STYR BJØRN & GILBERT I 24 TIMER - LIVESTREAM 12- NOVEMBER

Hvorfor snakker ikke menn om fødsel?

En fødsel er noe av det sterkeste mennesker kan oppleve. Det er en følelsesspekket og livsendrende hendelse, så hvorfor snakker ikke menn mer om det?

Da jeg nettopp hadde fått barn handlet samtalene med venninner nesten utelukkende om fødselen. Ingenting ble utelatt, alle detaljer skulle med. Om venninnene hadde barn eller ei var likegyldig, de var uansett overraskende interesserte i det jeg fortalte. Enten skulle de sannsynligvis gjennomgå dette selv, eller så var dette med fødsel noe de alltid hadde hørt om, men aldri i detalj. Uansett – de var nysgjerrige. Jeg fikk gjennomgått og bearbeidet hele fødselsforløpet flere ganger, til noen som mer enn gjerne ville høre.

Når en nybakt pappa møter kompisene en gang etter fødselen er jeg ganske sikker på at det ikke er flat mormunn, riehyppighet, lystgass og barnebek som er temaord for kvelden. Det er synd. Pappaen har i likhet med mammaen gjennomgått en stor livsendring, men har ingen andre enn barnets mor å dele opplevelsen med.


Skal du bli pappa? Les Heines tips til hvordan du kan være den beste pappaen for barnet ditt.


Spør om det

Jeg hadde en enkel og rask fødsel, ungen var ute etter få timer. Ikke alle er så heldige. På NHI.no står det for eksempel at over ti prosent av fødsler ender i hastekeisersnitt årlig. Muligheten for at barnet sitter fast og må tas ut ned vakuum eller tang er også til stede. For partner (og selvfølgelig for den fødende) er slike dramatiske hendelser en enorm påkjenning. Tankene spinner. Hva om noe skjer med kona di, eller barnet ditt, eller begge to.

Pappa og nyfødt baby

Selv om det mest sannsynlig går bra, er den traumatiserte pappaen alene med de følelsene sine, og uten noe helsetilbud. Tall fra flere forskningsartikler fra blant annet Danmark og USA viser at opptil en av ti partnere opplever fødselsdepresjon. Dette er et høyt tall, som det kan være mulig å gjøre noe med.

Klippet du navlestrengen?

Hvorfor er ikke dette et vanligere spørsmål etter kompisen nettopp har blitt pappa: «Var det en rask fødsel, eller? Fikk dere eget rom på barselavdelingen? Går ammingen fint? Gikk det greit å parkere? Hvordan har du det nå?»
Dette er gode spørsmål som enten kan starte en samtale om temaet eller ikke. Men uansett har du vist at du bryr deg, er interessert, og at kompisen faktisk kan snakke med deg om disse tingene. Viser du engasjement er det opp til den nybakte pappaen å fortsette dialogen, og det kan hjelpe mer enn du tror.

Obs – dette er en kronikk, og tankene og meningene er mine egne. Er du uenig?

Del artikkelen med noen som trenger det!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit

Camilla

Camilla

Hei! Jeg heter Camilla. Jeg er ikke en pappa, men en mamma til en gutt på tre år, og jeg synes det er viktig at pappaene føler seg mer inkludert i alt som har med graviditet og fødsel å gjøre. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har noen spørsmål eller tips!
Hva syns du om Hvorfor snakker ikke menn om fødsel??

Tips oss på Facebook dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan også bruke kontaktskjemaet på siden.

Tips venner og bekjente om BliPappa.no, og følg oss på Facebook.

Nytt på siden

Nyeste artikler

Fra unnfangelse til fødsel skjer utviklingen av fosteret i rekordfart. FOTO: Shutterstock

Hvordan vokser babyen i magen?

Fra man finner ut at man venter barn er det veldig spennende å følge med på utviklingen der inne, og det skjer jo så fort! Fra to celler til et fungerende menneske på rundt 40 uker – så fascinerende!

Les mer

Rabattkoder

Se vår oversikt over butikker med rabattkoder for deg som finner butikken via BLIPAPPA.NO

FAQ

Spørsmål & Svar for nye pappaer

(kommer snart)

Vinn Valgfri Stokke® LIMAS™ bæresele

Trekning i juni, august og september.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE