Fra barnet ditt er født og fram til han starter på skolen skal han gjennom flere konsultasjoner i regi av helsestasjonen. Dette er et gratis tilbud for barn og foreldre, og her kan du få hjelp og gode råd fra helsepersonell.
Ved hver kontroll veies og måles barnet i forkant av timen, avkledd og med tørr bleie, og alle timene bortsett fra den første skjer på helsestasjonen. Barnet får også tilbud om vaksiner som følger Barnevaksinasjonsprogrammet. Her kommer en oversikt over kontrollene med en kort beskrivelse av hva som skjer (obs. tilbudet kan nok variere noe fra sted til sted, men dette er hentet fra helsenorges beskrivelse av konsultasjonene).
Hjemmebesøk. En helsesykepleier kommer hjem til dere for å se at alt står bra til, og veier og måler barnet. Dere kan spørre om ting dere lurer på, og helsesykepleier vil ta opp temaer som fødselsopplevelsen, foreldrerollen, overgang fra par til familie, amming, og samspill med barnet.
Gruppekonsultasjon. Her møtes en gruppe foreldre med barn på samme alder, og helsesykepleier tar opp temaer som barnegråt, foreldres skjermbruk og sosiale medier, tilskudd av vitamin D, vold og omsorgssvikt, barnets søvn, og mye mer. Ønsker du ikke gruppekonsultasjon, kan du be om å få en individuell.
Du møter helsesykepleier og lege. Legen skal ta en grundig sjekk av barnet, blant annet blikkontakt, bevegelser, griperefleks, hjerterytme og pust. Helsesykepleier tar opp temaer som foreldrenes trivsel, amming og barnets søvn, og dere får tilbud om å ta første vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet:
- første dose av en drikkevaksine mot rotavirus (tarminfeksjon som gir oppkast og diaré).
Du møter helsesykepleier, som vil diskutere temaer som språkutvikling, stell av barnet og miljø og sikkerhet. Barnets hørsel, blikkontakt og utvikling generelt blir observert, og dere tilbys tre vaksiner:
- Den andre dosen av drikkevaksinen mot rotavirus
- Første dose av vaksine mot pneumokokker (sprøyte)
- Første dose av vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt, Hib-infeksjon og hepatitt B (sprøyte)
Gruppekonsultasjon. Helsesykepleier tar opp temaer som tannpuss, introduksjon av fast føde, informasjon om barnehageplass, tilskudd av vitamin D, infeksjonssykdommer og søvn.
Du møter helsesykepleier, og dere prater blant annet om tannhelse og tannpuss, introduksjon av fast føde, amming, og foreldrenes psykiske helse. Dere får tilbud om to vaksiner:
- andre dose av vaksine mot pneumokokker (sprøyte)
- andre dose av vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt, Hib-infeksjon og hepatitt B (sprøyte)
Du møter både helsesykepleier og lege. Legen undersøker barnet, både hud, munnhule, hode, hofter, motorisk utvikling og pust. Blant annet. Helsesykepleier tar opp temaer som tannhelse, amming, foreldrenes skjermbruk, introduksjon av fast føde, og barnets bevegelsesutvikling.
Du møter helsesykepleier, som tar opp temaer som samspillet mellom foreldre og barn, forberedelser til barnehage, språkutvikling og lek, og tannhelse. Ellers blir barnets hørsel, blikkontakt og språk observert.
Du møter helsesykepleier, som tar opp temaer som samspillet mellom foreldre og barn, forberedelser til barnehage, språkutvikling og lek, og tannhelse. Ellers blir barnets hørsel, blikkontakt og språk observert.
Du møter både helsesykepleier og lege. Legen undersøker blant annet både hud, munnhule, hode, hofter, motorisk utvikling og pust. Helsesykepleier tar opp temaer som tannhelse, amming, vaksinasjoner, fast føde, barnets utvikling og lek, og eventuelt barnehage. I forkant av timen kan dere ha fått et skjema til utfylling om barnets språkferdigheter og motorikk. Dette gjennomgår dere sammen med helsesykepleier. Dere får tilbud om to vaksiner:
- tredje dose av vaksine mot pneumokokker (sprøyte)
- tredje dose av vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt, Hib-infeksjon og hepatitt B (sprøyte)
Du møter helsesykepleier, som tar opp temaer som samspillet mellom foreldre og barn, barnets søvn, bevegelsesutvikling, og tannhelse. Ellers blir barnets språkutvikling, fin- og grovmotorikk, helse og språk observert. Dere får tilbud om en vaksine:
- Vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder, MMR. (sprøyte)
Gruppekonsultasjon. Helsesykepleier tar opp temaer som tannpuss, kosthold og måltidsvaner, barnehage, og søvn.Ellers blir barnets språkutvikling, fin- og grovmotorikk, helse og språk observert.
Du møter helsesykepleier og lege. Legen undersøker blant annet hofte og rygg, mage, munnhule, hud (utslett), hjerterytme og luftveier, og testiklene på gutter. Barnet skal også veies og måles. Til dette må barnet være avkledd, eventuelt med tørr bleie. Helsesykepleier tar opp temaer som smokk, søvnvaner, språkutvikling, barnets seksuelle utvikling, fysisk aktivitet og lek og foreldrenes trivsel. I forkant av timen kan dere ha fått et skjema til utfylling om barnets språkferdigheter og motorikk. Dette gjennomgår dere sammen med helsesykepleier. OBS – nå forstår barnet såpass mye at dere kan forberede han på hva som skal skje på konsultasjonen.
Du møter helsesykepleier, som vil ta opp temaer som søvnvaner, mobil- og skjermbruk, språkutvikling, kosthold og måltidsvaner, barnehage og skoleforberedelser. I forkant av timen kan dere ha fått et skjema til utfylling om barnets språkferdigheter og motorikk. Dette gjennomgår dere sammen med helsesykepleier. OBS – Forbered barnet på hva som skal skje på konsultasjonen:
- barnet skal være avkledd under veiing, evt. med truse og trøye.
- synet skal sjekkes ved at barnet skal se på en tavle med figurer og dekke til ett og ett øye.
- hørselen skal sjekkes ved at barnet har på seg hodetelefoner og gir signal når hun hører en lyd.