Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
Å kle på barna om vinteren er ikke alltid like lett. FOTO: Envato

Kle på barna i kulden

Å kle barna riktig på de kaldeste dagene kan være en utfordring. Hvordan kler man på seg og barna best for å unngå å fryse?

Å kle barna riktig på de kaldeste dagene kan være en utfordring. Det skal være varmt nok, men ikke for varmt, mange lag, men ikke klumpete. Hva med kuldekrem? Ullsokker inni vinterskoene? Holder det med pannebånd eller må de ha lue? Mange spørsmål dukker opp, og helst når man står i gangen og holder på å kle på ungene.

Ull er gull..

…er et mantra for mange. Det er ikke så rart, siden ull har mange gode egenskaper, som for eksempel at det ikke blir kaldt når det blir vått, og at det er pustende og lett. Ullundertøy er derfor et must på kalde dager. Er det veldig kaldt, kan det være lurt med to lag tynn ull.


Skal du kjøpe nye klær til ungene og trenger en størrelsesguide? Her er den.


Allergi

For de fleste er ull gull, men for noen små er dette en kilde til kløe og ubehag. Heldigvis finnes det alternativer til ullundertøy. For eksempel ulltrøyer med ull på utsiden og et lag med bambus, silke eller viskose på innsiden, mot huden. Dette kan hjelpe de barna som reagerer på ull. Eventuelt superundertøy laget utelukkende av viskose.

Kuldekrem

Når gradestokken kryper nedover mot et tosifret negativt tall, kan kuldekrem være noe å vurdere. Kuldekrem er en fet krem som ikke inneholder vann, og som legger seg på huden som et beskyttende lag. Dette forhindrer fordamping av fuktighet i huden, som fører til at huden ikke blir tørr. Kuldekrem beskytter ikke mot frostskader, i følge Vitus Apotek, så ikke hold barnet lenger ute enn du ville gjort uten kuldekrem. Inneholder kuldekremen litt vann, smør det på ca. en halvtime før dere skal ut, slik at vannet rekker å fordampe fra huden.

Ullsokker i sko

Dette kan fort bli klumpete og trangt, så det kan være lurt å kjøpe vintersko som er litt romslige. Litt sent nå, tenker du kanskje, for vinterskoene er allerede kjøpt inn. Det kan fint holde med «vanlige» tynne sokker av ull inni skoene, og ikke store raggsokker. Barnet er som oftest i bevegelse ute uansett, og det er viktigere med luft rundt føttene enn å presse flere lag inn.

Når er det for kaldt?

Her er det forskjellige råd fra ulike hold, og det kommer også an på hvor i landet du bor. Et generelt råd er at babyer og småbarn ikke skal være ute når temperaturen er lavere enn minus 10, men det finnes ingen nasjonal anbefaling. Det er viktig å merke seg at det ikke bare er tallene på gradestokken det må tas hensyn til, men også vindstyrke og effektiv temperatur. Små barn mister kroppstemperaturen sin raskere enn voksne, og er derfor mer utsatt for alvorlig forfrysning og nedkjøling.

Hva syns du om Kle på barna i kulden?

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Camilla

Camilla

Hei! Jeg heter Camilla. Jeg er ikke en pappa, men en mamma til en gutt på tre år, og jeg synes det er viktig at pappaene føler seg mer inkludert i alt som har med graviditet og fødsel å gjøre. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har noen spørsmål eller tips!

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Nytt på siden

Nyeste artikler

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

Lurer på hva COS-kurs er! FOTO: Envato

Hva er COS-kurs?

Har du hørt snakk om COS-kurs, og lurer på hva det egentlig er? Her kan du lese litt mer om hva det er og om det er noe som passer for deg.

LES MER

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE