Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Sommer over hele landet. ILL.FOTO: Mokki

ANBEFALING: Solbriller til baby og barn

Det er viktig at brillene ikke faller lett av, tåler røff håndtering og har glass med god UV-beskyttelse. Her er det du bør se etter når du skal finne de beste brillene til barn og baby.
annonse

Solbriller til baby og barn er et must på solrike dager. Gode solbriller beskytter barnas sensitive øyne mot skadelige UV-stråler og sikrer at de kan nyte sommeren uten ubehag.

Innhold i artikkelen:

Norges Blindeforbund oppfordrer til bruk av solbriller, og sier at barns øyne er mer utsatt for solstråler og varige synsskader. Forbundet mener det er et behov for økt fokus på barn og bruk av solbriller. 

Det understreker viktigheten av å lære barn gode solvaner fra tidlig alder, for å forebygge øyeskader på lang sikt.

Artikkelen er sponset, men vi tjener ingenting på å publisere artikkelen eller salg av solbriller fra Mokki AS. Alle meninger er våre egne.

I denne artikkelen ser vi på våre erfaringer med å sette solbriller på ungene. Å finne gode solbriller til baby og barn er ikke lett – men vi har funnet våre favoritter. 

Baby med wraparound-solbriller. Mokki har solbriller til baby og barn og voksne. FOTO. Mokki
Baby med wraparound-solbriller. FOTO. Mokki

Baby og sol

Det er ingen hemmelighet at solens UV-stråler kan være skadelige. UV-stråling deles inn i flere kategorier. Når det gjelder solen så er den gjengse oppfatning at UVB er de farlige strålene, mens UVA ikke er så krise. Allikevel er det noe å være obs på. En rask titt på nettsidene til Folkehelseinstituttet gir oss denne informasjonen:

«UVB kan forårsake akutte og kroniske effekter på de ytre deler av øyet, mens UVA – spesielt hos yngre personer – kan trenge helt inn til netthinnen og skade denne.»

Folkehelseinstituttet opplyser også at barn under ett år ikke bør være i direkte sollys, og hvis de må det – bør babyene ha solbeskyttelse.

Du kan lese artikkelen fra FHI her. Solbeskyttelse til babyer innebærer ikke bare å ha solbriller, men også solhatt og barnesolkrem med høy faktor. Helt i slutten av artikkelen har vi litt om solvett – noe som er lurt å få med seg hvis dere har en liten baby.

Små barn for raskere synsskader enn voskne. Derfor er det lurt med egen solbriller til barn. Det er viktig med solbriller til baby og barn for å unngå øyeskader. ILL.FOTO: Envato
Små barn for fortere skolskader enn voksne. ILL.FOTO: Envato

Når babyen ikke vil ha på solbriller

En av de største utfordringene vi hadde med å få solbriller på babyen, var at han røsket de av. Det gjaldt for så vidt ikke bare solbriller, men luer og hatter forsvant også fort av. 

Babyer og små barn vil ofte nappe av både briller og solhatt. Det finnes spesielle solbriller til baby og barn. ILL.FOTO: Mokki
Babyer og små barn vil ofte nappe av både briller og solhatt. ILL.FOTO: Mokki

Nå er sønnen vår fire år. Han er både høyt og lavt – og solbriller med stenger på siden faller av så ofte av at de er like mye på bakken som på guttungen. 

Det finnes en løsning på dette, og løsningen er den samme som da vi endelig klarte å få solbriller til å sitte fast på han da han var baby.

Vi kjøpte et par Click & Change-solbriller fra det norske merket Mokki, der du kan bytte mellom hodebånd og brillestenger. Da vi endret til bånd satt brillene som et skudd, og babyen klarte ikke å få de av.

Dette er også mye av grunnen til at vi skriver denne artikkelen (Vi kommer tilbake til dette solbrillemerket litt senere).

Solbriller med hodebånd fungerer overraskende bra til baby. De vi kjøpte satt godt og falt sjeldent av. Det tok heller ikke lange tiden før babyen godtok å bruke brillene. 

Våre solbriller ble brukt med hodebånd store deler av tiden, og det virket ikke som båndet satt for stramt eller at han syns det var ubehagelig.

Solbriller til barna fra Temu holder ikke

En del billige solbriller har ofte «brilleglass» som består av billig transparent plast med farge. 

Dette gjelder mange av solbrillene man finner på strandkiosker, souvenirbutikker eller markedsplasser som Temu og Wish. Slike solbriller er som regel uten UV-beskyttelse.

Solbriller uten UV-beskyttelse gir ingen beskyttelse mot de skadelige strålene, men gjør bare alt litt mørkere. Da må barnet anstrenge seg litt for å se – noe som heller ikke er bra for øynene. 

Det er viktig å finne solbriller til barn og baby som har de samme funksjonene som solbriller til voksne. I enkelte lysforhold, er det eksempelvis best egnet med polariserte glass, og i andre tilfeller er det nyttig med briller som beskytter mot blålys fra skjerm eller sola.

Norges Blindeforbund anbefaler det de omtaler som «wrap-around» solbriller til barn og baby. Dette er slike solbriller vi brukte til babyen vår.

Solbriller som festes med hodebånd istedenfor stenger sitter godt inntil barnets ansikt, og beskytter derfor øynene mot lys og UV-stråler som kan komme inn fra sidene.

Solbriller med UV400

Både solbriller til voksne og til barn, skal være CE-merket for å oppfylle det europeiske minimumskravet til solbeskyttelse, som er UV380. 

Solbriller med bedre kvalitet er merket med en rating på UV400, og gir tilnærmet 100% beskyttelse mot UVA og UVB-stråling.

Noen solbrilletyper har også sideskjold ved siden brilleglassene. Som klassiske høyfjellsbriller.

Solbriller til barn i alderen 2-5 år med pilotbrille-design.
Pilotbriller for aldesgruppen 2-5 år. FOTO: Mokki

Slike sideskjold gir økt beskyttelse til øynene, men beskytter også huden rundt øynene der det ikke er så lett å komme til med solkrem. Det er greit å ha i bakhodet når man ser etter gode solbriller til baby og barn.

I et skriv om solbeskyttelse i sommerskole og barnehage fra Direktoratet for Strålevern, står det at den tynne huden rundt øynene er ekstra sensitiv ovenfor solstråling. Sideskjold på brillene er altså lurt å ha enten man er på høyfjellet og har sollys som reflekteres fra snøen, eller i båt når solen reflekteres av vannet.

De beste solbrillene til baby og barn

Vi har prøvd mange forskjellige type briller til barn. Både fra butikker som Nille og tilfeldige kjøp på nettet. Etter å ha prøvd forskjellige, og hørt med venner og bekjente så bestemte vi oss for å finne noen barnesolbriller med ordentlig UV-beskyttelse. 

Da endte vi opp med å investere i et par Mokki Click & Change-solbriller som har en sertifisering på UV400. 

Solbriller til baby og barn som passer både til aktivitet og hverdag. FOTO: Mokki.no
Hodebånd holder brillene på plass under aktivitet. FOTO: Mokki

Brillene fra det norske merket Mokki kostet litt mer enn hva vi vanligvis ville betalt for barnesolbriller, men når vi regnet på hva vi fikk i esken, var det absolutt verdt det.

Vi brukte Click & Change-solbrillene for barn i alderen 0-2 år for vårt eldste barn da han var yngre, og investerer nok i modellen for barn i alderen 2-5 år nå som han har blitt større. Lillebror kan arve de forrige.

Brilleglassene oppleves som god kvalitet – både de polariserte glassene og de mørkere glassene (ja, det følger med to sett glass til brillene). Både brillene og tilbehøret som følger med føles ut som kvalitet, og designet virker gjennomtenkt. 

Konseptet med Click & Change er at man kan enkelt bytte om og tilpasse solbrillene etter behov. Enten om du trenger hodebånd, sideskjold eller ulike typer glass – så følger alt med i esken. 

Solbrillene fra den norske produsenten har visst vunnet noen internasjonale designpriser, og det er nok på grunn av at de er så innmari praktiske. Og når både brilleramme og brillestenger har overlevd tre år hjemme og på hytta –  så er det ingenting å si på byggekvaliteten.

Dette er i esken

Vi har stjålet tre bilder av noen blå solbriller til baby (0-2 år) fra nettsiden til Mokki for å vise hva som er i esken. Med Click & Change følger det med masse nyttig tilbehør. 

At dette tilbehøret faktisk er nyttig, og gjør at solbrillene kan brukes til alle formål var noe av det som overbeviste oss da vi vurderte flere solbrillemerker. 

Når du kjøper Mokki Click & Change-brillene får du nemlig to forskjellige brilleglass – både polariserte glass og blålysglass, sidestenger, hodebånd og sideskjold (som på klassiske fjellbriller der du har skinn langs brillekanten). 

I tillegg får du med en oppbevaringspose og en pusseklut formet som en kosebamse/koseklut. Du kan lese mer om dette på nettsidene til Mokki. Dette er skikkelig valuta for pengene.

Click & Change-solbrillene kommer i flere fargevalg, og to forskjellige modeller. En modell med runde brilleglass og en innfatning som følger ansiktsformen til de minste barna, og en med dråpeformede brilleglass og vanlig innfatning til de større småbarna.

Bildene over er av modellen til baby og barn opp til 2 år. Under har vi stjålet to bilder av brillene til småbarn i alderen 2-5 år. Solbrillene til de litt større barna har en mer pilotbrille-form, og ser veldig stilige ut!

Solbrillene for barn i alderen 2- 5 år.
Solbrillene for barn i alderen 2- 5 år.
Solbrillene for barn i alderen 2- 5 år.

Sjekk ut Mokki.no for å se alle fargene Click & Change-solbrillene kommer i. Det er forresten forskjellig fargeutvalg for baby-brillene og småbarnsbrillene.

Oppsummert

Oppsummert kan vi si at vi anbefaler barnesolbrillene fra Mokki, fordi da får du en alt-i-ett-løsning med solbriller som har god UV-beskyttelse og byggkvaliteten som behøves når de skal håndteres av små barn.

Som et pappainnkjøp gjør de seg også bra, for det er jo tross alt litt gadget-faktor over at det er så mye som kan tilpasses og justeres på Click & Change-solbrillene.

De minste vil sette pris den medfølgende pussekluten som i praksis også kan fungere som en liten kosebamse (tror ikke produsenten anbefaler det da). 

Solbriller til baby og barn er lurt, men annen solbeskyttelse er også nødvendig.
Solhatt er lurt. ILL.FOTO: Envato

Du får kjøpt Click & Change brillene fra Mokki hos enkelte apotek og noen av landets største barnebutikker. Vi lenker ikke opp de her – fordi vi har ikke affiliate-avtale med de. Du kan også handle direkte fra hjemmesiden til Mokki. Ikke at vi har affiliate-avtale der heller.

Selv med bruk av solbriller, er det viktig å bruke annen solbeskyttelse også. Tynn barnehud kan fort bli solbrent, selv på dager hvor det ikke er direkte sollys.

Vis solvett

Som nevnt over anbefaler Folkehelseinstituttet at barn under ett år ikke bør være i direkte sollys, og hvis de må det – bør babyene ha solbeskyttelse.

Du kan lese artikkelen fra FHI her. Solbeskyttelse til babyer innebærer som sagt ikke bare å ha solbriller til baby og barn, men også solhatt og barnesolkrem med høy faktor. 

Husk rikelig med drikke, og at det er viktig å ta pauser fra solsteken med jevne mellomrom. 

Gode råd du kan ta med deg, men husk for all del solbriller – selv om du ikke plages av solen. 

Solbriller til barn i alderen 2-5 år med pilotbrille-design.
Pilotbriller for aldesgruppen 2-5 år. FOTO: Mokki
Investeringen i et par gode solbriller til barnet ditt er en investering i deres øyehelse og fremtidige velvære. La ikke de små øynene betale prisen for solens sterke stråler – gi dem den beskyttelsen de fortjener.
Hva syns du om ANBEFALING: Solbriller til baby og barn?

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Gilbert

Gilbert

Hei! Mitt navn er Gilbert! Jeg brenner for at fedre skal bli sett, hørt og tatt på alvor. På BliPappa.no bidrar jeg med artikler. Jeg står også for webutvikling, grafisk design og videoproduksjon. Ta gjerne kontakt med meg hvis du lurer på noe.

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Nytt på siden

Nyeste artikler

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE