Innhold i artikkelen:
I denne artikkelen skal vi se på hva som må til for å komme i gang med å introdusere barnet for skøyter og skøytesport.
Helt i slutten av artikkelen finner du noen nyttige lenker med forslag til leker og øvelser på isen om dere kan gjøre sammen som familie, nivåstigen fra norsk ishockeyforbund og noen tips til hvordan du introduserer barnet til isen.
Må jeg også stå på skøyter?
Nei, men det er en kjempefordel om du også våger deg ut på isen. Hvis du ikke har skøyter, er det enkelt å finne noen rimelige på finn.no eller hos de største sportsvarehusene (du vet hvilket jeg mener).
Hvis du selv ikke skal på isen med skøyter, så bemerk at det kan være innmari farlig å fly rundt på nypreppa is uten skøyter og hjelm. Det er så og si umulig å støtte barnet når man selv ikke har fotfeste og kan skli i alle mulige retninger.
Litt om hjelm
Til forskjell fra folka på bildet, kan det være lurt å investere i hjelm. Med fordel kan du velge en hjelm for ishockey, og gjerne med gitter hvis planen er å begynne med ishockey eller bandy etter hvert.
Hvis du skal kjøpe brukt hjelm, kan det være lurt å sjekke «utløpsdatoen» på hjelmen. Alle ishockeyhjelmer har et klistremerke på baksiden der det står en utløpsdato.
Utløpsdatoen til en hockeyhjelm er basert på at plast og innlegg mister noe beskyttelsesevnen over tid. Gamle er hjelmer er dermed ikke like sikre som nye.
LES OGSÅ: Vinteraktiviteter for barn
Motivasjon
Du kan bruke mat og snacks som motivasjon, som også vil gjøre pausene i skøytetreningen litt artige.
Litt lengre ut i artikkelen har jeg laget et forslag til utstyrsliste for skøyteturen.
Dere kan også sette mål med belønning som f.eks. «Når du klarer å gå over hele banen selv, skal vi kjøpe en bandykølle til deg.» Det vil gjøre det enda morsommere å nå mål, om mestringsfølelsen ikke skulle være nok.
Setter du deg litt inn i hockeyutstyr, så ser du at det er nok av greier å kjøpe i hvert fall.
Hva trenger barnet for å stå på skøyter?
De fleste skøyteskoler lister hjelm og skøyter som viktigste elementer for å få en god introduksjon til isen. De anbefaler at man velger hockeyskøyter, fordi disse er stivere enn kunstløpskøyter og fritidsskøyter, og gir dermed bedre støtte, balanse. Skøyter god støtte gjør det enklere å holde balansen på isen.
I tillegg kan man også vurdere å bruke en bruskasse eller annen støtte som en hjelper i starten før barnet klarer å stå oppreist selv.
Noen skøytebaner har pingvinfigurer eller stoler formet som seler som publikum kan låne som nybegynnerstøtte, men det er ikke alltid disse er ledige.
annonser:
Her er noen gadgets og leker som kan inspirere til enda mer skøyteglede og bidra til å gjøre interessen for skøytelek enda større:
Annen beskyttelse
Hvis du føler at det ikke holder med hjelm, så finnes det heldigvis mye forskjellig skøytesportrelatert beskyttelse for både små og store.
Det finnes både albuebeskyttere, knebeskyttere (leggskinner), hockeybukser og skulderbeskyttelse.
Her kunne vi fortsatt listen herfra til evigheten med halsbeskytter, sokker som beskytter mot skøytekutt og fandens oldemor, men kort oppsummert så finner du det aller meste hvis du tar turen innom en sportsbutikk.
Hvordan starte? Og hvor lenge skal vi stå på skøyter?
Den enkleste måten å starte på er å finne en naturisbane i nærområdet. Kommuner har ofte oversikt på hjemmesidene sine over hvor man finner naturisbaner.
Ishaller har begrenset med åpningstid for publikum, og man må betale for istid. Ishaller blir også veldig fulle med ivrige voksne og barn i publikumstid, så naturisbaner og andre uteanlegg er definitivt det med tryggeste, og mest økonomiske.
Øktene trenger ikke å være lange, så ikke ha dårlig samvittighet dersom de par første sessionene blir på 10-15 minutter. Det viktigste er at det er lystbetont og gøy å gå på skøyter.
HA MED PÅ FØRSTE SKØYTETUR:
- Utstyr (Skøyter, hjelm, varme klær)
- Sitteunderlag til skift av fottøy
- Snacks og energipåfyll
- Evt. Bruskasse eller annet balansehjelpemiddel.
Bruskassen / pingvinen kan forhåpentligvis sløyfes etter et par dager på isen, men det er alltid greit å ha noe å lene seg på i starten. Hvis du skal fungere som støtte for barnet når dere er på isen, er det veldig greit å ha på skøyter selv – og være så stødig selv at ikke barnet ikke drar med begge to i fallet.
Hvor kan jeg kjøpe skøyer til barn?
Skøyter finner du hos de fleste sportsbutikker, og også hos noen lekebutikker. Kvaliteten varierer en del, men det viktigste er å slipe skøytene før bruk. Da får skøytestålet en skarp kant som gjør det enklere å gjøre steg på isen.
Hos Jollyroom.no finner du også et utvalg av skøyter til barn og småttinger. De har blant annet hockeyskøyter fra CCM (De største proffmerkene er CCM og Bauer), og rimeligere hockeyskøyter fra merket PROS.
Hvis du er usikker på om skøyter er noe for kidden, kan det være lurt å teste først med å kjøpe noen brukte skøyter. Vi har en oversikt med butikker hvor du kan kjøpe brukte skøyter og annet utstyr til barn her.
Nyttige lenker
Her er noen nyttige lenker for deg som skal lære barnet å stå på skøyter, eller ser etter en skøyteskole. Tips oss gjerne om flere nyttige ressurser, så legger vi dem til i listen.
Norsk Ishockeyforbunds oversikt over ferdighetsnivåer gjør det enkelt å finne ut barnets nivå, og hva man kan øve på. Se oversikten på hockey.no.
Finn skøyteskole i ditt område. Mange skøyteskoler går to ganger i uka, og kjøres i gang på høsten, men flere tillater nye elever underveis.