Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Skal du begynne å trene? FOTO: Envato

Åtte tips til deg som vil begynne å trene, men ikke vet hvordan

Artikkelen inneholder reklame gjennom annonselenker til Jollyroom, Løpeshop og Coolstuff
Her er noen tips til deg som vil begynne å trene og få en mer aktiv livsstil. Kanskje dette er veien til en gladere hverdag og mer energi?

Det er ikke lett å komme i gang med noe man ikke kan, eller føler man ikke har tid til i en hektisk hverdag med barn og jobb. 

Er du på et treningssenter for første gang vet du sannsynligvis ikke hva alle apparatene gjør eller hvordan man skal bruke dem. Alle omkring deg ser ut til å kunne alt, og du beveger deg usikkert rundt uten å egentlig få så mye ut av dagen. Eller er du kanskje på vei til å forbedre kondisen din, tar på joggeklær og prøver deg på 5 km, men må skuffet stoppe etter en halv kilometer fordi beina verker og lungene svir. Her kommer noen tips til deg – håper du nå får lyst til å starte din sporty hverdag.


1. Sett deg mål

Hva vil du oppnå med treningen din? Er det å endelig klare å løpe en 5000 m (eller er dette fortsatt et traume fra videregående?), eller å klare å måke snø, stramme dekkene på bilen, bære tre handleposer og kiden din fem trapper opp til leiligheten din på en og samme tur? Eller vil du rett og slett få en strammere kropp? Uansett hva målet ditt er- du må vite hvor du vil før du kan finne ut av hvordan du kan trene for å komme dit.

En baby vil synes det er gøy å se på mamma eller pappa trene. FOTO: Envato

2. Hvordan nå målene

Finn ut hvilke treningsformer som er best for å nå målene dine. For eksempel: Vil du lære å løpe raskt, kan det være lurt å leke litt med tempoøvelser og intervalltrening. Vil du heller løpe langt, er det viktig å lære seg å holde et jevnt tempo. Begge deler forutsetter at du har bygget opp kjernemuskulaturen din, og at du har en god muskelmasse i beina. Så styrketrening må inn i programmet selv om det er løper du vil bli.

3. Starte å trene

Det er nå du faktisk begynner. Meld deg inn på et treningssenter, og kjøp eventuelt en PT-time for å lære hvordan apparater fungerer, og hva slags øvelser som kan passe for deg og ditt mål (noen sentre tilbyr første PT-time gratis). De fleste treningsskader oppstår i treningens startfase, så pass på at dette ikke skjer med deg! Ikke overtren, og varier øvelser så du ikke overbelaster én muskelgruppe. 

Er ikke treningssenter noe du ønsker å bruke penger på, kan du være kreativ og bruke ting du har hjemme som vekter (f.eks. en baby), investere i en hjemmetreningspakke (som f.eks. denne), og eventuelt besøke en Tuftepark, hvis du har en i nærheten.

Baby kan være med på treningsøvelser, som vekt! FOTO: Envato

4. Skriv en treningsdagbok

Det høres kanskje unødvendig ut, men du vil bli overrasket over hvor glad du blir etter et halvt års trening når du enkelt kan å se på forskjellene mellom da du startet og dit du har kommet. Det er mange som har med seg treningsdagbok på sentrene, så du blir ikke alene om det. Løper du, kan du bruke apper som Strava og Endomondo. De fungerer som en slags løpedagbok, der du kan se utviklingen din over tid.

5. Ikke gi opp

Ofte starter du med stor iver – dette skal du klare! Etter mange støle dager, og ikke så veldig merkbare resultater er det lett at det sklir ut, og Kardashians blir favorisert framfor refleksvest og brodder. Du må huske på at selv om du ikke merker med en gang at du blir raskere eller sterkere, så bygger musklene seg gradvis større! Det tar bare litt tid før det er merkbart for deg selv. Men det skjer – vi lover! Fortsett å trene!

6. Trene sammen

Dette er kanskje det beste tipset vi har. Å trene sammen gjør alt mye morsommere. Ikke bare er det sosialt, men det gir sannsynligvis også raskere resultater. Det er vanskeligere å droppe en økt når du samtidig skuffer en treningskompis. Ofte presser du deg også til å yte mer når du trener sammen med noen. Samboer, venninne, bror, mor, bestefar – uansett hvem – tren for hverandre!

Du kan selvfølgelig også trene med barna dine! Uansett alder. En baby kan ligge på treningsmatten mens du tar push-ups eller sove i vogna mens du jogger en runde (må være over seks måneder). Små barn kan sykle ved siden av deg mens du jogger, eller ta situps og prøve på det samme som du gjør, ved siden av deg. Større barn og ungdom kan være med på joggeturen og treningsopplegget ditt, som en super treningspartner.
Joggetur med barn - finfin trening. FOTO: Envato

7. Utfordre deg selv

Nå kan du det mest grunnleggende, og er på god vei mot målet. I denne fasen må du passe på å ikke kjede deg og se på treningsøkten som et ork. Prøv noe nytt! For eksempel fartslek, bakkeløp, intervaller, trappeløp, klatring, slalåm, kassehopp eller deadhang (henge fra en stang så lenge hendene holder). Det er alltid gøy å prøve nye ting, og kroppen din blir brukt på andre måter enn den er vant til.

8. Ny livsstil

Merker du hvor mye gladere du blir etter en skikkelig god treningsøkt? Hadde det ikke vært fint å være så glad hver dag? La treningen bli en del av hverdagen din, og sett av litt tid hver dag, eller ihvertfall noen dager i uka, til dette. Noen liker å løpe i mørket, og tar seg en halvtimes joggetur med hodelykt før leggetid. Andre legger økten tidligere, før jobb eller i lunsjen.

Sykle hjem fra jobb, ta trappeløpingen i oppgangen hjemme, ta squats mens du ser på TV, kappløp med ungene bort til postkassen. Det er ikke egentlig så vanskelig å snike inn litt aktivitet i hverdagen, og bare litt er, som klisjéen sier, bedre enn ingenting.

Liker du å gå tur i skogen, og vil ha med deg babyen? Sjekk vår anbefaling av Ergobaby Omni 360 bæresele!

Artikkelen inneholder reklame gjennom annonselenker til Jollyroom, Løpeshop og Coolstuff
Hva syns du om Åtte tips til deg som vil begynne å trene, men ikke vet hvordan?

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Redaksjonen i Blipappa.no publiserer i blant artikler på nettsiden på vegne av andre eller egne journalister. Ta kontakt med post@blipappa.no dersom du har spørsmål eller henvendelser til Blipappa.no

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE