Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Har du tenkt på hva du gjør hvis barnet setter noe i halsen? ILL.FOTO Envato

FØRSTEHJELP: Hva gjør jeg når barnet setter noe i halsen?

Artikkelen inneholder reklame gjennom annonselenker til Norli.no
Slik utfører du førstehjelp på baby og småbarn. Hvis det er nød ring 113. Dette er en infoartikkel.

113
Ambulanse
Medisinsk nødtelefon

Innhold i artikkelen:

I følge NHI.no (Norsk Helseinformatikk) er kvelning en av hovedårsakene til død blant småbarn. Det er derfor livsviktig for deg som forelder å ha en tanke om hva du skal gjøre dersom uhellet er ute. Målet med denne artikkelen er at du skal ha en idé om hva du gjør dersom barnet setter noe i halsen.

Vi har fått hjelp av den erfarne paramedisineren Tommy Bysveen til å utforme denne artikkelen, slik at rådene som gis er i samsvar med nasjonale retningslinjer for førstehjelp. 

Med mange års erfaring fra jobb på ambulanse og som kursholder innen førstehjelp på småbarn, vil fremgangsmåte for hva du gjør dersom barnet setter noe i halsen forklares enkelt og i korte trekk. 

Dette kan ikke erstatte det å delta på et fysisk førstehjelpskurs, men er ment som en grunnleggende informasjonsartikkel.

Tommy er en erfaren kursholder og paramedisiner. Her demonstrerer han førstehjelp på baby under førstehjelpskurs for nye foreldre
Ambulansemedarbeider Tommy Bysveen holder kurs for nybakte foreldre. FOTO: Barseltreffappen

Når små barn setter noe i halsen

I de fleste tilfeller der barn setter noe i halsen så tettes ikke luftveien helt.  Barnet får i seg noe luft, og det vil automatisk begynne å hoste. Dersom det skjer så la barnet fortsette å hoste, for det er den mest effektive måten å få opp det som sitter fast.

Hva gjør man når babyen eller barnet setter noe i halsen?
Hva gjør man når babyen har satt noe i halsen? ILL.FOTO: Envato

Hvis barnet setter fast noe i halsen som tetter luftveien totalt vil det ikke komme noen lyd. 

Og barnet vil ikke klare å hoste.

Ring da 113 eller få noen andre til å gjøre det.

Prøv så å få løs det som sitter fast.

Det er litt forskjellig fremgangsmåte på barn over ett år og barn under ett år.

Barn som er over 1 år

Barn over ett år lener du fremover og slår det hardt mellom skulderbladene fem ganger.

Dette vil i mange tilfeller få gjenstanden til å løsne.

Men hvis det ikke løsner utfører du fem bukstøt ved at du klemmer med en knyttet neve like ovenfor navlen til barnet.

Trekk hendene hurtig inn og opp.

Fortsett med henholdsvis fem ryggslag og fem bukstøt helt til gjenstanden kommer opp eller til barnet blir bevisstløst.

Barn som er under 1 år

Dersom barnet er under ett år kan du legge det på underarmen din med overkroppen og hodet til barnet litt nedover. Støtt barnets hode med hånden din.

Det er lettest hvis du setter deg ned og hviler underarmen
mot låret ditt.

Slå barnet hardt mellom skulderbladene fem ganger.

Hvis gjenstanden ikke løsner snur du barnet over på ryggen og utfører fem brystkompresjoner.

Fortsett med henholdsvis fem ryggslag og fem brystkompresjoner helt til gjenstanden kommer opp eller til barnet blir bevisstløst.

Video fra Barseltreffappen.

Hjerte- og lungeredning

Dersom et barn blir bevisstløst etter å ha satt noe fast i luftveien må du gjøre hjerte- og lungeredning. 

Se da i munnen til barnet før du prøver å blåse inn luft.

 

Det finnes mange veiledere for hjerte- og lungeredning på nettet, men husk å få med deg at det er noen små forskjeller for hvordan du gjør det på barn og voksen. Disse er det lurt å lære om.

Foreldre bør ta førstehjelpskurs

I artikkelen Barn kan kveles av mat skriver NHI.no at den amerikanske barnelegeforeningen oppfordrer alle småbarnsforeldre til å ta førstehjelpskurs. I Norge finnes det en rekke tilbydere av førstehjelpskurs – og noen få spesialiserer seg på førstehjelp for småbarnsforeldre. Følg Tommy på Instagram for å se bilder fra førstehjelpskursene han holder for familier og barnehager.

Hvis du ikke har muligheten til å ta et førstehjelpskurs, kan det være lurt å lese seg litt opp om hva du skal gjøre – for det er bedre å ha noe i bakhodet enn å være helt blank når sekundene teller.

Vi kan anbefale de splitter nye høytlesningsbøkene om førstehjelp fra Tommy Bysveen. Dette er læringsrike barnebøker med spennende historier.

Lær barna om førstehjelp. Denne bokserien får du kjøpt hos Norli. FOTO: Blipappa.no
Lær barna om førstehjelp. Denne bokserien får du kjøpt hos Norli. FOTO: Blipappa.no

Den erfarne paramedikeren og kursholderen har nylig gitt ut en bokserie som tar for seg ulike temaer som fallskader, kvelning, drukning og forgiftning på en barnevennlig måte.

Med fokus på være gode høytlesningsbøker, passer disse godt både hjemme og i barnehagen. Du kan se alle bøkene i serien hos Norli.no.

Lær barna om førstehjelp

Høytlesningsbøkene om førstehjelp er rikt illustrert. Her er Tommy i tegnet versjon. FOTO: Viola Forlag / Blipappa.no
Høytlesningsbøkene om førstehjelp er rikt illustrert. Her er Tommy i tegnet versjon. FOTO: Viola Forlag / Blipappa.no

Selv dagligse ting som druer i matboksen kan føre til uforutsette nødsituasjoner. Da er det lurt at ikke bare voksne, men også barna vet hva som skal gjøres. 

I bøkene lærer både voksne og barn om hva som skjer dersom en nødsituasjon oppstår – både hva man skal gjøre, og hva man kan forvente at skjer. Ikke alle barn vet at man skal si i fra til en voksen dersom noen faller og blir bevisstløs.

Bøkene er fulle av illustrasjoner som holder det interessant gjennom hele lesestunden, og bakerst i hver bok er det en en tekst til oss voksne med utvidet informasjon om temaet boken handler om. 

Se også artikkelen om hva du gjør dersom du mistenker at barnet har fått i seg noe giftig. Den er skrevet i samarbeid med Tommy Bysveen, og inneholder viktig informasjon til deg som er småbarnsforelder. Hvis det er en nødsituasjon må du ringe 113.

Artikkelen inneholder reklame gjennom annonselenker til Norli.no
Hva syns du om FØRSTEHJELP: Hva gjør jeg når barnet setter noe i halsen??

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Hei! Mitt navn er Gilbert! Jeg brenner for at fedre skal bli sett, hørt og tatt på alvor. På BliPappa.no bidrar jeg med artikler. Jeg står også for webutvikling, grafisk design og videoproduksjon. Ta gjerne kontakt med meg hvis du lurer på noe.

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE