Vår lille ettåring er, som de fleste småttinger, glad i å putte alt i munnen. Og de små nevene er raske! Da vi var på tur på fjellet i sommer krabbet han rundt, og fikk tak i et fint og grønt blad, som han plukket.
Vi foreldre tenkte ikke så mye på det, før han plutselig tok en stor bit av stilken. Vi stakk en finger inn i munnen hans og fisket ut stilkbiten, og kastet hele planten vekk.
Giftig plante?
Vi var på tur et stykke unna hytta vi bodde på, og på vei hjem tenkte vi at vi kanskje burde sjekke hva slags plante han hadde tygget på, sånn i tilfelle den var giftig.
Vi brukte appen Artsorakel for å få svar på dette. Siden denne planten vokste overalt rundt stien vi gikk på tok vi et bilde og fikk raskt opp resultatet i appen: Tyrihjelm.
Den planten hadde vi aldri hørt om før, så vi googlet den og kom rett inn på Giftinformasjonens nettside. Hele planten kan føre til alvorlig forgiftning sto det! Oi oi oi!
Kontakt med Giftinformasjonen
Det første man bør gjøre ved en slik situasjon er å skaffe mer informasjon.

Vi ringte raskt til telefonnummeret som sto både øverst og nederst i saken, og det tok ikke lang tid før vi pratet med en kunnskapsrik ansatt hos Giftinformasjonen som kunne mye om giftige planter.

Hun fortalte om mulige reaksjoner, hva vi måtte se etter, og hva vi burde gjøre videre. Hun ba oss også prøve å finne igjen planten og biten vi tok ut av munnen til sønnen vår, slik at vi kunne se om det manglet noe når vi puslet bitene sammen.
Dersom det hadde manglet en bit for å få en hel stilk ville det betydd at han hadde fått i seg en bit.
Hun anbefalte også å gi medisinsk kull (affiliatelink til medisinsk kull mikstur hos apotekhjem).
Siden vi var på en hytte langt unna alt, anbefalte hun å ringe til nærmeste legevakt for å høre hvordan vi skulle gå fram nå.
Det gjorde vi, og fikk vite at siden vi ikke hadde kull her på hytta, måtte vi komme oss ned dit.
Legevakten lå en drøy times kjøretur unna. Vi fulgte hele tiden med på gutten vår, og han virket trøtt men ellers frisk.
Skal du være mye ute i sommer – se våre tips til hva du og barna kan finne på!
Slitsom reise
Vel framme på legevakten målte de pulsen til sønnen vår, og bad oss vente mens de ringte Giftinformasjonen for å få høre hva de burde gjøre ved inntak av giftige planter (!).
Medisinsk kull hadde de faktisk ikke på denne legevakten(!!), så de ønsket å sende oss til nærmeste barneavdeling på sykehus, tre timer unna.
Lillemann og mammaen ble da sendt i sykebil til Drammen, mens storebror og pappa måtte kjøre tilbake til hytta.
Etter tre timer med hyl og gråt i sykebil (trøtt og redd unge), kom vi endelig fram til Drammen sykehus.
Der ville de måle ettåringens puls og hjerterytme over natten (anbefalt å overvåke i 12 timer etter eventuelt inntak av planten). Han ble derfor koblet til en pulsmaskin og en hjerterytmemaskin.
De tok også blodprøve av lillemann for å sjekke etter elektrolyttforstyrrelser i blodet. Vi fikk ikke kull her. Baby var nå trøtt, sliten og redd, og ville absolutt ikke ha noe med de hvitkledde å gjøre.
Samme hvor flinke og fleksible de var slik at det skulle være minst mulig skummelt for han. Stakkars liten. Tenk at alt dette kunne vært unngått dersom vi hadde visst bedre og ikke latt han plukke planten som viste seg å være giftige Tyrihjelm!

Endelig var faren over
Etter blodprøvene var tatt kunne vi endelig få lov til å sove litt. Sykepleierne ville følge med på hjertet hans gjennom natten via maskinene han var koblet til.
Dagen etter måtte vi vente i en del timer før vi endelig kunne koble knerten av maskinene, lytte til hjertet en siste gang, og endelig forlate sykehuset!
Nå var det bare å komme seg til hytta igjen og fortsette ferien uten flere skumle opplevelser!
Hva vi har lært av denne episoden:
- Ikke la barnet holde på med planter du ikke vet hva er! (virker selvfølgelig, men slitne foreldre + flere barn = tydeligvis ikke fullstendig oversikt hele tiden)
- Ha medisinsk kull tilgjengelig hjemme, på hytta eller med i bilen
- Har barnet vært borti eller tatt en bit av giftige planter, fjern biten med en gang, og ta den og resten av planten med dere slik at dere kan ha oversikt over hvor mye barnet evt. har fått i seg
- Ha lav terskel for å ringe Giftinformasjonen (22 59 13 00)! Telefonen er bemannet hele døgnet, de er veldig hjelpsomme og forteller deg alt du bør vite!
- Last ned appen Artsorakel slik at du kan identifisere planten
- Ha en «nødbag» med nyttig utstyr (mobillader, tannbørste, bleier, skiftetøy++) klar i bilen, i tilfelle uventet overnatting.