Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Refluks er ubehagelig, men ikke nødvendigvis farlig. FOTO: Envato

Hva er refluks?

Mistenker du at babyen din har refluks, eller lurer du bare på hva det er? Les mer om denne ganske vanlige tilstanden her.
annonse

Refluks hos spedbarn er vanlig og ofte ufarlig. Refluks oppstår når umoden lukkemuskel mellom magesekk og spiserør ikke holder tett, slik at delvis fordøyd mageinnhold kommer opp igjen. Hos små babyer kan grunnen være at fordøyelsessystemet fremdeles er under utvikling, og lukkemuskelen ennå ikke fungerer som den skal. Refluks og hyppig gulping kan gjøre spiserøret sårt for det lille barnet.

Vanlige symptomer:

  • Hyppig gulping eller oppkast
  • Uro, irritabilitet, særlig etter måltider
  • Gråting og avvisning av mat
  • Bøying av rygg og nakke under eller etter mating
  • Hosting, hikking, surkling i brystet
  • Dårlig ånde
Gi hyppige men mindre måltider. FOTO: Envato
Gi hyppige men mindre måltider. FOTO: Envato

Hva gjør jeg hvis barnet har refluks-symptomer?

Behandling av refluks er vanligvis ikke nødvendig, da det som regel går over av seg selv når barnet blir eldre. Ved bekymring eller sterke symptomer, kan du med fordel kontakte fastlegen din.

Sterke symptomer som bør sjekkes av lege kan for eksempel være at gulpingen kommer opp med voldsom kraft, at barnet ikke øker i vekt/går ned i vekt, og dersom det virker som barnet er i smerter. Dersom barnet har oppkast som ligner på kaffegrut, kan dette være grunnet blødning i spiserøret eller magen, og lege bør kontaktes.


Kaster barnet opp eller har løs mage kan det være Norovirus – les mer om dette her.


Hva kan jeg gjøre for å hjelpe barnet?

Dersom barnet ditt har plager etter matinntak, kan du prøve å la barnet sitte oppreist rett etter måltidet. Tyngdekraften vil da hjelpe maten å gli nedover, uten at lukkemuskelen trenger å jobbe hardt. Et annet alternativ kan være å legge barnet på venstre side eller legge det ned med hodet hevet rundt 10-15 grader. Dette kan du få til ved å legge noen bøker under hodeenden av sengen for eksempel.

Noe som også kan hjelpe er å gi barnet mindre, men hyppigere måltider.

Du kan lese mer om refluks på Helsenorge sine nettsider.

Hva syns du om Hva er refluks??

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Camilla

Camilla

Hei! Jeg heter Camilla. Jeg er ikke en pappa, men en mamma til en gutt på tre år, og jeg synes det er viktig at pappaene føler seg mer inkludert i alt som har med graviditet og fødsel å gjøre. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har noen spørsmål eller tips!

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Nytt på siden

Nyeste artikler

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE