En hyggelig leggetid er det mange som ønsker seg. FOTO: Envato

Tips til leggetid

Leggetid er både et fryktet og elsket ord. Mange foreldre gruer seg til legging, fordi det ofte blir stress, skrik og gråt. Hvordan skal man komme seg ut av dette, og få leggetid til å bli en koselig og kjærlig stund med barnet?
annonse

Har du slitsomme legginger og skulle ønske det var litt enklere og litt koseligere? Kanskje disse tipsene kan hjelpe deg med å få en litt mer fredfylt kveld.

Etabler en rutine

Faste leggerutiner og -tid er viktig for barnas søvnsyklus, og for å regulere deres indre kroppsklokke. Gjør den samme rutinen før legging hver kveld, og til samme tid. Også i helgene. For eksempel kan barna få et bad før de pusser tenner, tegne eller legge et puslespill som en rolig aktivitet før det er tid for å si god natt, eller de kan spise kveldsmat sammen med dere mens dere drikker te.

Når dere har kommet inn på soverommet, kan barnet få velge seg en eller flere bøker dere skal lese sammen på sengen. Så må barnet legge seg i sengen, og du kan lese eller synge fra sengekanten eller ligge ved siden av barnet i sengen og snakke om dagen. For de aller minste kan også en fast rutine hjelpe barnet å bli klar for søvn, et bad, en sang og en god hånd å holde i fra sengen for eksempel.

PS: Husk at babyer ikke har noen form for døgnrytme før de er omtrent tre måneder gamle, og de våkner gjerne mange ganger om natten for å få mat i flere måneder etter. Les mer hos Bufdir.

Rolige omgivelser

Unngå høy aktivitet i den siste timen før leggetid, og sørg for at soverommet er et rolig og komfortabelt sted. Pass på at lysene er dempet og temperaturen er behagelig. Eventuelt kan dere spille av rolig musikk en stund før leggetid. Et avslappende miljø med dempet belysning bidrar til å signalisere til barnet at det er tid for å roe ned og sove.

Skjermfri

Skjermlys kan påvirke produksjonen av søvnhormonet melatonin, så det kan være fordelaktig å unngå skjermer helt den siste timen før leggetid. Ingen mobil, ikke nettbrett og ikke TV. Dette kan gjøre det enklere for barna å sovne. Leser dere på sengen så velg en bok fremfor en e-bok på en skjerm. Det er mye mer behagelig for øyne som skal hvile.

Fysisk aktivitet

Pass på at barnet får nok fysisk aktivitet gjennom dagen, slik at kroppene deres er klare til å roe seg ned når kvelden kommer, og de ikke har et energilager de må få ut. Om de har vært aktive i barnehagen eller skolen, om dere går en tur ut og leker på en lekeplass, eller andre ting, spiller ikke så stor rolle. Du kjenner ditt barn, og hens aktivitetsbehov best. Vil du prøve å få inn mer aktivitet i en hektisk hverdag, kan det være en ide å gå hjem fra barnehagen istedenfor å kjøre? Eller kanskje jogge en liten runde/gå en tur med barnet etter middag?

Sunne spisevaner

Prøv å unngå tunge måltider rett før leggetid. Pleier barna å spise kveldsmat, prøv å servere noe lett en stund før tannpuss. Men ikke for lett, det kan være vanskelig å sovne dersom man er veldig sulten også. Pass også på at de ikke drikker noe som inneholder koffein (f.eks. brus) rett før legging. Det er i tillegg til å motvirke søvn, dårlig for tennene.

Barnas behov

Vær oppmerksom på barnas signaler. Hvis de virker søvnige, er det fint om de får muligheten til å gå til sengs tidligere. Å ignorere trøtthetssignaler kan gjøre det vanskeligere for dem å sovne senere.

Et annet tips kan være å la barna være med på å bestemme deler av leggerutinen. For eksempel kan de få velge hvilken bok dere skal lese, eller hvilken pysjamas de skal ha på seg. En følelse av kontroll kan hjelpe barnet med å slå seg til ro med det som skal skje.


Les Øyvinds metode for å få datteren til å sovne selv på eget rom.


Det virker ikke

Husk at det kan ta litt tid fra dere endrer på leggerutiner til dere ser resultater. Å tilpasse seg noe nytt er ikke gjort på en dag. Vær tålmodig og konsekvent mens du implementerer disse nye rutinene. En annen ting verdt å nevne er at alle barn er forskjellige, noen tilnærminger fungerer kanskje for noen, mens for andre er det helt feil. Prøv dere fram for å finne det som passer best for dere som familie.

Føler dere at forsøkene deres på å gjøre legging enklere ikke fører noen vei, kan det være lurt å snakke med helsestasjonen eller fastlegen, og dersom det er nødvendig, bli satt i kontakt med søvneksperter.

Lykke til!

Hva syns du om Tips til leggetid?

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Camilla

Camilla

Hei! Jeg heter Camilla. Jeg er ikke en pappa, men en mamma til to gutter på fire og ett år, og jeg synes det er viktig at pappaene føler seg mer inkludert i alt som har med graviditet og fødsel å gjøre. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har noen spørsmål eller tips!

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Nytt på siden

Nyeste artikler

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

Bilen sjekkes grundig. FOTO: Envato

Må du forberede bilen til EU-kontroll?

EU-kontrollen, eller periodisk kjøretøykontroll (PKK) som det egentlig heter, er en obligatorisk sikkerhetskontroll av alle kjøretøy i Norge. Formålet er å sikre at bilen din er i forsvarlig stand og oppfyller kravene til trafikksikkerhet og miljø.

LES MER

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE