STYR BJØRN & GILBERT I 24 TIMER - LIVESTREAM 12- NOVEMBER

Hvordan gjøre partner gravid?

Du vet allerede hva DU må gjøre, og her er en artikkel som forteller deg hva som faktisk må til for at partner skal bli gravid. Nyttig fakta for deg som vil bli pappa.

Med utgangspunkt i at du har grunnleggende kunnskaper om hvordan barn blir til, så skal vi ikke snakke om blomster, bier og pøking i denne artikkelen. Denne artikkelen går på det rent praktiske for hva som må til for at samboer/partner skal bli gravid. Dette er absolutt ikke en medisinsk artikkel, og vi referer til kildehenvisningene nederst i artikkelen for ytterlige informasjon.

I korte trekk så fungerer det slik du allerede har en mistanke om: Sperm og egg møtes.

For at dette skal skje må spermen (sæd, sperm, spunk, gækk. Ok, vi fant på den siste. Kjært barn har mange navn) reise opp gjennom vagina og livmor og ut i eggleder. Dette er en vanskelig reise på noen få centimeter, som du kan se mer om i den actionfylte minifilmen The Great Sperm Race. Noen sædceller svømmer bedre enn andre, og du kan lese mer om sædkvalitet i denne artikkelen.

Hvor er egget?

Uansett om sæden er top notch eller laber kvalitet, må den finne fram til egget for at partner skal bli gravid. Det er ikke så enkelt. Her kommer det noen ord som du kanskje ikke kjenner så godt til – og da er ordboken vår god å ha.

Hva skal til for å starte en graviditet?

Det finnes to eggledere, og enkelt forklart så kommer det ett egg fra en av disse i måneden. Normalt kommer egget fra vekselsvis annenhver måned. Det betyr at kun én eggstok er den “riktige” hver måned. Dersom spermen din svømmer opp riktig eggstokk, vil det treffe på egget. Dersom egget er der.
Det er bare noen få dager hver måned du finner et egg som reiser nedover eggstokken. Altså må spermen treffe på riktig tid og riktig sted. Det er ikke bare-bare når spermen har en levetid på maks fem dager.

De første cellene blir skapt

For hva som konkret skjer når egget og sædcellene møtes, så referer vi igjen til The Great Sperm Race. Det er kanskje den kuleste illustrasjonen på hele befruktningsprosessen, så vi anbefaler at du ser minifilmen med din kjære. Både lærerik og underholdende.

Sperm og egg - Hvordan bli gravid

Oppsummert så smelter én enkelt sædcelle sammen med egget. Når det har skjedd, så vil egget fortsette å reise utover egglederen og ned i livmoren. Samtidig som dette skjer begynner cellene inne i denne blandingen av egg og sædcelle (zygote, som det heter på fagspråket), å dele seg. Denne celledelingen betyr at cellene blir flere – byggingen av en baby har begynt! Om alt går som det skal vil zygoten feste seg til veggen i livmoren og graviditeten er i gang.

Del artikkelen med noen som trenger det!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit

Gilbert

Gilbert

Hei! Mitt navn er Gilbert! Jeg brenner for at fedre skal bli sett, hørt og tatt på alvor. På BliPappa.no bidrar jeg med lettbeint underholdning, intervjuer med fagpersoner og grafisk design. Ta gjerne kontakt med meg hvis du lurer på noe.

Kilder:

Hva syns du om Hvordan gjøre partner gravid??

Tips oss på Facebook dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan også bruke kontaktskjemaet på siden.

Tips venner og bekjente om BliPappa.no, og følg oss på Facebook.

Nytt på siden

Nyeste artikler

Fra unnfangelse til fødsel skjer utviklingen av fosteret i rekordfart. FOTO: Shutterstock

Hvordan vokser babyen i magen?

Fra man finner ut at man venter barn er det veldig spennende å følge med på utviklingen der inne, og det skjer jo så fort! Fra to celler til et fungerende menneske på rundt 40 uker – så fascinerende!

Les mer

Rabattkoder

Se vår oversikt over butikker med rabattkoder for deg som finner butikken via BLIPAPPA.NO

FAQ

Spørsmål & Svar for nye pappaer

(kommer snart)

Vinn Valgfri Stokke® LIMAS™ bæresele

Trekning i juni, august og september.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

På vei til barnehagen. Ill.foto: Shutterstock

Tips til en god barnehagestart

Barnehagestarten er for mange foreldre en spennende men samtidig litt usikker periode. Permisjonen er over og begge foreldre skal tilbake på jobb. Fra å være hjemme med barnet deres siden det ble født, skal de nå starte i barnehagen. Hvordan kan man som pappa legge til rette for en god barnehagestart?

LES MER
MELD DEG PÅ NYHETSBREV

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE