av komplikasjoner etter fødsel.
En kjip liste
Dette var en utrolig kjip liste å skrive, fordi det er faktisk en utrolig positiv opplevelse å få barn. Dessverre er det slik at dét å få barn kan være en utløsende faktor for at parforholdet går i oppløsning.
Målet med denne listen er å gjøre deg obs på de utfordringene som dukker opp, slik at du stiller forberedt, og kan ha den takhøyden som kreves for å ri av stormer som kan oppstå, og sammen kan dere gjennom det som lykkelige foreldre og kjærester!
Det er tross alt flere av de gode stundene, enn de dårlige – det er derfor man får barn.
Som vi skrev over her – er det tunge perioder, så ha i bakhodet at det vil bli bedre. Mye bedre!
Se også fire gode tips til nybakte fedre av psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery.