Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Druer i matboks er populær kulinarisk opplevelse på barnehagenivå. ILL.FOTO: Envato

Er det farlig å ha druer i matboksen?

Artikkelen inneholder reklame gjennom annonselenker til Norli.no
Det kan være trygt å sende med druer i matboksen eller matpakka når barnet skal til barnehagen, men det er én ting du må huske å gjøre først.

Å sende med druer i matboksen er veldig vanlig. I følge Utdanningsdirektoratet går omtrent 260 000 barn i barnehagen hver dag (man-fre), og hver dag blir omtrent dobbelt så mange matpakker smurt. Det er alt fra brødskiver med gulost og rundstykker med leverpostei til muffins og Babybel-ost. I veldig mange matpakker finner man i tillegg frukt og grønt, og en veldig populær «siderett» i matboksen er druer. Det mange ikke tenker over er at druer kan utgjøre en kvelningsfare.

Blipappa.no har snakket med en som har mange års erfaring med nødsituasjoner der også kvelning har vært involvert, nemlig ambulansemedarbeider (paramedic) Tommy Bysveen. 

Med over ti års erfaring fra ambulansen, har Bysveen sett og opplevd det meste som kan skje av ulykker og skader. Han forteller at du er absolutt ikke en dårlig mamma eller pappa om du sender med druer i matpakka, og påpeker at druer er veldig populært hos mange barn. 

Bysveeen forteller at er det likevel er noe man må huske å gjøre før man legger druene oppi matboksen.

Både store og små elsker druer, men er det egentlig trygt å ha druer i matboksen? Tommy Bysveen svarer.
Både store og små elsker druer, men er det egentlig trygt å ha druer i matboksen? ILL.FOTO: Envato

Druer bør deles opp

Tommy forteller at om barnet får druer i matboksen, bør druene deles opp. – Druene bør deles i flere små «båter» og helst på langs.

Den erfarne paramedisineren forteller at da er det mindre sjanse for at de setter seg fast og skaper pustevansker.Størrelsen, formen og overflaten til hele druer gjør nemlig at de kan sette seg fast i luftveien til barna, noe som kan føre
til kvelning. Den faren reduseres betraktelig dersom druene deles opp.

Tommy Bysveen har jobbet i ambulansetjenesten siden 2011 og holder foredrag for småbarnsforeldre og barnehager.
Tommy Bysveen holder foredrag for småbarnsforeldre og barnehager. Her fra Barseltreffappens kurs i Oslo i februar 2024. FOTO: Barseltreffappen

Uansett hvor mange forhåndsregler man tar er det jo alltid en liten kvelningsrisiko forbundet med å spise, og små barn kan alltid finne på noe putte noe i munnen som ikke skal spises. Hva gjør du når barnet setter noe i halsen? 

Hvis barnet setter noe i halsen, kan objektet, eller maten, blokkere luftveiene slik at han eller hun ikke får puste. Da er det flere tiltak du kan gjøre. Tommy har bidratt med info om hva du skal gjøre i en artikkel du kan lese her.

Husk at dersom det er en nødsituasjon skal du ringe 113.

Barnebøker om førstehjelp

Hvorfor ikke gjøre lesestunden til en lærerik opplevelse? Tommy Bysveen har en bokserie som du kan kjøpe hos Norli, og i denne bokserien møter vi Tuva som går i barnehagen og må hente en voksen når hun opplever at det skjer noe alvorlig. Alle bøkene egner seg godt for høytlesning, og vi leser det ofte for vår sønn på fire år. 

Druer i Matpakka tar for seg kvelning, men de andre bøkene tar for seg farer som skoldeskader fra kaffekopp, fall fra tre og drukningsulykker. Bøkene er rikt illustrert med barnevennlige tegninger og og har ikke altfor mye tekst på hver side.

Anbefalingen om disse høytlesningsbøkene gjelder ikke bare deg som har barn i barnehagealder eller på småtrinnet i barneskolen, men også ansatte i skole og barnehage.

Dette er livsviktig informasjon, og perfekt for lesestunden. De lettleste bøkene passer også fint for små leseløver, så disse bøkene vil kunne engasjere over flere år.

Både voksne og barn synes bøkene er spennende og lærerike, og forstå viktigheten av at Tuva er veldig flink som sier fra hvis noe skjer

Tips din barnehage eller skolebibliotek om disse bøkene. Du kan jo også donere en bok til barnehagen eller skolebiblioteket, det blir de nok veldig glade for. Dette er kunnskap både store og små bør kunne!

Les mer om boken hos Norli

Lær barna om førstehjelp. Denne bokserien får du kjøpt hos Norli. FOTO: Blipappa.no
Lær barna om førstehjelp. Denne bokserien får du kjøpt hos Norli. FOTO: Blipappa.no
Lengre ned i artikkelen har vi listet enda en bokanbefaling fra denne serien. Scroll ned for å se boken om fallskader. I følge Ambulanseforum blir mellom 30 og 35 barn under 4 år innlagt etter fall fra høyde, hvert år. Fallskader kan skje både hjemme og i barnehagen – og da er det lurt å vite hva man skal gjøre.
Tommy Bysveen holder førstehjelpskurs for nye foreldre.
Tommy Bysveen holder førstehjelpskurs for nye foreldre. FOTO: Barseltreffappen

Ta et førstehjelpskurs

Det finnes spesialiserte førstehjelpskurs for deg som har nyfødt eller småbarn i hus. Der lærer du blant annet om hvordan du utfører førstehjelp på babyer ved kvelning, brannskader og fallskader. Tommy Bysveen tilbyr kurs for småbarnsforeldre, barselgrupper, barnehager og andre grupper som har en hverdag med barn. Et førstehjelpskurs er en kjempeflott aktivitet å gjøre sammen med barselgruppen, besteforeldre eller vennegjengen.

Hvis du ikke har noen barselgruppe der du bor, kan du bruke gratisappen Barseltreff for å komme i kontakt med andre med baby i samme alder. Sjekk ut barseltreffappen.no her.

Følg @akuttmedisin_tommy på Instagram for å se glimt fra hverdagen med førstehjelpskurs for barnehager og småbarnsforeldre. Du kan også ta kontakt med Tommy på Instagram-kontoen hans, eller via e-post til bysveen(a)akuttmedisin.com

LES OGSÅ: Førstehjelp – Hva gjør jeg hvis barnet har spist noe giftig? (Kommer)

To bokanbefalinger

Inneholder affiliatelenker til Norli.no

Trykk på bøkene for å gå til Norli.no. Der kan du lese mer om bøkene og bestille bøkene hjem. Norli leverer over hele landet, og du kan betale med Vipps, bankkort eller Klarna. 

Artikkelen inneholder reklame gjennom annonselenker til Norli.no
Hva syns du om Er det farlig å ha druer i matboksen??

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Hei! Mitt navn er Gilbert! Jeg brenner for at fedre skal bli sett, hørt og tatt på alvor. På BliPappa.no bidrar jeg med artikler. Jeg står også for webutvikling, grafisk design og videoproduksjon. Ta gjerne kontakt med meg hvis du lurer på noe.

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE