Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
ILL.FOTO: Envato

Innafor å gi gave til lærer eller barnehage?

Det er veldig hyggelig gi en liten oppmerksomhet til kontaktlærer, andre skoleansatte eller barnehagen når sommerferien starter.

Innhold i artikkelen:

En artikkel om å gi en liten gave til lærer eller barnehage, eller kanskje til og med SFO.

Når skoleåret slutter og sommerferien starter er det også begynnelsen på en velfortjent ferie for ansatte i skole og barnehage. (Strengt tatt er det en tvungen avspasering, siden de ikke kan ta denne ferien resten av året). 

For å vise at du setter pris på skolen eller barnehagens innsats i hverdagen er det fint å gi en liten oppmerksomhet til de ansatte. I denne artikkelen ser på hva som er innafor å gi, hva som er ulovlig å gi og kommer med noen forslag til en liten sommergave til lærer eller barnehage.

En boks med cupcakes er en gave som kan deles mellom ansatte på avdelingen. Passer som gave til SFO eller barnehage. ILL.FOTO: Envato
En boks med cupcakes er en gave som kan deles mellom ansatte på avdelingen. Passer som gave til SFO eller barnehage. ILL.FOTO: Envato

Hva syns de ansatte om å få en gave?

Et spørsmål som går igjen er om ansatte vil syns det er rart, smiskete eller negativt å motta noe. Undertegnede har arbeidet syv år i skole, og en del i barnehage, og kan svare på dette fra skolen og barnehagens ståsted. 

Som forelder ser man ikke mye av barnas hverdag i skolen eller barnehagen. Du ser de ansatte ved levering og henting. I løpet av dagen skjer det utrolig mye i barnehagen, og barnets oppsummering når du spør om dagen var bra består ofte av to ord. J og A. 

Med andre ord, du ser så utrolig lite av dagen til barnet – og det er bøttevis av små oppturer og nedturer i løpet av en barnehagedag- eller skoledag. De voksne som jobber der står midt oppi det, og gjør en jobb som tillitspersoner – ikke bare for ditt barn, men hele avdelingen eller klassen.

Å bli sett og anerkjent

Lærerværelset fredag ettermiddag. ILL.FOTO: Envato
Lærerværelset fredag ettermiddag. ILL.FOTO: Envato

 – Når en forelder eller foresatt ga noe til avdelingen min, så føltes det ut som et ekstra Det er på mange måter følelsen av å å bli sett. At den innsatsen man gjør hver dag blir lagt merke til. 

I løpet av den vanlige driften, hører man langt flere negative tilbakemeldinger, enn de positive. Så det å få en liten oppmerksomhet på slutten av året, var utrolig gøy – og jeg kjenner ikke til noen som syns det var rart, merkelig eller upassende.

Tips: Hvis dere skal gi gave til SFO eller barnehage, så overrekk gaven noen dager før siste dag. Det kan nemlig hende at noen ansatte går ut i ferie før siste dag.

Gaver som ikke er lov å gi

Med utgangspunkt i kommunale skoler og barnehager har vi en oppfordring. Ikke bruk masse penger på en gave til lærer eller barnehageansatte, uansett hvor fornøyd du er med innsatsen deres. 

Alle offentlige ansatte faller inn under tjenestemannsloven. I Tjenestemannsloven §20 står det – oppsummert – at offentlige ansatte ikke skal motta gaver eller tjeneste som kan påvirke tjenestlige handlinger

Allikevel så omfatter dette ikke det som regnes som sedvanlige gaver eller mindre gaver. For mindre gaver ikke regnes som en utilbørlig fordel. Denne tolkningen er gjort av flere advokatbyråer, samt av regjeringen selv. Se første fotnote i Regjeringens veileder om gaver i tjenesten. Fotnoten lyder: 

«Med ”utilbørlig fordel” menes at det må avgrenses mot mindre og bagatellmessige ytelser og påskjønnelser i form av oppmerksomhetsgaver; blomster eller konfekt m.m»

Følg loven, jesus ser deg. ILL.FOTO: Envato
Følg loven, jesus ser deg. ILL.FOTO: Envato
Norges lover. FOTO: Andreas Haldorsen / Wikipedia (CC-BY-SA 4.0)
Norges lover. FOTO: Andreas Haldorsen / Wikipedia (CC-BY-SA 4.0)

En pose twist eller en annen liten gave på slutten av skoleåret eller til jul, regnes derfor ikke som brudd på tjenestemannsloven. Hvis du derimot hadde gitt en iPhone eller en airfryer i gave, så hadde det vært brudd på tjenestemannsloven, og læreren ville ikke kunne akseptere gaven. Så dyre gaver no-no. Små oppmerksomheter er Let’s a go.

Forslag til sommergave til skole eller barnehage

Vi håper du har fått noen ideer til hva du kan gi i gave til lærer eller barnehageansatte. Eller kanskje til og med til de ansatte i skolefritidsordningen. Hvis ikke, så har vi noen flere forslag som kan fungere som inspirasjon. Husk at det skal være både enkelt og rimelig!

Sjekk også om FAU eller en annen slags ivrig foreldresammensetning planlegger å gi noe på vegne av alle barna. Så kan du vurdere om dere vil gi i tillegg eller ikke. Å gi en gave fra barnet til lærer eller barnehage er ikke å smiske, men en måte vise at man setter pris på innsatsen de gjør, så det er ingen fare å gi en liten oppmerksomhet selv om FAU gjør det.

Vi har en helt egen artikkel med gavetips når du skal finne en liten enkel gave til enten kontaktlærer eller en hel avdeling med ansatte som i skole og SFO. Du kan lese artikkelen her.

I artikkelen finner du forslag som sjokolade (ikke Bridge-blanding), alkoholfri eplecider eller noe annet godt å bite i.

Blomster små. Gule, blå. Er fin gave til lærer eller skole ILL.FOTO: Envato
Blomster små. Gule, blå. Er fin gave til lærer eller skole ILL.FOTO: Envato

Barnet er jo på mange måter den som gir gaven. Som en takk for året som har gått. Derfor kan også et kort som barnet har tegnet selv være en fin gave. Spesielt hvis det er noe de gir til unge ansatte som skal videre i militæret eller studier. Hjemmelagde kort er både gratis, personlig og koselig. 

Oppsummert

Ja, det er innafor å gi en liten gave til skoleansatte eller barnehageansatte. Da gjenstår bare å finne ut hva du skal gi. Se denne artikkelen her for tips.

Hva syns du om Innafor å gi gave til lærer eller barnehage??

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Redaksjonen

Redaksjonen

Redaksjonen i Blipappa.no publiserer i blant artikler på nettsiden på vegne av andre eller egne journalister. Ta kontakt med post@blipappa.no dersom du har spørsmål eller henvendelser til Blipappa.no

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Nytt på siden

Nyeste artikler

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

Hva er dåp? Mange forbinder dåp med vann på babyens hode. FOTO: Envato

Hva er dåp?

Det er mange nybakte foreldre som ønsker å døpe det nye lille barnet sitt. Men hva innebærer egentlig en dåp?

LES MER
Lurer på hva COS-kurs er! FOTO: Envato

Hva er COS-kurs?

Har du hørt snakk om COS-kurs, og lurer på hva det egentlig er? Her kan du lese litt mer om hva det er og om det er noe som passer for deg.

LES MER

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE