STYR BJØRN & GILBERT I 24 TIMER - LIVESTREAM 12- NOVEMBER

FOTO: Shutterstock/PatrickLauzon photographe

Graviditet – Hva betyr ordene

Det er mange nye ord som dukker opp når man skal sette seg inn i graviditet. Her er en liten oversikt over hva de betyr.

Det er mange nye ord som dukker opp når man skal tilegne seg kunnskap om partners graviditet og livet inne i magen. Noen kan kanskje være selvforklarende, mens andre trenger en liten beskrivelse. Vi har prøvd å lage en liten oversikt over ord og uttrykk som kan være vanskelige å forstå.

Graviditet:

Zygote – Er cellen som oppstår når en sædcelle og en eggcelle smelter sammen – en befruktet eggcelle.

Egget fester seg – Blir et egg befruktet, må det feste seg i livmorveggen for å kunne vokse videre. Gjør det ikke dette faller det videre ned gjennom livmoren og ut av skjeden i menstruasjon.

Embryo – Etter egget har festet seg kalles det for embryo. Etter svangerskapsuke 8 og frem til fødsel kalles det for foster.

Spotting – Små blødninger i graviditeten kalles spotting. For eksempel kan man oppleve spotting når egget fester seg i livmorveggen. Spotting er som regel ufarlig.

Livmor – En kraftig muskel inni kvinnens bekken, med et hulrom som er ment å huse et foster under utvikling.

Svangerskapsuker – Det er vanskelig å beregne eksakt dato når befruktningen fant sted, så svangerskapet beregnes ut i fra siste kjente dato, som er første dag av siste menstruasjon. Dette er ca. 2 uker før partner/samboer/kone ble gravid. Så først i svangerskapsuke 3 har befruktningen skjedd. Babyen utvikler seg ferdig på ca. 38 uker, så dersom de siste to ukene legges til blir svangerskapslengden 40 uker, altså ni måneder.

Cravings – Ikke alle gravide får dette, men noen får kraftige preferanser for mat eller drikke i forskjellige faser av graviditeten. For eksempel lakris eller pærer. (Og noen kan miste lysten helt på noe de pleide å elske tidligere). Det hender (veldig sjelden) at gravide kan få cravings på noe som ikke egentlig regnes som mat, for eksempel jord eller bark. Da kalles det pica, og krever legehjelp.

Termin – Beregnet fødselsdato for babyen. Beregnes etter første dag av siste menstruasjon, og 40 uker fram (283 dager / ni måneder). Etter ultralydskanningen rundt uke 17 kan datoen justeres noe etter målinger av fosterets hodemål.

Trimester – Graviditeten er delt inn i tre omtrent like lange deler kalt trimestre. Første trimester er fra svangerskapsuke 1 – 13. Andre trimester er fra uke 14 – 26, og tredje trimester er fra uke 27 – 40.

Har hodet festet seg – Dette kan være noe dere blir spurt om, både av helsepersonell og fremmede. Hos førstegangsfødende skrur babyen ofte hodet sitt ned i bekkenet et par uker eller flere før termin. Klargjør seg for fødsel.

Del artikkelen med noen som trenger det!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit

Camilla

Camilla

Hei! Jeg heter Camilla. Jeg er ikke en pappa, men en mamma til en gutt på tre år, og jeg synes det er viktig at pappaene føler seg mer inkludert i alt som har med graviditet og fødsel å gjøre. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har noen spørsmål eller tips!

Kilder:

Hva syns du om Graviditet – Hva betyr ordene?

Tips oss på Facebook dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan også bruke kontaktskjemaet på siden.

Tips venner og bekjente om BliPappa.no, og følg oss på Facebook.

Nytt på siden

Nyeste artikler

Fra unnfangelse til fødsel skjer utviklingen av fosteret i rekordfart. FOTO: Shutterstock

Hvordan vokser babyen i magen?

Fra man finner ut at man venter barn er det veldig spennende å følge med på utviklingen der inne, og det skjer jo så fort! Fra to celler til et fungerende menneske på rundt 40 uker – så fascinerende!

Les mer

Rabattkoder

Se vår oversikt over butikker med rabattkoder for deg som finner butikken via BLIPAPPA.NO

FAQ

Spørsmål & Svar for nye pappaer

(kommer snart)

Vinn Valgfri Stokke® LIMAS™ bæresele

Trekning i juni, august og september.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE