Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Det går helt fint å reise rundt i Norge med baby. FOTO: Envato

Reise med baby i Norge

Skal du reise med et nytt lite familiemedlem, enten med bil, fly eller tog, er det lurt å være godt forberedt. Her har vi kommet med noen tips til hva du bør tenke gjennom før dere reiser.

Å reise rundt i eget land kan være vel så fint som å ta en sydentur, kanskje til og med bedre. Har du en liten baby som skal være med på turen, må du tenke på andre ting enn du er vant til. Hovedstikkordet her er god tid. Med det i bakhodet, pluss riktig pakking og planlegging vil turen mest sannsynlig bli kjempefin for alle. Under har vi skrevet opp noen viktige ting å tenke på dersom du skal reise med baby, samt et par ting som kan være lurt å sjekke når du skal bestille overnattingssted.

 

Bil

Ja, denne babyen sitter feil vei i setet. Ikke bra, så små barn skal alltid sitte bakovervendt. FOTO: Envato
 • Planlegg god tid. Dere trenger kanskje å stoppe oftere enn du tror og er vant til. Baby trenger mat og bleieskift med noen timers mellomrom, og har også behov for å strekke på kroppen innimellom.
 • Tidspunktet for kjøreturen bør legges til et tidspunkt babyen pleier å sove, for eksempel om natten. Slik unngår dere å forskyve hele søvnsyklusen til barnet.
 • Skal dere veldig langt bør du kanskje se på muligheten for overnatting på veien. Både barn og voksne kan bli slitne av å sitte stille lenge, og eventuell barnegråt kan påvirke sjåførens konsentrasjon.
 • Det er viktig å ha bilstolen i orden. Dette er noe av babyutstyret som er lurt å kjøpe helt nytt, slik at du vet at det ikke har vært med i noen kollisjon tidligere, men er helt og trygt.
 • Hvor mye plass har du i bagasjerommet? Planlegg godt, og pakk kun det som du er ganske sikker på at kommer til å bli brukt. Greit å slippe stappfull bil, og tryggere å slippe å måtte sette noe i baksetet ved siden av barnet.
 • Sjekk muligheten for å parkere i nærheten av destinasjonsstedet. Det blir mye enklere når dere skal lesse ut av og inn i bilen.
 • Det kan være greit å ha en sekk lett tilgjengelig med ting du kan komme til å trenge underveis. For eksempel bleier, våtservietter, liggeunderlag for bleieskift, gulpekluter, smokk, mat (Både til baby og dere), søppelpose og leker til baby.

Fly

Ta med baby på fly! Kanskje ikke på Ryanair da, hvis de finnes lenger. FOTO: Envato
 • Vær ute i god tid, og ikke stress. Da blir det en hyggelig reise for alle.
 • Ha alt du trenger til baby i håndbagasjen, for eksempel bleieskiftutstyr, ekstra klesskift, leker og smokk. Det er lov å ha med barnemat på flyet, men du må huske å ha dette i en beholder på under 100ml, samt i en gjennomsiktig zip-lock-pose.
 • Kan barnevognen være med som kabinbagasje? Hvis ikke må den sendes som spesialbagasje.
 • Må dere levere inn vognen som bagasje er det greit å ha med en bæresele, siden babyen må bæres til dere får hentet vognen igjen.
 • Når flyet letter er det forskjellige triks man kan prøve for at barnet ikke skal få dotter i ørene. Eksempler er smokk, amming eller nesedråper.
 • Husk ekstra teppe eller jakke til barnet. Selv om det er sommer og varmt ute kan det være kaldt på flyet eller i avgangshallen.

Tog

Spennende å se ut av togvinduet, for store og små. FOTO: Envato
 • Skal dere langt kan det være lurt å bestille gode plasser, kanskje i familiekupeen dersom dette finnes på strekningen du skal.
 • Sjekk om dere kan ha med barnevogn på toget. Kan dere det trenger dere kanskje ikke å bestille eget sete til barnet.
 • Er det kafévogn på toget kan du varme opp barnemat der. Kafé finnes ikke på alle strekninger.
 • Sjekk om toget har stellebord, og eventuelt et lekerom.

Hotell

Greit med egen seng til de minste. FOTO: Envato
 • Sjekk på forhånd om hotellet har barneseng? Hvis ikke må dere ta med egen reiseseng med sengetøy. Er barnet veldig lite kan dere eventuelt ta med et babynest som dere kan legge mellom dere i sengen.
 • Er det kjøleskap og vannkoker på hotellrommet? Har barnet begynt med fast føde kan det være greit å ha et sted å oppbevare babymaten, og ha tilgang til kokt vann til grøt.
 • Skal dere spise frokost på hotellet kan dere være lurt å sjekke på forhånd om de har barnestoler der. Hvis ikke kan dere ta med bilstolen ned eller selvfølgelig ha babyen på fanget eller i vognen.
 • Ligger hotellet sentralt og tilbyr de parkering? Greit å vite hvor lange strekninger dere eventuelt må gå for å komme til matbutikk eller apotek.
 • Kan de oppbevare bagasjen deres før og etter opphold, dersom dere trenger det? Deilig å slippe å drasse kofferten med når dere allerede har barnevogn.
 • Det kan også være greit å sjekke om hotellet kan tilby allergivennlig sengetøy dersom du har et sensitivt barn.

Planlegger dere en båttur med familien og skal ha med en baby ombord? Sjekk vår huskeliste til baby i båt!

Hva syns du om Reise med baby i Norge?

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Redaksjonen

Redaksjonen

Redaksjonen i Blipappa.no publiserer i blant artikler på nettsiden på vegne av andre eller egne journalister. Ta kontakt med post@blipappa.no dersom du har spørsmål eller henvendelser til Blipappa.no

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Nytt på siden

Nyeste artikler

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

Kolikk eller bare tristhet? FOTO: Envato

Hva er kolikk?

Kolikk er et ord de fleste har hørt om, og vet at det innebærer skriking og lite søvn. Men vet man egentlig hva det er?

LES MER

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE