Morsmelk er hovednæringen de første seks månedene. Deretter kan dere introdusere fast føde gradvis, samtidig som ammingen fortsetter. Noen babyer er klare allerede for en smak når de er fire måneder. Da er fordøyelsessystemet deres klart for å jobbe med annen mat enn melk. Dersom du mener barnet ditt er klar for fast føde (det finnes en sjekkliste for det her), kan du starte med én ny matvare av gangen. Vent noen dager før du lar babyen spise noe nytt, slik at du enklere kan oppdage eventuelle allergier.
6 – 8 måneder – de første smaksprøvene

Introduser grønnsaker
- Potet
- Søtpotet
- Gulrot
- Gresskar
Både potet og søtpotet er gode og milde i smaken. Kok dem og mos eller kutt i staver så barnet kan holde og spise selv. Kokt brokkoli er spennende, og deler du de opp i små bunter blir det mye å utforske for den lille krabaten. Du kan også koke og mose både gulrot og gresskar – det er kjempegodt og sunt for babyene. For å mildne smaken og gjøre konsistensen mykere kan du med fordel blande litt morsmelk eller morsmelkerstatning i de moste grønnsakene. Dette gjør også at maten er enklere å fordøye for babyens mage.
Og frukt
- Avokado
- Mango
- Pære
- Banan
Frukt er naturlig søtt og godt for de små. Søtt er smaken de er mest kjent med, fordi morsmelken er søt. Pære og banan er søte frukter som barn pleier å like smaken av. Kok eller bak pæren før barnet får den som mos – rå pære er litt for hardt. Bananen kan du også mose. Moden mango er så godt, og barnet kan godt få smake litt mangomos.
Avokado er ikke så søtt, men mange små digger den kremete konsistensen. Avokadomosen kan gjerne tilsettes for eksempel mango eller andre gode smaker.
Grøt
Du kan starte å la babyen spise litt grøt nå, om du ønsker. Gjør grøten så myk som mulig, slik at det ikke klumper seg i munnen til barnet og hun setter det i halsen. Om du ønsker kan du tilsette saften fra kokte aprikoser i grøten – disse er fulle av C-vitaminer og bidrar også til en god og frisk smak.
8 – 10 måneder

Nå kan barnet utforske nye smaker og teksturer, og du kan variere litt mer. Bland gjerne sammen ingredienser slik at barnet får kjenne på ulike sammensetninger. Du kan også med fordel la barnet få holde på med maten med hendene. Å kjenne på teksturene og føre til munnen er en del av det å øve på å spise.
Introduser:
- Kylling
- Fisk
- Havre
- Hirse
Nå er det fint å introdusere matvarer med litt proteiner, som kylling og fisk. Kyllingen kan du koke, grille eller ovnsbake. Riv kjøttet opp i små strimler og gi til barnet. Dette gjør det enklere å holde selv og føre mot munnen. Fisken bør deles opp og sjekkes for bein og skinn før du gir til barnet. En blanding av fisk og potet pleier å være en slager hos de minste!
Både havre og hirse er korntyper som inneholder mye jern. Etter barnet har rundet seks måneder har deres medfødte jernlager begynt å minke, så det er lurt med påfyll. Havregrøt kan du lage på morsmelk eller morsmelkerstatning. Dette er både godt på smak og veldig sunt. Når barnet blir rundt ett år kan du slenge oppi litt små havregryn i grøten, så får barnet litt mer å tygge på.
Når du koker grøt på hirse, kan du med fordel ha oppi fruktmos. Dette er kornsorten som inneholder mest jern, og siden jern er enklere for kroppen å ta opp dersom man samtidig inntar vitamin C, er fruktmos og hirsegrøt en super kombinasjon.
10 – 12 måneder

Introduser:
- Yoghurt
- Ost
- Kikerter
- Linser
- Egg
Selv om barnet ikke skal drikke kumelk før det er ett år, kan du prøve å la han smake på yoghurt og biter av ost. Osten kan du enten rive eller dele opp i strimler slik at barnet kan holde selv. Nå er det også fint å eksperimentere med linser og kikerter, kokt og most til en fin konsistens. Dette er både sunt og godt, og lurt å begynne med tidlig da mange barn synes smaken på spesielt kikerter er litt rar.
Du kan også med fordel gi biter av kokt egg. Eller biter av hjemmelaget omelett eller eggerøre. Egg inneholder, som kjent, alle vitaminer unntatt vitamin C. Så for å få i barnet alt av vitaminer, kan du i tillegg til egg gi barnet most frukt eller små strimler av paprika (uten skinn).
Mat du må unngå:
- Honning: Kan inneholde bakterier som er farlige for spedbarn.
- Salt: Unngå å tilsette ekstra salt i maten.
- Sukker: Begrens barnets inntak av sukker.
- Kumelk: Ikke gi kumelk som drikke før barnet er 12 måneder.
- Nøtter og frø: Kan utgjøre en kvelningsfare.
Over ett år

Nå kan babyen spise det meste som resten av familien spiser (med noen unntak).
Viktig å merke seg:
- Fortsett å amme eller gi morsmelkerstatning.
- Unngå fortsatt honning, salt og tilsatt sukker.
- Begrens inntaket av kumelk til 5-6 dl per dag.
- Vær forsiktig med harde matvarer som kan utgjøre kvelningsfare.
- Følg alltid med barnet når hun spiser, i tilfelle noe plutselig sitter fast.

Tips:
- La baby spise selvstendig så mye som mulig, men del gjerne opp i biter som du vet barnet klarer å få i seg uten å sette i halsen. Å plukke opp maten selv hjelper barnet å øve på pinsettgrepet med fingrene, samtidig som han ser at han gjør det samme som alle andre i familien – spiser selv.
- Varier kostholdet med ulike smaker og teksturer.
- Lag mat fra bunnen av for å unngå unødvendig salt og sukker. Dette er lettere sagt enn gjort, men hvis du for eksempel serverer en ferdigpizza en dag, er det nok bedre for barnet å heller få barnemat på glass enn å få et pizzastykke.
OBS: Rådfør deg alltid med helsesykepleier eller lege for individuelle råd om barnets kosthold.
Trenger du opplæring eller oppfriskning i hvordan du utøver førstehjelp på at barn som har satt noe i halsen – se her!










