Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Hvilken foreldrestil har du? FOTO: Envato

Hva er foreldrestil?

Hvor mange foreldrestiler finnes, og hva kjennetegner de forskjellige? De fleste foreldre ønsker å oppdra barna sine riktig. Men hva er riktig og hvilken foreldrestil bør man helst unngå?

Hva er foreldrestil?

En foreldrestil er måten foreldre oppdrar barna sine på. Det finnes i hovedsak fire typer foreldrestiler; Autoritativ, autoritær, ettergivende og forsømmende. Les mer om de forskjellige under:

Autoritativ

En autoritativ forelder viser mye engasjement og varme for barna. De setter tydelige grenser og krav, som er passende til barnets alder og kunnskapsnivå. 

Foreldrene lar ofte barna medvirke og diskutere, men tar selv endelige avgjørelser. Barna føler seg hørt og sett, og kjenner at deres meninger er viktige og verdifulle for foreldrene. 

Dette regnes som den beste foreldrestilen.

Involverte foreldre. FOTO: Envato
Involverte foreldre. FOTO: Envato

Autoritær

Strenge regler, ingen diskusjon. FOTO: Envato
Strenge regler, ingen diskusjon. FOTO: Envato

Autoritære foreldre har ofte strenge regler og høye forventninger. Det er sjelden rom for diskusjon. 

Barna finner som regel lite nærhet og varme i foreldre med denne stilen, og forventes å adlyde foreldrenes beskjeder uten å stille spørsmål eller komme med innvendinger.

Foreldre som er autoritære vil sjelden få et nært og kjærlig forhold til barna sine, og vil kanskje ikke bli involvert i barnets liv etter at hen har blitt voksen og fått egen familie.

Ettergivende

Ettergivende foreldre setter få grenser og krav til barna sine. og Ungene får ofte lov til å bestemme selv, for eksempel hva de skal spise, kle på seg og om de vil se på TV. 

Barna opplever mye kjærlighet, varme og aksept. Foreldrene synes det er vanskelig å si nei og sette grenser.

Er man en ettergivende forelder kan man lett havne i en ond sirkel, der det blir vanskeligere og vanskeligere å sette grenser og si nei, fordi barnet er vant til å enkelt få viljen sin. 

Det er lov å si nei, men ikke til alt alltid. FOTO: Envato
Det er lov å si nei, men ikke til alt alltid. FOTO: Envato

Forsømmende

Ingen involverte foreldre skaper ensomme og triste barn. FOTO: Envato
Ingen involverte foreldre skaper ensomme og triste barn. FOTO: Envato

Dette er den verste foreldrestilen. 

Her opplever barna lite engasjement og involvering fra foreldrene sine. Det er lite varme, få grenser og krav og ingen oppfølging.

Noe av det meste skadelige for et barn er å ha en oppvekst der foreldrene ikke viser tegn til at de bryr seg. Barnet føler at det ikke er viktig for dem, og heller ikke elsket.

 

Hvilken foreldrestil har jeg?

De fleste blander foreldrestiler, litt etter situasjon, energinivå og dagsform. Du er kanskje i hovedsak en autoritativ forelder, men søndag morgen er du kanskje ettergivende når barna ønsker å spise sjokolade foran TV-en, hvis det betyr at du får sove en halvtime ekstra. Og i butikken på vei hjem fra barnehagen er du kanskje autoritær og streng når barna ønsker seg en is og hyler og skriker når de får nei. Dette er helt vanlig.

Det finnes flere tester på nettet der du kan finne ut hvilken stil du i hovedsak tilhører. For eksempel har Bufdir (Barne- og familiedirektoratet) en fin test du kan ta.

Hva er den beste foreldrestilen?

De fleste foreldre veksler mellom de tre første foreldrestilene (altså ikke forsømmende), litt avhengig av miljø og kultur. Så lenge barna opplever en grunnleggende kjærlighet, varme og engasjement fra foreldrene vil oppveksten sannsynligvis oppleves harmonisk og fin. Den autoritative foreldrestilen er regnet som den beste, og den folk flest ønsker å ha, mens forsømmende foreldrestil bør unngås helt.

Ønsker du å lese mer om oppdragelse og måter å oppdra på, finnes det flere bøker om emnet. Her er noen av dem, som du kan finne hos Norli:

Ønsker du å lære mer om oppdragelse, barn og følelser? Da kan du lese litt om COS-kurs!

Hva syns du om Hva er foreldrestil??

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Camilla

Camilla

Hei! Jeg heter Camilla. Jeg er ikke en pappa, men en mamma til en gutt på tre år, og jeg synes det er viktig at pappaene føler seg mer inkludert i alt som har med graviditet og fødsel å gjøre. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har noen spørsmål eller tips!

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Nytt på siden

Nyeste artikler

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

Uff, barnemark er noe herk. FOTO: Envato

Hva er barnemark?

De fleste foreldre med barn i barnehage eller i småskolen har hørt om barnemark. Men hva er det egentlig og hvordan blir man kvitt det?

LES MER
En søt liten påskehare! Trenger babyer påskeegg? FOTO: Envato

Påskeegg til baby

Trenger man egentlig eget påskeegg til en baby? Tja. Trenger og trenger. Men det kan være artig for foreldre og ivrige besteforeldre å lage til et.

LES MER
Kolikk eller bare tristhet? FOTO: Envato

Hva er kolikk?

Kolikk er et ord de fleste har hørt om, og vet at det innebærer skriking og lite søvn. Men vet man egentlig hva det er?

LES MER

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE