Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Man in glasses is standing and holding his son. Infant baby is in the office where group of people are working together.

Kan jeg gi bort pappapermen?

Pappapermen er viktig, men i noen tilfeller hadde vært gunstig å la barnemor overta pappapermisjonen.

For selvstendige næringsdrivende eller deg som akkurat har startet å jobbe så passer det kanskje ikke å ta fri fra jobben for passe barn. Det er dessverre ganske umulig å la barnemor overta pappapermen. I denne artikkelen skal vi se på unntak og alternative løsninger.

Fedrekvoten kan ikke gis til mor – og det er et problem

Det virker ikke som det er rom for en skjønnsmessig vurdering – altså en vurdering tatt etter behovene til enkeltfamilier. Det er ofte slik at når mamma er ferdig med sin permisjon, og skal tilbake i sin egen jobb, så har barnet fortsatt ikke fått barnehageplass. Da må noen passe på babyen, og det naturlige valget er da barnets far. Men hva gjør man når far ikke kan være borte fra jobben? Som gårdbruker eller andre selvstendige næringsdrivende er det vanskelig å være borte fra arbeidet over tid. Vi kommer tilbake til dette senere i artikkelen.

Utsette pappaperm

NAV.no skriver at som regel er det ikke mulig å gi bort pappaperm. Allikevel ville vi sjekke om det er rom for en skjønnsmessig vurdering dersom familiens inntektsgrunnlag delvis bortfaller som følge av at barnefar ikke kan være borte fra jobben. Under dette avsnittet har vi limt inn samtalereferatet fra telefon med NAV i begynnelsen av 2023. Ting kan ha endret seg siden da, men tviler på det.

Re
Skjermskudd: NAV.no

Det er midlertidig mulighet til å utsette pappapermen, helt opp til barnet fyller tre år. For at dette skal gå opp, må man finne barnepass eller få barnehageplass når barnemor er ferdig med sin foreldrepermisjon.

Hvis man ikke finner barnehage må barnemor ta ulønnet permisjon, noe de færreste småbarnsfamilier har råd til.

Hvis du er syk kan du gi bort pappaperm

For å kunne la mor overta pappapermen, må man være så syk at man ikke har mulighet til å passe barnet.

Når man ikke kan gi bort papappermen, så  er det heller ikke et alternativ å ta med babyen på jobb. FOTO: Envato
Når man ikke kan gi bort papappermen, så er det heller ikke et alternativ å ta med babyen på jobb. FOTO: Envato

Selvstendig næringsdrivende i pappaperm

Hvis man arbeider som selvstendig næringsdrivende er det ikke mulig å gi fra seg foreldrepermisjonen. Jobber du som bonde eller andre yrker som krever daglig drift, så må man finne en annen løsning.

NAV foreslår blant annet at man kan finne en stedfortreder til å ta jobben for seg, eller jobbe deltid. Med andre ord er forslaget at man skal bruke få inn foreldrepenger som dekker tapt inntekt – og deretter bruke de pengene på å holde jobben sin i gang. Dette blir fort en dyr og tidkrevende affære, og man taper på å være i pappapermisjon.

Som freelance grafisk designer kan det til nøds fungere å jobbe i perm, men ikke som gårdbruker. Særlig ikke når man ikke kan gi bort papappermen. FOTO: Envato
Som freelance kontorrotte kan det til nøds fungere å jobbe i perm, men det er ganske dritt. FOTO: Envato

Som Blipappa skrev i Nettavisen.no i januar 2023, så er det å være selvstendig næringsdrivende allerede en utfordring når det kommer til den pålagte pappapermisjonen. I de aller fleste tilfeller vet man hvor mye man får utbetalt i foreldrepenger, men for selvstendige næringsdrivende som meg – kan det være en sammensatt inntekt fra både arbeidsgivere og egen drift.

For selvstendige næringsdrivende beregnes foreldrepengene ut i fra resultatet av drift de siste ferdiglignede årene. Altså de årene som er ferdig behandlet hos Skatteetaten. I hvert fall i følge dette skjermskuddet fra nav.no, men det stemmer ikke alltid. Se artikkelen om vår erfaring med NAV og søknad om foreldrepenger i pappaperm her (lenke kommer).

SKJERMSKUDD: Nav.no

Se også vår artikkel om hvor lang tid det tar før du får svar på søknaden om NAV-utbetalinger (foreldrepenger) i pappapermisjon. NAV sier det skal ta omtrent fire uker, men her kan du se vår erfaring fra vinteren 2023/2024.

Hva syns du om Kan jeg gi bort pappapermen??

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Gilbert

Gilbert

Hei! Mitt navn er Gilbert! Jeg brenner for at fedre skal bli sett, hørt og tatt på alvor. På BliPappa.no bidrar jeg med artikler. Jeg står også for webutvikling, grafisk design og videoproduksjon. Ta gjerne kontakt med meg hvis du lurer på noe.

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Nytt på siden

Nyeste artikler

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE