Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Planleggingsdag i barnehagen. FOTO: Envato

Planleggingsdag i barnehagen – hva skal vi gjøre?

Artikkelen inneholder annonselenker
Kommunale barnehager har fem planleggingsdager i året. Disse dagene må barna holde på med ting hjemme sammen med dere. Så, hva skal dere finne på?

Det kan være både slitsomt og koselig med planleggingsdag. Du liker så klart å være sammen med barnet ditt, men det kan også være en utfordring å finne på ting å fylle en hel dag med, samtidig som du kanskje stresser litt med tanker om jobb som burde vært gjort. 

Vi har noen tips til aktiviteter til ting dere kan gjøre når det er planleggingsdag. Ingen er spesielt avanserte, og passer til barn i de fleste aldre, også skolebarn. Vi har delt tipsene inn i to kategorier – ting dere kan gjøre ute eller utenfor hjemmet, og ting dere kan holde på med inne.

Planleggingsdag: Ting å gjøre ute

Tur i skogen

De fleste i Norge har tilgang til skog, og de fleste små barn synes skogen er fascinerende. Det trenger ikke å være en kjempestor skog, barn er ikke kresne. Se på trærne sammen, titt under steiner, snakk om fugler dere ser. Kanskje dere kan ta med en fuglebok eller insektsbok, så dere kan finne ut av hva dere har funnet! Eventuelt finnes appen/nettsiden Artsorakel – den kan du bruke til å ta bilder av en art og få opp et forslag på hva det kan være. 

Er det vinter, finner dere nok ikke mange insekter. Men fugler i trærne og kanskje dyrespor i snøen?

 

Insektsjakt

Dette er morsomt for både barn og foreldre. Gå rundt i hagen eller i nabolaget og løft på pinner og steiner. Er det noen insekter som piler ut? 

Se på mylderet i en maurtue (ikke pirk borti, da kan tuen bli ødelagt), snakk om hvor hardt edderkoppen har jobbet med nettet sitt, hjelp en nesten inntørket meitemark på asfalten bort til skyggen og gresset. Det er viktig å tidlig lære å respektere dyr og insekter, og vite at de også har viktige oppgaver i verden.

Det finnes egnede små bokser med pustehull i som man kan fange insektene oppi, for å titte nærmere på dem. Husk bare å slippe de ut igjen etter kort tid!

Hoppe i sølepytter

Regner det, eller har det regnet? Kle dere opp i vanntett drakt, og løp ut og hopp i alle pytter dere ser. Det kan også være spennende for barna å høre regnvannet sile ned i kumlokk og rister, og kanskje følge en liten bekk for å se hvor den går? Vær nysgjerrige sammen og bruk tid.

 

Plukke søppel

Når snøen smelter om våren dukker det opp forskjellige ugreie saker som folk har kastet fra seg gjennom vinteren. Ta på dere gummihansker eller hagehansker (som tåler en vask), og ta med en stor pose. Gå langs veier og stier og plukk søppel mens dere snakker om hvor dumt det er for dyrene at det ligger søppel her, eller «oi, den der er skarp og farlig for den kan de små ekornene skjære seg på». Det er fint for de små å lære at vi må hjelpe til å holde naturen ren, samtitig gjør dere en veldig god gjerning som kommer alle i område til gode – både dyr, planter og mennesker.

Biblioteket

Ta dere en tur til det lokale biblioteket. Ta med dere en matpakke (sjekk først biblioteket om dere kan spise inne eller om de har et eget område der man kan nyte medbrakt). Se på bøker, finn en fin bunke dere kan låne med dere hjem, og les litt mens dere er der. Det er færre og færre foreldre som leser for barna sine, men du trenger ikke å være en av dem! Vis at bøker bringer glede og at det kan være både enkelt og billig å dra på biblioteket for å få lest det du måtte ønske. Kanskje dere får en bibliotekstradisjon?

Planleggingsdag? Dra til biblioteket. FOTO: Envato

Planleggingsdag: Ting å gjøre inne

Perle

Finn fram perlebrett og perler, enten store eller små, og sett i gang. Kanskje barnet er stort nok til å følge et mønster? Det finnes isåfall mange gode mønster på nett man kan kopiere, eller så finnes det faktisk også en egen perlemønsterbok. Finn frem strykejernet og stryk de fine perlebildene dere lager. Kanskje de kan bli fine bursdags- eller julegaver til noen dere kjenner? Det er mange som perler koppunderlag, for eksempel. 

Vil dere heller perle smykker eller armbånd er dette også en super aktivitet. Kanskje dere kan høre på en lydbok eller musikk mens dere perler? En rolig aktivitet, og en ordentlig kosestund.

Hinderløype

Dette er ikke en rolig aktivitet. Men mange barn som er hjemme på grunn av planleggingsdag trenger å få ut litt energi og bevege kroppen sin! Så da kan dere gjøre om stua til hinderløype! Dere kan krype under to stoler som står bak hverandre som en tunell, «balansere» på et hoppetau som ligger flatt og rett på bakken, hoppe over en rad med biler som står på rad på bakken, sprette en ballong opp i lufta ti ganger uten at den treffer bakken, hinke fra den ene siden av stua til den andre, og gå i sikksakk mellom bøker som ligger i rekke på gulvet. Dette er bare noen få ideer, dere kommer sikkert på noe bedre selv! La barna bli med på oppsettet av løypa, det synes de er morsomt.

Innendørs hinderløype er knall på planleggingsdager. FOTO: Envato

Bake kake

Nam! Snart kan dere kose dere med kake! Men først må den bakes. Rydd kjøkkenbenken eller -bordet og sett frem alt dere trenger. Du kan fylle riktig mengde av ingrediensene i en beholder, og så kan barnet helle det oppi bakebollen og røre. Mens du ordner alt som har med ovnen å gjøre, kan de små røre sammen melisglasur eller finne frem strøssel, seigmenn eller annen kakepynt.

Male på steiner

Gå ut og finn noen store, fine steiner. Kanskje dere finner noen glatte og runde? 
Ta de med inn og vask de litt. Kanskje de kan børstes med en oppvaskbørste. Så, mens steinene tørker kan dere finne frem malesaker. Pensler, malerskrin, voksduk, kanskje litt lim og glitter?

Legg steinene på bodet og sett i gang! 

Noe som kan være morsomt er å lime på øyne, eller andre ting som dere kan finne ute. Kanskje en kongle kan bli en fin krone? Eller litt granbar kan være hår? Da får dere et morsomt steindyr eller steintroll, som kanskje kan stå utenfor ytterdøren og ønske folk velkommen?

Flotte, fargerike steiner. FOTO: Envato

Lage lekekø

Hvor mange leker har barnet ditt? Sikkert ganske mange. Hvor lang blir rekken hvis vi stiller alle lekene opp etter hverandre? Eventuelt bare lekebilene eller kosedyrene? Køen kan gå rundt hjørner og inn i andre rom. Dette er noe kanskje barnet ditt, hvis det er gammelt nok, kan klare å holde på med på egen hånd, for så å stolt vise deg hvor lang køen ble!

Tegne eller lese bok

Ta dere noe godt å drikke og sett dere ned i sofaen sammen med en god bok. Å lese for barn gir de så mye glede både nå og i fremtiden. Dessuten vil det fremme språkutviklingen deres enormt! En av fire foreldre leser aldri for barna sine – tenk på det! Du trenger ikke å være en av de!

Aktivitetshefter og fargeleggingsbøker er også en finfin aktivitet, med morsom læring og kreativitet som formål. La barnet prøve på egen hånd, men hjelp til om hun ønsker det. Det er viktig å finne noe som passer til alderen. Er oppgavene for lette blir det veldig fort kjedelig, og er det for vanskelig blir barnet demotivert.

Eller dere kan bare tegne. Rett og slett. Fargeblyanter og blanke ark. Kanskje dere vil overraske mamma med en fin tegning? Eller kanskje Bestemor har bursdag i morgen og dere må ha et bursdagskort?

Her kan du få tips til gode høytlesningsbøker for barn.

Artikkelen kan inneholde annonselenker
Hva syns du om Planleggingsdag i barnehagen – hva skal vi gjøre??

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Hei! Jeg heter Camilla. Jeg er ikke en pappa, men en mamma til en gutt på tre år, og jeg synes det er viktig at pappaene føler seg mer inkludert i alt som har med graviditet og fødsel å gjøre. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har noen spørsmål eller tips!

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE