Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Hva er dåp? Mange forbinder dåp med vann på babyens hode. FOTO: Envato

Hva er dåp?

Det er mange nybakte foreldre som ønsker å døpe det nye lille barnet sitt. Men hva innebærer egentlig en dåp?

Dåp er en religiøs seremoni som vanligvis praktiseres i kristendommen. I kristendommen anses dåpen som en hellig handling som markerer inngangen til det kristne fellesskapet. Under dåpen bruker presten vanligvis vann på babyens hode for å symbolisere renselse og fornyelse av livet til den som blir døpt.

Hvorfor velge dåp framfor navnefest?

Dåpen er symbolsk for å bli en del av den kristne kirken og fellesskapet av troende. I mange kristne tradisjoner er dåpen et viktig øyeblikk i en persons åndelige liv og dagen blir ofte feiret med familie og venner. Det er mange foreldre som velger å døpe barnet sitt fordi det er en tradisjon, både i familien og i samfunnet, men mange også fordi de føler en kristen tilhørighet.

Dåp er en vanlig tradisjon i mange norske hjem. Selv om kirkelig dåp er vanlig, betyr det ikke at man er spesielt religiøs.
Dåp. Har presten en Omega Speedmaster på seg?. ILL.FOTO: Envato

En navnefest er ikke forbundet med religion, og med økende sekularisering i samfunnet har det blitt vanligere og vanligere med en slik markering av barnets navn.

Hva skjer under en dåpsseremoni?

En dåpsseremoni ser ikke alltid lik ut, og kan variere noe ut i fra foreldrenes ønsker og behov. Men punktene under er i hovedsak det som kjennetegner en dåp.

Seremoni i kirken

Som regel vil selve dåpsseremonien foregå i en kirke eller et kapell, men den kan også holdes andre steder dersom foreldrene har spesielle behov.

Dåpsklær

Barnet som skal døpes er tradisjonelt ikledd en dåpskjole eller andre type dåpsklær. Som regel bruker man hvite eller veldig lyse antrekk, men det er ikke et krav. Man kan for eksempel døpes iført mørk matrosdress.

Vann

Under dåpsseremonien brukes vann til å døpe barnet. Vanligvis vil presten dryppe eller stryke vann over barnets hode mens hen sier ordene som markerer dåpen.

Faddere

Det er vanlig at foreldrene velger faddere til barnet som skal døpes. Fadderne er som oftest enten familiemedlemmer eller nære venner, og har til oppgave å støtte barnet i hennes åndelige liv og i livet generelt. En stor oppgave altså, og det er mange som ser på det å bli fadder som noe ærefullt.

Feiring

Etter dåpen ønsker familien til barnet ofte å ha en feiring, enten hjemme eller i et annet passende lokale. Familie og venner samles og spiser god mat og drikke. Som oftest har gjestene med gaver til det døpte barnet.

Hva gir man i dåpsgave? Se tips til dåpsgaver til jente her, og gutt her.

Dåp for voksne

Det vanligste i Norge er dåp av spedbarn. Men er du ikke døpt, og ønsker å bekjenne din tro og få plass i det kristne fellesskap, er det ikke for sent. Du kan lese mer om voksendåp hos Den Norske Kirke her.

Hva syns du om Hva er dåp??

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Camilla

Camilla

Hei! Jeg heter Camilla. Jeg er ikke en pappa, men en mamma til en gutt på tre år, og jeg synes det er viktig at pappaene føler seg mer inkludert i alt som har med graviditet og fødsel å gjøre. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har noen spørsmål eller tips!

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Nytt på siden

Nyeste artikler

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE