Det blir kanskje mindre kos med partner når babyen kommer. FOTO: Envato

Vi skal bli foreldre – hva nå?

Å bli foreldre er noe av det største som skjer i livet, og mange er usikre på sin nye rolle som mamma eller pappa. Karina fra Små steg er familieveileder og hjelper dere å finne verktøyene dere allerede innehar for å takle foreldrerollen.
annonse

Innhold i artikkelen:

Å skulle bli foreldre for første gang er ikke nødvendigvis bare lykke. Det er et nytt liv som venter, både for deg som person, og dere som par. Det er forståelig at mange har bekymringer om både stort og smått. 

Vi har fått en lang, fin tekst fra Karina i Små steg, som tilbyr tjenester som familieveiledning og familieterapi, og som brenner for å hjelpe alle med å takle foreldrerollen, og de utfordringer som hører med.

Hvordan føles det å skulle bli foreldre, da?

Det er egentlig umulig å svare på hvis du ikke allerede er en forelder, for man vet ikke hva det innebærer. Man har jo gjerne en referanseramme fra det man har sett på film, hørt kolleger snakke om på jobb, eller det man ser og hører fra venner og familie. 

Kanskje har du også sett på nært hold hvordan det er å være foreldre og tenkt: «slik vil jeg også bli som forelder» eller «slik skal jeg absolutt ikke gjøre det!». 

Spennende tider i vente. FOTO: Envato

Kanskje du innerst inne kjenner på en frykt? Frykt for å miste deg selv. 

Miste noe i relasjonen til partneren din. Miste friheten din. Miste muligheten til å gjøre det du vil, når du vil.

En slags metamorfose

Det å bli foreldre er en forvandling og utvikling av deg selv som menneske som er veldig fin. Skummel. 

Til tider vond, men og spennende – alt på samme tid. Man finner seg selv i mange nye situasjoner og kjenner på nye følelser og tanker, ofte gjerne forsterket i forhold til tiden før barn.

Dette gjelder selvfølgelig også alt det positive som det å bli foreldre bringer med seg. Man vokser som menneske. Ting i livet som tidligere ikke har betydd noe begynner plutselig å bety mye mer enn før. Mens andre ting betyr mindre.

Bekymringer kan vokse frem, som hvordan man skal få til familielivet, om man kommer til å bli en god forelder, og om man kommer til å bli glad i barnet. 

annonse

Alt er lov å føle på når man skal bli foreldre. 

Og alt er normalt. 

Noen bekymrer seg for om de vil bli glade i barnet. FOTO: Envato

Det er vanskelig å forberede seg på det livet som kommer etter at man får barn. For det er som sagt en helt ny verden.

Noe av det som er mulig å gjøre er å ta en prat med partner, eller noen som du stoler på, om litt ulike temaer og situasjoner som man gjerne kommer til å erfare eller havne oppi. 

Hva er det i din barndom som du ønsker å bringe med videre til din egen familie og ditt eget barn?

Eller hva ønsker du eventuelt å gjøre annerledes? 

Var oppdragelsesstilen til mor og/eller far på en måte som du tenker fungerte bra, eller er det noe du kunne tenkt deg å gjøre annerledes? Spiste dere alltid middag sammen, eller leste bok hver kveld?

Reagerte en av foreldrene dine fort med straff og konsekvens når du gjorde noe som liten? Eller jobbet en av dem mye? Her er det få rette eller gale svar, for de og du vokste opp i en annen tid. Men det er en fin mulighet til å tenke over hva man ønsker å ta med seg inn i sin egen foreldrestil

LES OGSÅ: Hva er fødegave

Hvilke verdier har jeg i livet og vil prøve å leve etter? Hva er viktig for meg?

Ta en prat med partner om hva som er viktig for deg i ditt liv, og hva som ikke er så viktig. Er dere samstemte, eller setter dere ulike verdier høyest? 

