Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
De første tennene er søte, men medfører ubehag! FOTO: Envato

Når får babyen tenner?

Artikkelen inneholder reklame gjennom annonselenker til Norli.no
Vi vet de kommer, men likevel kan de komme overraskende på. Vi snakker selvfølgelig om tenner. Når kommer de, og hvilke tenner kommer først?

Alle barn er forskjellige, noen går før andre, noen får tenner før andre. Som regel får babyer tenner når de er mellom 6 og 10 måneder gamle. Du kan kanskje merke at babyen føler et ubehag, er urolig eller sikler mye mer enn vanlig? Dette kan være tegn på at tennene er i anmarsj.

Ubehagelig

Mange babyer synes det er ubehagelig når tennene bryter gjennom tannkjøttet, og noen kan få hovent tannkjøtt i denne perioden. Du som forelder kan lette litt på ubehaget ved å gi en fuktig og kald klut barnet kan tygge på, eller en kjølig biteleke (du kan få kjøpt biteleker som kan legges i kjøleskapet, slik som for eksempel denne). Gi ellers mye trøst og kos i denne perioden. Er det veldig ille, slik at barnet sliter med å få sove kan du ta kontakt med legen din, som muligens vil henvise smertestillende til barnet.

Hvilke kommer først?

I løpet av det første året vil barnet sannsynligvis få mellom 6 og 10 tenner. Det er vanlig at de første tennene som dukker opp er de to i midten nede, før fortennene oppe, og videre bakover. Det er viktig å huske på at når barnet har fått tenner, må disse tennene også pusses. Du får kjøpt både tannbørster og tannkrem til de minste barna, og de synes som oftest også det er spennende og behagelig å få tennene pusset.

Hva med nattamming?

Selv om barnet nå har fått tenner, trenger ikke amming om natten å stoppe. Det er ikke funnet noen risiko for karies ved nattamming av barn under ett år, men snarere tvert om – amming kan muligens beskytte tennene mot karies. Les mer om amming og tannhelse på ammehjelpen.no.


Trenger du hjelp til tannpuss hos et litt eldre barn? Sjekk disse tannpussesangene.


Artikkelen inneholder reklame gjennom annonselenker til Norli.no
Hva syns du om Når får babyen tenner??

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Hei! Jeg heter Camilla. Jeg er ikke en pappa, men en mamma til en gutt på tre år, og jeg synes det er viktig at pappaene føler seg mer inkludert i alt som har med graviditet og fødsel å gjøre. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har noen spørsmål eller tips!

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE