STYR BJØRN & GILBERT I 24 TIMER - LIVESTREAM 12- NOVEMBER

Et jævlig ugreit spørsmål: Når skal dere ha barn?

KRONIKK: Et veldig dagligdags spørsmål, som stilles av både venner, foreldre, søsken og familie - men noen opplever det som ubehagelig.

For unge voksne par bestående av mann og dame er det uunngåelig. Du vil få spørsmål som «Når blir det unger?» og «skal dere ha barn snart?» For noen er dette spørsmål som skaper usikkerhet og rokker ved selvfølelsen. Jeg snakker om de som er ufrivillig barnløse

Hver eneste uke opplever jeg sporadiske blaff av skyldfølelse når jeg tenker tilbake på den gangen jeg spurte en kvinnelig kollega om når hun og kjæresten planla å få barn. Det var før jeg hadde lært om endometriose og at én av ti nordmenn opplever midlertidig eller vedvarende ufrivillig barnløshet. Det var før jeg startet å jobbe med informasjon til menn som skal bli, vil bli eller allerede er småbarnspappa.

Nå tenker jeg tilbake på at spørsmålet jeg behandlet som normal smalltalk må ha føltes ut som et forsøk på å blottlegge hennes privatliv og uoppfylte ønske om å bli mamma.

Har du opplevd mange spontanaborter?

For ufrivillig barnløse må spørsmålet oppleves som at det bærer med seg en ubevisst undertone av spørsmål om personen er fysisk frisk, er partner fysisk frisk eller har dere opplevd mange spontanaborter? Dette er utrolig ubehagelige spørsmål du aldri ville ha stilt åpent, men like fullt er det problemstillinger som direkte assosieres med unnfangelse.

De barnløse som har prøvd over lengre tid håndterer spørsmålene med innøvd eleganse, og du merker ikke at du har begått en faux pas eller satt de i en ukomfortabel situasjon. Ingen ønsker å brått gjøre om en hverdagslig samtale om været og framtidens baby til en terapitime der man utleverer seg selv og usikkerhet rundt det å være kvinne (eller mann).

Da vi forsøkte å få vårt første barn var det mye venting og bekymring. I løpet av de månedene det varte ble det både mye Googling og et og annet legebesøk. Etter hvert som prøving tok tid, vokste også stresset og ubehaget rundt spørsmålene. I vårt tilfelle endte det godt. Nå har vi en gutt på to år, som også er årsaken til jeg arbeider med temaer rundt nybakte fedre og psykisk helse i dag. For både kvinner og menn føler på usikkerhet og er redde for å skuffe både seg selv og partner når man går lengre tid som prøvere.

La spørsmålet ligge

Å gå  ufrivillig barnløs er en enorm påkjenning for både kvinner og menn, og noe jeg ikke skal gå inn på her. Jeg kan allikevel komme med en oppfordring som alle burde ta til seg: La spørsmålet ligge. «Når kommer barnet?» er kun et passende spørsmål dersom du snakker til en gravid person. Uansett om de har ingen, ett eller to barn, så kan fortsatt ufrivillig barnløshet være en psykisk kamp som utkjempes på hjemmebane. Utfordringer med det å få barn er ikke noe som snakkes høyt om, spesielt ikke blant menn.

Jeg angrer hver gang jeg tenker tilbake på det øyeblikket med kollegaen. I dag velger jeg å bevisst unngå temaet, så slipper jeg en lignende situasjon igjen. Du har helt sikkert gjort samme faux pas som meg, og kommer til å fortsette å gjøre det, men kanskje vi bør tenke oss om to ganger før vi spør noen barnløse om når de planlegger å få barn?

Del artikkelen med noen som trenger det!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit

Gilbert

Gilbert

Hei! Mitt navn er Gilbert! Jeg brenner for at fedre skal bli sett, hørt og tatt på alvor. På BliPappa.no bidrar jeg med lettbeint underholdning, intervjuer med fagpersoner og grafisk design. Ta gjerne kontakt med meg hvis du lurer på noe.
Hva syns du om Et jævlig ugreit spørsmål: Når skal dere ha barn??

Tips oss på Facebook dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan også bruke kontaktskjemaet på siden.

Tips venner og bekjente om BliPappa.no, og følg oss på Facebook.

Nytt på siden

Nyeste artikler

Fra unnfangelse til fødsel skjer utviklingen av fosteret i rekordfart. FOTO: Shutterstock

Hvordan vokser babyen i magen?

Fra man finner ut at man venter barn er det veldig spennende å følge med på utviklingen der inne, og det skjer jo så fort! Fra to celler til et fungerende menneske på rundt 40 uker – så fascinerende!

Les mer

Rabattkoder

Se vår oversikt over butikker med rabattkoder for deg som finner butikken via BLIPAPPA.NO

FAQ

Spørsmål & Svar for nye pappaer

(kommer snart)

Vinn Valgfri Stokke® LIMAS™ bæresele

Trekning i juni, august og september.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE