ILL.FOTO: Rawpixel

6 økonomismarte tips til ferske fedre

Å bli pappa er en tid for store følelser og våkenetter. Det er også en tid for nye behov, press, sammenligning og en utstyrsjungel det er lett å gå seg bort i. Her er seks tips som redder lommeboka.
annonse

«Har du hørt om det nyeste innen SOV-teknologi, som øker babyens søvnlengde med 50 prosent?

Pris: 50 000!» 

Jeg har tre barn og en mann som er glad i utstyr. 

Vi hadde sikkert slått til på dette fantastiske tilbudet for noen år siden, desperate som vi var. Vi hadde blå Ikea-bager under øynene og hadde BBC på radioen hele natta – fordi vårt første barn ble redd av stillhet. 

Det er mye som er nytt og overveldende med å bli foreldre. Blant de mange tingene vi ikke var forberedt på, var også det enorme trykket fra markedskrefter som ville ha oss til å kjøpe ting. Helst mange ting – og dyre ting. Beslutninger ble tatt under sterke følelser og ammetåke.

Nå tenker jeg at en baby knapt trenger mer enn melk, kjærlighet og et par bodyer. Barn trenger litt mer etter hvert, men fortsatt ingenting i nærheten av kles- og utstyrsparken mange norske familier har.  Her kommer seks tips til deg som både vil ta vare på barnet og lommeboka:

Baby i hvitt rom med diverse utstyr. ILL.FOTO: LightFieldStudios
ILL.FOTO: LightFieldStudios

1. Det er ikke utstyret som teller

De nevnte markedskreftene vil at du skal sette et likhetstegn mellom utstyret de tilbyr og det å være en god forelder. Ikke la deg lure! Det er helt andre egenskaper enn utstyr som er viktig for å være en god pappa. Prioriter pengene på det som er nødvendig, viktig eller gir livskvalitet.

Baby i et rotete rom ILL.FOTO: Twenty20
ILL.FOTO: Twenty20

2. Vent og se 

Det er lurt å være forberedt, men det er også lurt å se litt an hva dere virkelig trenger. Du kan spare deg for mye bortkasta penger om du bestemmer deg for å vente litt før du kjøper noe. Ofte vil du oppdage at det ikke var så viktig likevel. På den måten sparer du deg for mye rot i heimen også.

Pappa sjekker tester på tablet. ILL.FOTO: LightFieldStudios
ILL.FOTO: LightFieldStudios

3. Sjekk tester

Forbrukertester gir ofte både eksperter og “vanlige” forbrukere noen overraskelser. Det er ofte slik at rimelige varer er like bra eller bedre enn de dyre. Det gjelder med andre ord å gjøre noen google-søk før du rusher ut døra eller entrer nettbutikkene med kredittkortet klart.

Barnesko kan kjøpes på Finn
Ill.FOTO: Envato

4. Kjøp og selg brukt 

Bruktkjøp er moderne, sparer lommebok og miljø. Jeg har kjøpt barnevogn, ski, skøyter, skolesekk, klær, sko og alt mulig annet brukt. Min yngste datter tror Finn er en veldig bra butikk. Det er et hav der ute, også av klær og ting som ikke synes at er brukt. 

Å kjøpe og selge brukt er ikke minst en vane som barnet ditt vil legge merke til og ha glede av senere i livet.

Glade foreldre og glad baby. ILL.FOTO: LightFieldStudios
ILL.FOTO: LightFieldStudios

5. Invester i tid

Er du bevisst på pengebruken din kan du veksle det ut i mer tid med barnet. Forskning er tydelig på at investering i opplevelser og relasjoner gir varig og “ekte”  lykke i motsetning til mye av det mange av oss bruker penger på. Jeg er overbevist om at en god og solid relasjon mellom pappa og barn også er noe av det beste du kan gi partneren din. 

Det er mange grunner til at folk velger som de gjør når det gjelder fordeling av permisjon eller annen tid med barnet. Men jeg vil du skal ha med deg dette: Du er ikke uunnværlig på jobb (sorry!). Husk at du skal jobbe i for eksempel 45 år. Det tilsvarer 2 115 arbeidsuker. La oss si du får to barn i ditt liv. Er for eksempel lavere inntekt i noen få uker akkurat denne perioden avgjørende? 

Familie som sparer penger i sparegris. ILL.FOTO: Rawpixel
ILL.FOTO: Rawpixel

6. Lær barnet ditt om penger

Forskning viser at de fleste unge lærer om økonomi av seg selv. Ikke på skolen. Ikke av foreldrene. Hva betyr det? Jo, mange starter voksenlivet på minus. Mange sliter med økonomien hele livet, på ett eller annet nivå. 

En trygg økonomi utgjør et fundament i livet, uansett interesser og andre behov. Begynn med deg selv. I Frid jobber vi hver dag for å gjøre det så enkelt og morsomt som mulig å ha en god og trygg økonomi. Her får du automatisk strukturering, og din digitale økonomi-PT synliggjør smarte valg og prioriteringer. Dine vaner og valg påvirker barnet mer enn det du sier.

Hva syns du om 6 økonomismarte tips til ferske fedre?

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Artikkelen er skrevet av

Artikkelen er skrevet av

Guro Sollien Eriksrud

Guro Sollien Eriksrud

Eriksrud har jobbet med å hjelpe folk med økonomien deres siden 2012. Hun brenner for å forebygge økonomiske problemer, fremme åpenhet og at flere skal få mer glede for pengene sine. <br/>I dag jobber hun med å utvikle verdens beste økonomiapp, <strong><a href="https://www.frid.app/produkt?hsLang=no" target="_blank">Frid</a></strong>. Hun har holdt massevis av kurs og foredrag, har skrevet den lettleste <strong><a href="https://www.ark.no/boker/Guro-Sollien-Eriksrud-Lommeboka-9788269209914" target="_blank">Lommeboka</a></strong> og er aktuell med youtube-podcasten Finans & følelse

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Nytt på siden

Nyeste artikler

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE