Innhold i artikkelen:
Omtrent 1 av 10 voksne er redd for torden og lyn. Selv om det høres lite ut, så betyr det at på en arbeidsplass med hundre ansatte, så er ti av dine kolleger redd for tordenvær, tenk på det!
Noen kilder beregner at omtrent 2% av befolkningen har det som regnes som astrafobi, en ekstrem angst eller frykt for lyn og torden. Med andre ord de færreste voksne er ordentlig redde for lyn og torden, men vi kan regne med at antallet barn er langt større.
Det er allikevel ikke unormalt å oppleve tordenvær som skremmende og ubehagelig.
Barn og torden
Mange barn syns det er skummelt med lyn og torden, og det er helt vanlig. I denne artikkelen finner du seks råd til hvordan du kan gjøre uværet til en litt mindre skremmende opplevelse.
Hos voksne kan uroen forbundet med lyn og torden være i sammenheng med frykt for lynnedslag, brann, isolasjon eller andre bekymringer basert på konsekvensene av uværet.
Når det gjelder barn, så er det enda vanligere å syns at tordenvær er voldsomt og skummelt.
For de yngste så er det fordi tordenvær er så annerledes enn det man er vant til. Barn som er redd for torden, lyn og uvær er det i hovedsak fordi det er en voldsom og stor opplevelse.
Vi har ikke klart å finne spesifikke tall på hvor mange barn som er redde for lyn og torden, men et veldig løst anslag etter å ha jobbet en del år i barneskole og barnehage vil være at det varierer fra barnegruppe til barnegruppe. I noen grupper reagerer bare noen få barn på uværet, mens i andre grupper (ofte de yngste) vil nesten alle barna oppleve uværet som skremmende. Kort sagt, det finnes ingen fasit – og alle har lov til å bli redde.
6 tips til foreldre med barn som er redd for torden og lyn
Etter å ha saumfart internettet etter de beste tipsene for å gjøre tordenværet litt mindre skummelt for barn, har vi funnet en del materiale som måtte endres for fungere.
Vi tok de beste tipsene, tilpasset de til det norske samfunnet (og været vårt), og samlet de her. Her er syv tips til å trygge barnet når det er lyn og torden:
1. Behold rutinen
Hvis dere gjør tiltak som å trekke ut strømkabelen til TV, datamaskin eller annen elektronikk, så er det ikke nødvendig å gjøre noe stort ut av det. Ikke løp til TV-en ved første lynnedslag, men beveg deg som du ellers ville gjort.
Å være redd for torden er naturlig, og noe som henger igjen fra tiden menneskenes forfedre bodde utendørs og måtte gjemme seg fra flom og annet kraftig vær.
Så, beveg deg som vanlig. Lag middag. Prat rolig. Trekk ut kontakter. Ikke gjør det til en big deal.
2. Behold roen
Hvis du selv er redd for torden, kan det være lurt å ta seg i å uttrykke for mye redsel ovenfor barnet. Du som voksen er en rollemodell, og de frykter du har, kan fort overtas av barnet.
Som i foregående tips, opptre som du ellers gjør. Ikke gjør tordenværet til noe mer dramatisk, og forsøk så godt du kan å la det være en del av hverdagen.
Vi kommer tilbake til din rolle som voksen i det siste punktet i listen.
Tordenvær kan være en god anledning til å gjøre noe hyggelig sammen! Tenn stearinlys og spis middag på gulvet for eksempel!
3. Ikke bortforklar hvis de spør
Det er ikke noe stort poeng i å finne på store flyvende historier om hvorfor det lyner eller tordner. Det beste er å gi en forklaring ut i fra egne kunnskaper om hvordan tordenvær oppstår.
Du behøver ikke å forklare dypere enn at været forandrer seg hele tiden, noen ganger er det sol, andre ganger er det snø, og en gang i blant blir det lyn og torden.
Det viktigste er å la barnet forstå at det er lov å være redd, men at det ikke er noe farlig. Med litt innsats kan du kanskje klare å snu det til å være en interessant opplevelse der barnet kan lære litt om vær og uvær.
En funfact du kan servere barnet er jo at det finnes steder i verden hvor det er tordenvær nesten hele tiden. En innsjø i Sør-amerika har tordenvær mellom 140 og 160 dager hvert år.
Ha noen morsomme barnebøker om tordenvær og lyn på lur, og finn de fram når det blir uvær, så kan dere oppleve det sammen og lære sammen.
4. Distraksjoner er smart
Sett i gang en aktivitet. Enten det er tegning, brettspill eller en treningsaktivitet.
Sett på noe bakgrunnsmusikk slik at tordenskrallene ikke blir så markante.
Hvis det er lyn som er skummelt for barnet, bør dere kanskje ikke være rett ved vinduet, og det kan være lurt å trekke for gardiner så ikke hele stua blir opplyst ved hvert lynnedslag.
Kjøp inn noen aktivitetsbøker, fargeleggingsbøker, perler eller et bråkete brettspill, så er dere forberedt til neste runde med tornevær.
Kanskje denne «påtvungne» analoge familietiden vil være starten på en hyggelig tradisjon med for eksempel brettspill og kakao på stuegulvet hver fredags kveld.
5. Demp lyden
Hørselsvern er en livredder for barn (og voksne) som er sensitive ovenfor høye lyder.
Har dere erfart at barnet misliker høye lyder, kan dere spørre barnet (hvis det er stort nok) om det vil ha på øreklokker når det er tordenvær. Dersom barnet er lite, så skader det ikke å teste med hørselvern på forhånd. Det er passer jo godt å ha på hørselvern på konserter, eller områder med veldig mange sanseinntrykk.
Du finner rimelige hørselsvern til barn hos f.eks. Jula, Clas Ohlson, Kjell & Company og Coop OBS Bygg.
Å stenge ute sanseuttrykk, i dette tilfellet hørsel, vil kunne bidra til å gjøre situasjonen mindre overveldende. Derfor kan hørselvern også være nyttig selv for barn som normalt ikke reagerer på høye lyder.
artikkelen fortsetter under
6. Planlegg for strømbrudd
De fleste barn er også redd for mørket. Selv om det er dag, vil mørke skyer gjøre at alt vil oppleves mye mørkere. Dersom det oppstår strømbrudd vil det bli ganske mørkt i boligen. For å hindre at det blir helt mørkt, kan det være lurt å ha en del lykter og lamper som går på batteri eller som er oppladbare liggende.
Vi har fire Philips Hue Go-lamper som vi bruker som nattlys og dekorasjonslys i flere rom.
Tre av disse er halvkuler som kan kobles fra strømkabelen og brukes som bærbare batterilamper. De skal visst holde opptil 18 timer på batteri, men våre går som regel tom etter to-tre timer.
Den siste Philips Hue Go-lampen er en bordlampe vi har i stua. Den ser helt ut som en vanlig stuelampe, men kan enkelt løftes av ladebasen og brukes som en bærbar lampe som holder opptil 48 timer. Denne er vi veldig fornøyd med.
Når strømmen går, er det utrolig praktisk å ha lamper som ikke skrur seg av, og er tilgjengelige til å flyttes rundt. Det tar litt lengre tid å lete fram turlampa eller lommelykten.
artikkelen fortsetter under
Philips Hue Go halvkuleformet lampe
Denne halvmånelampen har vi for det meste koblet til strøm, men den fungerer noen timer på batteri (som nevnt tidligere i artikkelen).
Philips Hue Go kan lyse med alle mulige farger, noe du kan kontrollere med Philips Hue-appen eller en knapp på baksiden. Jeg tror denne krever en Hue Bridge som knyttes til Wi-Fi-nettet, men selv uten internett kan du styre lysstyrke og farge med knappen.
Vi har mistet lampene i gulvet en titalls ganger, men alle virker fortsatt like bra. Inni så er det bare en stripe med LED-lys, så sjansen for at den slutter å virke er liten. Gir ikke så kraftig lys når den går på batteri, men fungerer som midlertidig belysning dersom strømmen skulle være bort i en kortere periode.
Philips Hue Go Stuelampe
Denne lampen har vi i stua, og den ser ut som en helt vanlig dekorativ stuelampe i svart metall, med unntak at den kan løftes av basen sin – men det vet ingen før du gjør det som et lame partytriks.
Stuelampen kommer i hvit eller svart modell. Hue Go stuelampe har som sin halvmåneformede navnebror 16 millioner farger, og de kan styres med app eller den diskré knappen på toppen av lampet.
Denne fungerer også helt uten nettverk, og trenger bare Bluetooth for å kunne styres fra appen. Lampen er lett å ta med seg på terrassen eller rundt i boligen. Siden den konstant står i ladebasen sin, vil den alltid være klar og ferdig oppladet hvis det blir strømbrudd.
7. Bonustips: Ikke glem voksenrollen
Du har kanskje hørt det på kurs eller i annen veiledning, men voksenrollen spiller like stor rolle her, som ellers i hverdagen.
Som voksen skal du være stor og sterk. Altså emosjonelt sterkere og ta ansvar for at det ikke blir hysterisk stemning ved kraftige værforandringer.
Samtidig må du balansere dette med å vise omsorg og forståelse for eventuell redsel eller andre følelser som måtte dukke opp.
Hvis barnet er redd, ta det inntil deg, eller gjør andre små grep du vet at fungerer med akkurat ditt barn.
I artikkelen vår fra Hedvig Montgomery har vi lenket opp noen bøker om voksenrollen, som er ganske fine. Se artikkelen her.