Japan er et land kjent for dype tradisjoner og en etikette man bør lese seg litt opp på før man besøker landet. Tradisjonene og de sosiale normene gjelder også for graviditet, fødsler og barseltid, og denne perioden ser ganske annerledes ut for japanske par enn norske. Her er ti artige funfacts som omhandler dette (alt er hentet fra Wikipedia):
- Når kvinnen finner ut at hun er gravid er det vanlig at hun slutter å jobbe. Dette er for å unngå fysisk og psykisk stress.
- Rundt 99% av kvinnene som føder barn i Japan er gift. Det er med andre ord ikke vanlig å få barn utenfor ekteskap.
- I Japan er ultralyd i svangerskapsomsorgen hyppig brukt, kvinnen får minst fem undersøkelser i løpet av tiden, noen får på hver konsultasjon gjennom hele svangerskapet.
- Det er vanlig, og ønskelig, at gravide kvinner skal spise tradisjonell Japansk mat under graviditeten. Slik at japanske babyer er laget av japansk mat, grodd i japansk jord.
- Tradisjonelt er mannen ikke med på forberedelser i forkant av fødsel, altså ikke med på fødselsforberedende kurs eller svangerskapskontroller. Det har imidlertid blitt vanligere de siste årene at partner er med på selve fødselen.
- Når tiden for å føde nærmer seg, har det vært vanlig for japanske kvinner å «dra hjem for å føde». De reiser altså til sine foreldre, slik at de kan bli tatt godt hånd om der. I det moderne Japan er det vanligere at mødre, søstre eller svigermødre kommer til fødekvinnen, spesielt dersom hun har barn fra før som trenger pass.
- Det blir sett på som uakseptabelt og uhøflig å lage høye lyder under fødsel. Kvinnene blir oppfordret til å vandre rundt, og endre stilling underveis i fødselen.
- Epidural er ikke vanlig, og tilbys generelt ikke på de fleste fødesteder. De bruker andre metoder for smertelindring, som for eksempel pusteteknikker og massasje. De har et positivt syn på naturlig fødsel, og mener det styrker båndet mellom mor og barn.
- Bading av babyen er tradisjonelt pappaens jobb.
- Navlestumpen, som faller av i løpet av rundt en uke, gis til barnets mor når de reiser hjem fra sykehuset. De er overbevist om at denne avstumpede biten har en direkte relasjon til barnets helse, så den må behandles med respekt og ikke mistes. Da vil det bringe ulykke over barnet. I noen hjem er det vanlig å vise frem denne navlestumpen hver gang barnet har bursdag, og den blir også gitt videre til barnet når hen flytter hjemmefra, for å symbolisere separasjon.
Syntes du dette var interessant? Les om fødsler i Nepal her.