Hvordan tenker dere rundt de hverdagslige temaene?

Ta en runde, gjerne før baby kommer, om de «store» hverdagstingene:

Søvn, aktivitet og trening, nærhet og relasjoner, kosthold, psykisk helse og økonomi. 

Dere trenger ikke å lage konkrete planer. 

Hva dere tenker før dere blir foreldre og etter vil mest sannsynlig uansett forandre seg med erfaringene dere får. 

Det er allikevel nyttige temaer å ha vært innom.  

Hva tenker dere om oppdragelsen, leggerutiner og andre hverdagsting? FOTO: Envato

For når du står der klokken 03 på natten og bysser baby som ikke vil sove. 

Og føler deg helt alene med å ha det slik. Mens du scroller på telefonen for å bestille deg noe du virkelig «trenger». 

Så vet du allerede hvordan partneren din vil reagere på det, fordi dere har snakket om det på forhånd (disclaimer: fungerer ikke hver gang!)

Det er ikke uvanlig å bekymre seg for penger og søvn

- Hva kan dere gjøre hvis det blir alt for lite søvn?

For å videreføre dette eksempelet med søvn. 

Dere har enten erfart eller hørt, at søvnmengden kommer til å endres på etter man får barn. 

Hvem fungerer greit på lite søvn? Er en av dere mer nattmenneske enn morgenmenneske? 

Hva kan dere gjøre hvis det blir alt for lite søvn? Kan dere spørre noen om hjelp? 

Eller økonomi, som ofte er en kilde til bekymring og irritasjon: 

Må en eller begge ha noe ulønnet permisjon før barnehagestart? 

annonse

Hvordan skal dere ordne det hvis dere ikke har den muligheten? Skal dere ha felles økonomi? Hvordan skal dere løse alt av innkjøp til barnet? 

Småbarnsforeldre har mange bekymringer, og er ofte trøtte. FOTO: Envato

Mental helse og egentid i en travel hverdag

Egentid – hva med den? Du er gjerne redd for at den forsvinner helt? Hvordan skal man kombinere barn med egne interesser? Det er viktig å sette av tid til å gjøre det man liker og som gir energi, både alene, men og som par. 

Når kan du sette av tid til å game litt, og koble ut hodet? Når kan partneren din ta seg en joggetur eller en tur ut alene? Skal dere planlegge kjærestetid eller ta det litt som det kommer?

Det er mulig at en av dere kjenner på en frykt for å miste partner, eller for at forholdet vil endre seg etter at dere blir foreldre. 

Kanskje det er mindre tid til nærhet til hverandre eller at man ikke føler seg verdsatt og elsket av partner på samme måte lenger? 

Man kjenner gjerne på at man ikke lenger er førsteprioriteten til partneren sin. Hvordan skal dere greie å ta vare på hverandre oppi alt dette?  

Ikke minst, hvordan skal du ta vare på din egen psykiske helse. Det å få barn endrer som sagt på veldig mye. 

Og man oppdager nye sider av seg selv; gjerne gjennom hvordan man reagerer, hva man reagerer på, hva man håndterer bra og hva man håndterer mindre bra. 

Følelser som for eksempel skam, sjalusi, anger og sinne kan være ubehagelige og vonde å kjenne på, og derfor viktig å få delt med noen. 

Den første tiden med baby kan være tung, både fysisk og mentalt. FOTO: Envato

Husk: Dere er et team

Å vise at dere er glade i hverandre kan være utfordrende i hverdagen. FOTO: Envato

Hvis du har en partner: Snakk litt om hvordan dere kan prøve å gi plass til hverandre i denne nye hverdagen. 

Både som foreldre, men også som kjærester. Partnere. 

Dere er et team som skal få til dette sammen.

-Snakk litt om hvordan dere kan prøve å gi plass til hverandre i denne nye hverdagen.

Mor har ofte første del av foreldrepermisjonen og er mest rundt barnet de første månedene. Sånn sett «lærer hun barnet best å kjenne».

Da kan det for eksempel være viktig å gi partner rom til å prøve ut ting på sin egen måte og få bli kjent med barnet på sitt vis. 

Gjerne partner skifter bleie på en annen måte, synger andre sanger, får en annen kontakt med barnet. Trøster barnet på en annen måte. Det er helt greit. 

Gi hverandre rom til å prøve og feile. For det kommer dere til å gjøre. 

Garantert.

Mange ganger. 

Og det er ikke farlig, for det er jo av feilene våre vi lærer. Bruk tid på å finne ut hva som funker for dere.

Det kan nemlig være noe helt annet enn hva som funket for venneparet som fikk barn før dere. 

Gjør partneren din ting annerledes enn deg? Prøv å gi rom for at det finnes flere måter å gjøre det meste på. FOTO: Envato

Ta en check-in

Sett av noen minutter i løpet av dagen eller uken for å ta en liten «check-in» med hverandre.

Sjekk inn med dere selv og partner – hvor er dere? Er en av dere kjempetrøtt og sliten? Hva trenger du da? Er vi der vi ønsker å være? Er det noe en av oss kjenner på? Får VI dette foreldreopplegget til? 

annonse
Har barnet en favorittperson kan det være sårt for den andre foreldren. FOTO: Envato

For eksempel så vil det gjerne dukke opp situasjoner hvor en av dere kjenner på sjalusi. En av dere får en opplevelse av å ikke ta del i de fine øyeblikkene som skjer med barnet eller man føler seg ikke som barnets favorittperson. Eller at man blir misunnelig på partner som kan ta seg en tur ut mens man selv er «låst» hjemme med barnet. 

Denne sjalusien og misunnelsen kommer til å skje for de aller fleste av oss. Og er helt normal. Da kan det være hensiktsmessig å ta det opp før det vokser og blir noe stort og mer uhåndterbart. Spesielt hvis man i tillegg er sliten og toleransevinduet vårt er mindre enn vanlig. 

Nøkkelen er god kommunikasjon

Alle håndterer vi hverdagen med barn forskjellig. Noen greier seg med lite søvn, andre trenger mer for å fungere. Noen er gode på å multitaske, andre må konsentrere seg om en oppgave av gangen. Noen synes det er herlig å trille lange turer med vogna i regnet, mens andre foretrekker noe annet.

Det kan tenkes at å snakke om slike temaer er nytt for noen eller kan virke skremmende å skulle involvere partner i. 

Eller at man selv etter en slik prat kjenner på en usikkerhet og bekymring. Men det er heldigvis mye god hjelp å få fra både privat og offentlig hold. 

Min drøm er at en slik «før-samtale», eller «mestringssamtale» som jeg ønsker å døpe det om til skal bli noe alle kommende eller nybakte foreldre får tilbud om. 

De verktøyene du har med deg i livet er allerede gode nok for å bli en forelder. Av og til trenger man bare litt hjelp til å vite hvordan man skal bruke dem. Og ikke minst at man skal føle seg trygg i at det man gjør er mer enn godt nok. 

Kanskje en "før-samtale" vil hjelpe kommende førstegangsforeldre å forberede seg på foreldrerollen. FOTO: Envato

La deg selv tørre å feile, kjenne etter på følelsene – positive og negative, nyt de øyeblikkene du kan, snakk med noen du stoler på om hva du kjenner på, skryt når du føler du har gjort en god jobb, og ikke minst; ignorer de rådene som ikke kjennes rett ut for dere. Dette fikser du! 

Med de beste lykkeønskninger,

Karina, Små steg

annonse
Hva syns du om Vi skal bli foreldre – hva nå??

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Artikkelen er skrevet av

Artikkelen er skrevet av

Karina fra Små Steg

Karina fra Små Steg

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Nytt på siden

Nyeste artikler

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE