Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Vi gjør alt perfekt, og alle burde gjøre det samme som oss. FOTO: Envato

De beste mammaene og pappaene på Instagram

Ikke la deg lure av perfekte fasader på sosiale medier. Stol på deg selv som forelder, og husk: ingen er perfekte!
annonse

Sosiale medier er en integrert del av hverdagen for de fleste småbarnsforeldre. De gir oss muligheten til å dele gleder, søke råd og føle oss mindre alene i kaoset. Men, som de fleste egentlig vet, er det viktig å huske på at det vi ser på skjermen ofte er en polert versjon av virkeligheten. Og noen ganger kan det til og med føles som om vi blir overvåket og dømt av tilsynelatende perfekte foreldre på Instagram, et usynlig «mammapoliti«.

Den perfekte fasaden

Bilder av smilende barn i plettfrie hjem, pedagogiske aktiviteter og hjemmelagde familiemiddager kan få oss til å føle at vi ikke strekker til. Det kan være lett å glemme at bak disse glansbildene skjuler det seg ofte søvnløse netter, trassalder, frossenmat, og rotete kjøkken.

Mammapolitiet på Instagram

Noen Instagram-kontoer tar dette et skritt videre og impliserer at deres måte å oppdra barn på er den eneste riktige. De kan kritisere andre foreldres valg, spre unødvendig frykt og skape dårlig samvittighet. Det er viktig å huske at disse kontoene ofte har en agenda, og at deres råd ikke nødvendigvis er basert på forskning eller fagkunnskap.

Dette er vår typiske lunsj. Hvordan jeg får barna til å velge så sunt? Enkelt, jeg er bare veldig, veldig flink! FOTO: Envato
Dette er vår typiske lunsj. Hvordan jeg får barna til å velge så sunt? Enkelt, jeg er bare veldig, veldig flink! FOTO: Envato

Eksempler på setninger som fremmer en selv og rakker ned på andre:

 • «Hos oss spør ikke barna om å få godteri, pizza eller pølser slik andres barn gjør, fordi de vet hva som gjelder hjemme hos oss. Hilsen perfekte meg»
 • «Folk spør meg hvordan jeg har fått til at barna kun får ti biter smågodt på lørdag, fordi jeg er så flink til å sette sunne grenser»
 • «Jeg kan servere pølser og pizza til barna mine, men Grandis ville jeg aldri i verden gitt dem.»
 • «Jeg skjønner ikke hvordan foreldre kan sende de små ettåringene i barnehagen. Disse mammaene og pappaene bør prioritere annerledes. Hilsen Gründer-mamma»
 • «Gir du virkelig babyen ditt mat som er eldre enn han selv? Du MÅ heller gi denne dyre, men supersunne barnematen, som vi selger»
 • «Min baby sover i egen seng på eget rom hele natten. Det er ikke så vanskelig å få til, bare følg disse tipsene fra meg – eksperten på alles babyer.»
Du vet hva som er best for ditt barn. FOTO: Envato
Du vet hva som er best for ditt barn, ikke de perfekte foreldrene på Instagram FOTO: Envato

Sammenligningens tyranni

Å sammenligne seg med andre er en naturlig menneskelig tendens, men sosiale medier kan forsterke denne følelsen. Vi ser kun høydepunktene fra andres liv, ikke hverdagens utfordringer, for det vil man jo ikke vise fram. Dette kan føre til unødvendig stress og selvkritikk. Og når vi i tillegg blir bombardert med «perfekte» foreldre på Instagram, kan det føles ekstra tungt.

"Jeg burde ha gjort ditt og rukket datt". Litt rot spiller ingen rolle, nyt tiden med babyen din istedenfor å dømme deg selv så hardt. FOTO: Envato
«Jeg burde ha gjort ditt og rukket datt». Litt rot spiller ingen rolle. Nyt tiden med babyen din istedenfor å dømme deg selv så hardt. FOTO: Envato

Det er ikke lett å unngå å føle seg truffet, når en dårlig samvittighet allerede ligger og spirer inne i deg. Du tenker kanskje at det «riktigste» er å lage maten selv, at man må lære babyen å sovne på egenhånd, og at man «burde» unngå skjermtid fram til ungen konfirmeres, fordi det har de flinke mammaene på Instagram sagt. Men er de «riktige» tingene alltid det beste for barnet ditt og din families situasjon? Nei. Du vet best hva som er riktig for dere, og gjør du det beste du kan er du allerede et skritt foran. DU er den beste forelderen til DITT barn!


Les også – Hvorfor er jeg så trøtt?


"Du kan også få det livet som vi har, bare du kjøper kurset vi selger". FOTO: Envato
«Du kan også få det livet som vi har, bare du kjøper det superdyre kurset vi selger». FOTO: Envato

Hva kan vi gjøre?

 • Vær bevisst: Husk at sosiale medier ofte viser en idealisert versjon av virkeligheten. Og ikke ta alt «mammapolitiet» sier for god fisk.
 • Begrens bruken: Sett av tid til å være til stede i øyeblikket, uten distraksjoner fra skjermen. Og slutt å følge kontoer som får deg til å føle deg dårlig.
 • Fokuser på det positive: Istedenfor å sammenligne deg med andre, fokuser på det som er bra i ditt eget liv. Stol på din egen intuisjon og gjør det som føles riktig for deg og ditt barn.
 • Snakk med andre foreldre: Del erfaringer og utfordringer med venner og familie. Det kan hjelpe deg å føle deg mindre alene.
 • Søk hjelp: Hvis du føler deg overveldet, ikke nøl med å søke profesjonell hjelp. For eksempel hos Foreldresupport.

Husk: Det finnes ingen fasit på hvordan man skal være en god forelder. Det viktigste er å være til stede for barnet ditt, gi det kjærlighet og omsorg, og stole på din egen dømmekraft. Ikke la deg skremme eller påvirke av «mammapolitiet» på sosiale medier, såkalte perfekte foreldre på Instagram.

Vi sier det igjen, fordi det er viktig – Du er den beste forelderen for ditt barn!

Hva syns du om De beste mammaene og pappaene på Instagram?

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Camilla

Camilla

Hei! Jeg heter Camilla. Jeg er ikke en pappa, men en mamma til en gutt på tre år, og jeg synes det er viktig at pappaene føler seg mer inkludert i alt som har med graviditet og fødsel å gjøre. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har noen spørsmål eller tips!

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Nytt på siden

Nyeste artikler

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE