Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Se så søte! Dette kan dere også gjøre med deres tvillinger! FOTO: Envato

Tips til deg som venter tvillinger

Å få vite at man venter to og ikke én, kommer for mange som et sjokk. Hva bør du gjøre for å være best mulig forberedt på livet med to små?
annonse

Gratulerer med dobbel lykke! Å gå gravid med tvillinger er en spennende, men også utfordrende tid. Her er noen tips som forhåpentligvis kan hjelpe deg gjennom graviditeten og forberedelsene til livet med to små.

Under graviditeten

Oppsøk tidlig svangerskapskontroll
Informer legen din og helsestasjonen tidlig om at du venter tvillinger, slik at du kan få tettere oppfølging og nødvendig veiledning. Foreldre som venter flere enn ett barn får som regel et mer spesialtilpasset kontrolløp i svangerskapet.

Prioriter hvile og ernæring
Graviditet med tvillinger krever ekstra energi. Sørg for å få nok hvile og prøv å opprettholde et sunt og variert kosthold. Dette er for å gi babyene dine de beste vekstvilkårene inne i livmoren.

Det er slitsomt med to, men også gøy! FOTO: Envato
Det er slitsomt med to, men også gøy! FOTO: Envato

Vurder å delta på tvillingkurs
Slike kurs gir verdifull informasjon om fødsel, amming og stell av tvillinger, samt muligheten til å møte andre foreldre i samme situasjon. Tvillingforeningen har for eksempel tvillingkurs.

Invester i praktiske hjelpemidler:
En tvillingvogn, to bilstoler og en god bæresele er eksempler på utstyr som kan gjøre hverdagen enklere. Vogn og sele kan du med fordel kjøpe brukt, så sparer du litt cash. Se vår oversikt over bruktbutikker som selger barneutstyr her (du kan både selge og kjøpe via disse butikkene).

Forbered hjemmet:
Gjør plass til to babyer, og vurder å kjøpe to av alt i starten, for eksempel senger, stellebord og vippestoler. Her er det også mulig med bruktkjøp. Det er dyrt nok å kjøpe babyutstyr fra før av, om du ikke skal doble alt. Sjekk finn.no, eller bruktbutikkene vi linker til over.

Etter fødselen

Be om hjelp
Ikke vær redd for å be om hjelp fra familie og venner. De kan bidra med matlaging, husarbeid, pass av babyene eller bare en lyttende øre. Dette er selvfølgelig enklest for de som bor i nærheten av familien. Møt andre som er i samme båt – prøv Barseltreffappen!

Etabler rutiner
Rutiner kan gi både deg og babyene en følelse av trygghet og forutsigbarhet. Faste tider for mating, soving og stell kan være til stor hjelp. Tvillingforeningen, andre bekjente med tvillinger, eller forskjellige forum kan nok være til stor hjelp med å tipse om rutiner dere kan prøve ut.

Så lure! FOTO: Envato
Så lure! FOTO: Envato

Ikke sammenlign
Alle babyer er forskjellige, også tvillinger. Unngå å sammenligne dem med hverandre eller med andre babyer. Det er veldig vanskelig å ikke sammenligne, spesielt to som er akkurat like gamle og som får akkurat samme oppdragelse. Men prøv å slappe av rundt milepæler og kommentarer fra andre – alle barn lærer alt til slutt.

Ta vare på deg selv
Husk at dere er viktigst. Sett av tid til å slappe av, sove og gjøre ting dere liker. En uthvilt og lykkelig mamma og pappa er de beste foreldrene for tvillingene deres. Dette er lettere sagt enn gjort, tenker du kanskje. Hvem skal passe barna mens dere har egentid?

Det enkleste er nok å dele dere – en passer begge barna mens den andre tar seg et langt bad eller tar en joggetur. Har dere familie i nærheten vil de helt sikkert stille opp med barnepass i et par timer, slik at dere for eksempel kan ta en tur på kino eller en økt på treningssenteret sammen. Ellers kan dere la oppvasken og kleshaugen ligge, og se en film mens barna sover.

Fotografering av tvillinger er så søtt! FOTO: Envato
Fotografering av tvillinger er så søtt! FOTO: Envato

Nyt øyeblikkene
Det kan være travelt og slitsomt, men husk å nyte de unike og spesielle øyeblikkene med tvillingene dine. Ta bilder, les bøker for dem, vær på gulvet med dem. De vokser så fort!

Andre nyttige tips:

  • Bli med i tvillingforeninger: Her kan du få råd og støtte fra andre foreldre som har erfaring med tvillinger.
  • Les bøker og artikler om tvillinger: Det finnes mye nyttig informasjon der ute som kan hjelpe deg å forberede deg på livet med to små.
  • Snakk med andre tvillingforeldre: Det kan være godt å dele erfaringer og utfordringer med andre som er i samme situasjon.

Husk at det er helt normalt å føle seg overveldet til tider. Det viktigste er å ta en dag av gangen, be om hjelp når du trenger det, og nyte den fantastiske reisen det er å være forelder til tvillinger.

Hva syns du om Tips til deg som venter tvillinger?

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Camilla

Camilla

Hei! Jeg heter Camilla. Jeg er ikke en pappa, men en mamma til en gutt på tre år, og jeg synes det er viktig at pappaene føler seg mer inkludert i alt som har med graviditet og fødsel å gjøre. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har noen spørsmål eller tips!

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Nytt på siden

Nyeste artikler

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

Koselig med samsoving. FOTO: Envato

Hva er samsoving?

Alle må sove, også småbarnsforeldre. Samsoving er et godt alternativ for de som har en baby som trenger nærhet for å falle til ro.

LES MER
Hvilken foreldrestil har du? FOTO: Envato

Hva er foreldrestil?

Hvor mange foreldrestiler finnes, og hva kjennetegner de forskjellige? De fleste foreldre ønsker å oppdra barna sine riktig. Men hva er riktig og hvilken foreldrestil bør man helst unngå?

LES MER

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE