Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Barnehagen er viktig for store og små. ILL.FOTO: Envato

Ny makspris for barnehage fra høsten 2024

Fra august 2024 blir det historisk billig for barnehageplass.
annonse

Rett før jul i fjor vedtok Stortinget et forslag fra regjeringen om å senke makspris for barnehage til 2000 kroner per måned. 

For de mest spredtbygde kommunene senkes prisen til 1500 kroner per barn. 

Innhold i artikkelen:

Dette er et historisk lavt nivå og noe som kommer barnefamilier over hele landet til gode. Slik makspris var på barnehage før, så kunne det koste oppt

I en graf på regjeringen.no ser vi at selv ikke for tjue år siden, i 2004, var ikke barnehage så billig som det blir fra august i år.

Prisjustert etter dagens verdier så hadde tilsvarende månedskostnad for barnehage i 2004 vært over 5000 kroner.

Du kan sjekke hva maksprisen for barnehage er i din kommune her.

Makspris på barnehage hjelper de to barn

Den nye og lavere maksprisen på barnehageplass gir en litt mer romslig økonomi. For familier med flere enn ett barn i barnehagen er det enn enda større lettelse. Det ble brått mye billigere å ha barn i barnehagen.

Selv med søskenmoderasjon (redusert betaling for å ha flere barn i samme barnehage), så hadde en månedlig grunnkostnad på nesten 7000 kroner for to barn i barnehagen vært i overkant stiv.

«Det gjør at flere barn kan delta i barnehagefellesskapet, det gjør det lettere for flere foreldre å jobbe, og det er bra for samfunnet på kort og lang sikt», sa daværende kunnskapsminister Tonje Brænna i en pressemelding i fjor.

Fra høsten 2024 blir det ny makspris på barnehage.
En rimeligere høst for mange. ILL.FOTO: Envato

Familier med ett barn i barnehage vil spare 11 000 kroner i året, mens familier med to barn vil spare hele 18 700 kroner. 

I de mest spredtbygde kommunene blir besparelsene enda større, med 16 500 kroner i året for ett barn og 28 050 kroner for to barn.

Et løft for distriktene

Den ekstra lave prisen i spredtbygde kommuner er et viktig tiltak for å gjøre distriktene mer attraktive for barnefamilier. 

Satsingen på lavere makspris kommer i tillegg til tidligere tiltak som regjeringen har innført. 

I fjor kunne foreldre i Nord-Troms og Finnmark glede seg over gratis barnehage fra 1. august. Samme året ble det også gratis barnehage fra tredje barn.

Det blir rimeligere for de minste med lavere foreldrebetaling fra høsten 2024.
August blir første møtet med barnehagen for mange små ILL.FOTO: Envato

Dersom den fjorårets makspris hadde fulgt prisveksten, ville den vært 3610 kroner fra 2024. Med matpenger og utstyr på toppen ville det fort blitt nærmere 10.000 kroner i året for å ha to barn i barnehagen. 

Regjeringens forslag er derfor et betydelig kutt i barnehagepriser. 

Det vil komme oss barnefamilier til gode, særlig i en dyrtid der både strøm og drivstoffpriser har gjort hverdagen litt tyngre.

LES OGSÅ: Tips til barnehagestart 

FINN UT: Makspris på barnehage i din kommune

 

Regjeringen understreker at barnehagen er viktig for barns liv her og nå, og har betydning for hvordan elevene gjør det videre i skoleløpet. Lavere barnehagepriser vil gjøre barnehagen mer tilgjengelig for alle barn, og bidra til et mer likestilt samfunn

Hva syns du om Ny makspris for barnehage fra høsten 2024?

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Gilbert

Gilbert

Hei! Mitt navn er Gilbert! Jeg brenner for at fedre skal bli sett, hørt og tatt på alvor. På BliPappa.no bidrar jeg med artikler. Jeg står også for webutvikling, grafisk design og videoproduksjon. Ta gjerne kontakt med meg hvis du lurer på noe.

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Nytt på siden

Nyeste artikler

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE