Kjære deg som snart skal bli pappa/medmor!
Det å gå å vente på en forestående fødsel er veldig spennende, noen ganger litt for spennende. Men man må huske at en fødsel kun er et komma før det store som skal skje, allikevel er det absolutt bra å forberede seg. Det gjelder både for den fødende og for hennes partner. Samtidig som den gravide kanskje gruer seg til den fysiske påkjenningen, kan partner uroe seg for hvordan man kan bidra rent praktisk og hva som forventes av han eller hun gjennom fødselen.

Det å skulle se sin kjære ha det vondt og jobbe hardt uten å kunne “ta i et tak” kan være nokså vanskelig. Vi jordmødre i Jordmorpodden har erfaring fra mange fødsler, og det er vanlig å kjenne seg litt i veien og utilpass på fødestuen. Vi vet derimot at partner kan være den beste tryggheten og smertelindringen en kvinne kan ha i fødsel tross den “bare være i veien” følelsen.
Nå som du har blitt pappa – les disse tipsene til nye pappaer.
Forberedelse og samarbeid
Det å ta et fødselsforberedende kurs er virkelig nyttig for fødeparet. Hvis man tillegg tar med seg alle spørsmål som dukker opp underveis til en fødselsforberedende samtale hos jordmor eller lege har man gjort en god innsats.
Til slutt vil man nok skåre stort på å som partner ta initiativ til å skrive et fødebrev eller et “Brev til jordmor” som vi liker å kalle det. Ved å sette seg ned sammen å snakke om hva den andre tenker om fødsel vil man kunne avklare forventningene man har til hverandre under den store begivenheten.
Å bruke de siste månedene av graviditeten til å øve på punkter man kan trykke på, steder man kan massere, hvordan man kan peppe kvinnen er veldig bra. Da kan man få en bra start på det fine teamarbeidet en fødsel kan bli. Et teamarbeid som igjen kan gi et skikkelig positivt kick off til det nye livet sammen.

Du er viktig!
Så til slutt: selv om man kan kjenne på en følelse av ubrukelighet, så husk at du som partner har en viktig rolle i fødsel! Du skal serve kjæresten din med mat og drikke, massere, trykke og stryke. Og sist men ikke minst skal du heie henne frem som den sterke kvinnen hun er og være hennes trygghet. Du skal skjule at du synes synd på henne og blir redd for de smertene hun kan kjenne på. Fødselssmerter er ikke farlig, og de må til for at man skal få hilse på det nye familiemedlemmet.
Heia deg og lykke til- vi jordmødre er veldig glade for aktive partnere på fødestuen. Dere er den beste tryggheten og smertelindringen fødekvinnen kan få!