STYR BJØRN & GILBERT I 24 TIMER - LIVESTREAM 12- NOVEMBER

Ti funfacts om graviditet og fødsler i Nepal

Det er kanskje ikke veldig fun, men det er interessant å se hvor forskjellige kulturer og samfunn er når det kommer til graviditet og fødsler.

Nepal er et delt land, med store forskjeller mellom de som bor i byene og de som bor utenfor. I de mer rurale landsbyene er det en kultur som preges av mye overtro og spiritualitet, noe som har vært en utfordring for helseinstanser i landet. Her er ti interessante fakta om graviditet og fødsler i Nepal:

  1. Fra 1990 til 2005 har det vært en økning i fødsler assistert av helsepersonell fra 4% til 53%. Pengegaver eller gratis hjelp for gravide og fødende har bidratt til denne økningen, samt økt kunnskap for de kvinnene som bor i de større byene.
  2. Over to tredjedeler av alle fødsler i Nepal skjer hjemme.
  3. Selv om de fleste i Nepal (ca. 90%) bor innen 5 km radius fra et helsesenter, velger de fleste, spesielt de som bor i landlige omgivelser å føde hjemme, ofte der buskapen bor.
  4. Disse hjemmefødslene skjer som oftest i fjøs eller andre skjul der det vanligvis bor husdyr, fordi de tror at mor er uren under fødsel og i barsel, og derfor kan forurense både familie og ting i huset dersom de går inn. Noen må holde seg i fjøset i rundt 20 dager før de får lov til å komme inn.
  5. En vanlig merkedag i Nepal er Nuwaran – navning av barnet. Det er en astrolog som finner en bokstav basert på fødselstidspunktet, og barnets navn må begynne på denne bokstaven. Astrologen bestemmer også antall stavelser i navnet. Denne seremonien foregår 8 eller 9 dager etter fødsel, alt ettersom det er gutt eller jente.
  6. Nepalesiske kvinner føder ofte alene eller ved hjelp av kvinnelige slektninger og venner. Hele 56% av alle fødsler har ikke utdannede fødselshjelpere. Dette kan føre til utrygge fødsler og urent utstyr for å for eksempel kutte navlestrengen.
  7. Flesteparten av gravide kvinner i Nepal forbereder seg ikke nevneverdig til fødsel. De har som regel verken tid eller penger til dette.
  8. De mener at fødsler er i Guds hender, og at utfallet ikke er noe de har kontroll over. Det er et problem for helsepersonell og sykehus i landet å overbevise kvinnene at en fødsel med utdannede jordmødre kan gjøre en stor forskjell. Det spirituelle og det medisinske går ikke hånd i hånd.
  9. Morsmelk er det vanligste å gi til nyfødte. 98% av alle Nepalesiske babyer ammes, og ved fylte to år ammes fortsatt 96,2% av barna (i tillegg til at de spiser annen mat).
  10. Fem/seks måneder etter fødsel er det enda en seremoni, som kalles Pashni. Dette er en rismating-seremoni, der barnet får rispudding fra en sølvskål. Dette markerer tiden da babyen kan starte med fast føde, og tiden for seremonien bestemmes av en astrolog.

Syntes du dette var spennende og vil lese om fødsler og graviditet i Japan, kan du trykke her.


Alle funfactsene i denne artikkelen er hentet fra Wikipedia.

Del artikkelen med noen som trenger det!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit

Camilla

Camilla

Hei! Jeg heter Camilla. Jeg er ikke en pappa, men en mamma til en gutt på tre år, og jeg synes det er viktig at pappaene føler seg mer inkludert i alt som har med graviditet og fødsel å gjøre. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har noen spørsmål eller tips!

Kilder:

Hva syns du om Ti funfacts om graviditet og fødsler i Nepal?

Tips oss på Facebook dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan også bruke kontaktskjemaet på siden.

Tips venner og bekjente om BliPappa.no, og følg oss på Facebook.

Nytt på siden

Nyeste artikler

Fra unnfangelse til fødsel skjer utviklingen av fosteret i rekordfart. FOTO: Shutterstock

Hvordan vokser babyen i magen?

Fra man finner ut at man venter barn er det veldig spennende å følge med på utviklingen der inne, og det skjer jo så fort! Fra to celler til et fungerende menneske på rundt 40 uker – så fascinerende!

Les mer

Rabattkoder

Se vår oversikt over butikker med rabattkoder for deg som finner butikken via BLIPAPPA.NO

FAQ

Spørsmål & Svar for nye pappaer

(kommer snart)

Vinn Valgfri Stokke® LIMAS™ bæresele

Trekning i juni, august og september.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

På vei til barnehagen. Ill.foto: Shutterstock

Tips til en god barnehagestart

Barnehagestarten er for mange foreldre en spennende men samtidig litt usikker periode. Permisjonen er over og begge foreldre skal tilbake på jobb. Fra å være hjemme med barnet deres siden det ble født, skal de nå starte i barnehagen. Hvordan kan man som pappa legge til rette for en god barnehagestart?

LES MER
MELD DEG PÅ NYHETSBREV

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE