Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Som eneforsørger er det ikke lett å spare barnetrygd. FOTO: Envato

Må jeg spare barnetrygden?

Skal man spare barnetrygd, eller kan man kjøpe hva man vil? I denne artikkelen håper vi du finner svar på mange av spørsmålene om barnetrygd.

Når barnetrygden kommer på konto, kan det oppleves litt som at man har fått en bitteliten lottopremie. Er det egentlig noen regler for hva disse pengene skal gå til? Er dette dine penger, eller er det barnets penger? Mange snakker jo om å spare barnetrygden. Hva hvis man ikke har råd til å spare? I denne artikkelen forsøker vi å svare enkelt og forståelig på noen vanlige spørsmål om barnetrygd.

Du finner også en kildehenvisning nederst i artikkelen, og du kan følge lenkene for å få mer informasjon om ulike temaer rundt barnetrygd. Vi har hentet info fra nettsider som NAV.no, Store Norske Leksikon og lovdata.no.

Å spare barnetrygden er ikke noe alle kan gjøre, men det er nyttig for alle familier å få et økonomisk tilskudd. FOTO: Envato
Barnetrygden kan bidra til en bedre økonomi hos mange barnefamilier. FOTO: Envato

Hva er barnetrygd?

Barnetrygd er en pengestøtte fra staten som betales ut til personer som er yngre enn 18 år, og oppholder seg i Norge over lengre tid.

Poenget med barnetrygd er faktisk nedskrevet i en egen lov som kalles Barnetrygdloven. Pengene er ment til å «dekke utgiftene til forsørgelse av barn». Det er en slags økonomisk hjelp til foreldre eller foresatte slik at de skal ha litt mer penger å rutte med i hverdagen. Les mer om barnetrygdloven hos Lovdata.no.

Fun fact 1: Det var faktisk Vidkun Quislings regjering som innførte den første versjonen av barnetrygd i 1944, men Einar Gerhardsens regjering gjorde den mer allment tilgjengelig i 1946.

En gammel tusenlapp. Fram til 1979 var den årlige barnetrygden mindre enn verdien på denne seddelen. FOTO: Envato

Fun fact 2: I gamle dager var barnetrygden regnet som skattbar inntekt. Slik er det heldigvis ikke lengre.

Hvorfor fikk jeg 1766 kroner inn på konto i dag?

Barnetrygden er en månedlig utbetaling, og som regel kommer den inn rundt den siste dagen i måneden. Den første utbetalingen er som regel fra to måneder etter barnets fødsel.

I de aller fleste tilfeller kommer barnetrygden automatisk inn på konto (til mor eller konto som mor har oppgitt), og du behøver ikke søke for å starte utbetalingene.

Hva kan jeg bruke barnetrygden på?

Å spare barnetrygd er en luksus de færreste kan unne seg, og de aller fleste av oss bruker barnetrygden til å dekke kostnader og utgifter i hverdagen. Du skal ikke ha dårlig samvittighet om du ikke kan spare barnetrygden. Bruk pengene til å holde deg og barna glade og fornøyde, gjennom at du dekker løpende kostnader du har i hjemmet. Dette kan være alt fra strømregning og matvarer til ferieturer eller hobbyer. Pengene er til for å være nyttige for dere som familie.

Hvordan skal jeg spare barnetrygden?

Et ganske standard råd er å sette pengene rett inn på en egen sparekonto, men det er dessverre ikke slik at ikke alle har en økonomi som går i pluss hver måned. Pengene er ment til å komme barnet og familien til gode, enten nå eller i fremtiden. Ikke ha dårlig samvittighet dersom du ikke du ikke har råd til å spare barnetrygden. Alternativt kan du sette pengene i fond, men Nordnet ville ikke ha oss som affiliate-partner, så derfor blir det ingenting om fondsparing her.


LES OGSÅ: Hvilke navnelapper er best?


Å spare barnetrygd kan gjøres på forskjellige måter, men av vanlige løsninger er å åpne en konto i barnets navn eller sette pengene på en egen konto i mamma eller pappas navn. Sparer du i barnets navn, betyr det også at pengene blir tilgjengelig for barnet fra det fyller 18. Da kommer det an på om man tror sin fremtidige attenåring vil bruke pengene på russetid og kødd, eller spare pengene til noe fornuftig.

Hvis man sparer mer enn dobbelt av grunnbeløpet i folketrygden, kan staten dukke opp og låse pengene. Det betyr at du som forelder ikke kan ut pengene fra barnets konto, selv ikke ved nødstilfelle. Dobbelt av grunnbeløpet i 2024 er 237 248 kroner (2 x 118 624 kroner).

Hva syns du om Må jeg spare barnetrygden??

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Gilbert

Gilbert

Hei! Mitt navn er Gilbert! Jeg brenner for at fedre skal bli sett, hørt og tatt på alvor. På BliPappa.no bidrar jeg med artikler. Jeg står også for webutvikling, grafisk design og videoproduksjon. Ta gjerne kontakt med meg hvis du lurer på noe.

Kilder::

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Nytt på siden

Nyeste artikler

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

Navnefest for baby. FOTO: Envato

Hva er navnefest?

Navnefest er en feiring som markerer navngivningen av et barn. Dette arrangeres som regel for barn mellom 4 og 12 måneder, og er en alternativ feiring til religiøse seremonier som

LES MER
Koselig med samsoving. FOTO: Envato

Hva er samsoving?

Alle må sove, også småbarnsforeldre. Samsoving er et godt alternativ for de som har en baby som trenger nærhet for å falle til ro.

LES MER

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE