Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Uff, barnemark er noe herk. FOTO: Envato

Hva er barnemark?

Artikkelen inneholder reklame gjennom annonselenker til apotekhjem.no
De fleste foreldre med barn i barnehage eller i småskolen har hørt om barnemark. Men hva er det egentlig og hvordan blir man kvitt det?

Det høres jo helt forferdelig ut å ha mark, men det er altså veldig vanlig blant små barn og foreldrene deres, og heldigvis er det ganske enkelt å bli kvitt.

Hva er barnemark?

Barnemark er en parasitt som holder til i endetarmen, ganske nærme anus. Voksne hunnmark kryper ut av endetarmsåpningen for å legge eggene sine der, og dette kan føre til ekstrem kløe hos den uheldige verten. Klør man seg, vil man kunne få egg under neglene, som igjen kan overføres til mat og dermed svelges. Dette fører til nye mark, kløe og klekking.

Forebygging

Hygiene og håndvask er veldig viktig! Spesielt før man skal lage mat eller spise. Andre forebyggende faktorer kan være å holde fingernegler korte og rene, og unngå å suge på tommelen.

Kløe rundt anus, vanskeligheter med å sitte stille eller sove om natten kan være tegn på at barnet ditt har fått mark. Har dere mark i hus, er det viktig å vaske alt sengetøy. Ikke rist sengetøyet før det vaskes, for da kan eventuelle egg sprette av sengetøyet og spre seg rundt på denne måten.

Behandling

Barnemark behandles med to doser medisin (virkestoff mebendazol) som kan fås enten som tablett eller som mikstur (linker til apotekhjem sine produkter mot mark). Den første dosen tar livet av marken, men ikke eggene. Den andre dosen tas etter ca .to uker (etter eggene har klekket), og dreper da resten av barnemarken. Hele familien bør ta denne behandlingen samtidig, for det er stor sannsynlighet for at flere eller alle familiemedlemmer er smittet.

Har dere fått ikke barnemark? Frykt ikke. Det kan hende dere slipper unna og heller får et par runder med noro-virus. Yes, småbarnslivet er herlig!

Lykke til!

Artikkelen inneholder reklame gjennom annonselenker til apotekhjem.no
Hva syns du om Hva er barnemark??

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Hei! Jeg heter Camilla. Jeg er ikke en pappa, men en mamma til en gutt på tre år, og jeg synes det er viktig at pappaene føler seg mer inkludert i alt som har med graviditet og fødsel å gjøre. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har noen spørsmål eller tips!

Kilde::

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE