Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Å lese høyt for babyen din har bare positive sider. FOTO: Envato

Når bør jeg starte å lese for babyen min?

Artikkelen inneholder reklame gjennom annonselenker til Norli
Det kan virke rart å lese for en liten baby, hun skjønner jo ikke hva vi sier. Men forskning viser at det kan være lurt å starte tidlig!

Det er bare å starte høytlesningen så tidlig som mulig. Sitt i en sofa eller på gulvet med barnet ditt på fanget, og bla sammen i en bok mens du snakker om hva dere ser på sidene. Det kan virke rart, og kanskje babyen mister fokus fort, men det gjør ikke noe. Les litt hver dag, og dere har da startet noe som etter hvert kommer til å bli noe både du og barnet ditt vil se på som kanskje dagens koseligste stund.

Fordeler med å lese

Ifølge en artikkel på forskning.no bidrar det å lese for små barn til språklig utvikling, øker evnen til å visualisere og se for seg det man hører. Det fører også til god språkforståelse, og etter hvert gode leseevner. Dessuten vil barnet mer sannsynlig selv bli glad i å lese – og bare det sistnevnte er jo en kjempefordel.

Hvilke bøker bør jeg velge?

I starten kan det være fint å se i bøker med mye farger og kontraster. Dette vil fange babyens blikk mer enn søte dyr og duse farger. Bøker med lydknapper er også supert, barnet vil etterhvert lære seg godt hvor knappene befinner seg på siden, og klarer å trykke selv. Og bøker som har taktile elementer (noe som er morsomt å ta og kjenne på), anbefales også. Her kan du se eksempler på bok med kontraster, bok med farger, bok med lyd, og bok med noe å ta på.


Du kan se flere bokanbefalinger her, men til litt større barn.


Hvordan er det best å sitte?

Det enkleste og mest behagelige for deg, er å sitte i en stol eller sofa med babyen på fanget. Men det er også fint å ligge på magen på gulvet med boken foran dere, eller å ta en bok med i sengen og ligge på ryggen og se på bildene. Babyen elsker å høre stemmen din, så prat rundt bildene, pek og før babyens hånd mot eventuelle knapper eller «dyrepels».

Barnet mister interessert fort

Blir babyen lei etter et par minutter og snur seg bort eller åler seg ut av fanget ditt? Det gjør ikke noe. Da har han fått nok, og det er greit. Små babyer får raskt for mange inntrykk og trenger ofte pauser. Tenk så mye de skal lære på kort tid. Fortsett bare litt senere, eller vent til neste dag.

Artikkelen inneholder reklame gjennom annonselenker til Norli
Hva syns du om Når bør jeg starte å lese for babyen min??

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Hei! Jeg heter Camilla. Jeg er ikke en pappa, men en mamma til en gutt på tre år, og jeg synes det er viktig at pappaene føler seg mer inkludert i alt som har med graviditet og fødsel å gjøre. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har noen spørsmål eller tips!

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE