Kort sagt syns vi bleiebøtter et produkt vi kunne vært foruten, og det finnes flere langt bedre alternativer. Allikevel skal vi ta for oss poenget med en bleiebøtte, og hva du bør vurdere dersom du er helt bestemt på at du skal kjøpe bleiebøtte.
Hva er en bleiebøtte?
I all hovedsak er en bleiebøtte en avfallsbøtte markedsført som spesielt designet for at du skal kaste bleier i den. Til forskjell fra en søppelbøtte, kommer bleiebøtta som oftest med lokk, og er ment til å stå der man skifter bleie på babyen. Så enten i stua, på et eget rom eller på badet. Det at bleiebøtta er så synlig i hverdagen har mange firmaer identifisert som et marked, og derfor finnes det ekstremt mange forskjellige bleiebøtter tilgjengelig på markedet. Som nybakte eller forhenværende førstegangsforeldre er det lett å se seg blind på alle mulighetene.
Med salgsargumenter som at bleiebøtta hindrer lukt, er enkel å bytte pose på eller at den har antibakterielle systemer som skal gjøre det hele mer hygienisk. Så er spørsmålet; er det verdt pengene?
Hvilken bleiebøtte bør jeg kjøpe?
Det viktigste å tenke på når du skal kjøpe en bleiebøtte er hvor viktig de ulike funksjonene er for deg, og kan det rettferdiggjøre driftskostnaden av bleiebøtta?
Se også: Pappatips fra Hedvig Montgomery
Som nevnt tidligere kommer en del bleiebøtter med «luktfrie» poser. Eller poser på rull, som skal være lett å skifte. Ofte er disse funksjonelle posene tilknyttet samme produsent som bleiebøtteprodusenten. Det betyr at de kommer utformet med proprietær design. Altså kun produsentes poser passer til bøtten. Da blir det å jevnlig kjøpe nye poser eller posesett.
Så bleiebøttekjøp er ikke bare et enkeltkjøp, men på mange måter et abonnement. Et abonnement man heller kunne brukt på en strømmetjeneste eller noe som faktisk gjør hverdagen litt bedre.
For en bleiebøtte skal gjøre bleieskift enklere, men ofte er det innkjøp med høy «gadget-faktor» som er spennende i starten, men etterhvert som tiden går finner man ut at det er for mye styr med skifting av poserull, kjøpe refills og vasking av bøtta fordi det knuten på poserullen har gått opp. Som du kanskje forstår, så er vi ikke altfor begeistret for bleiebøtter.
Dette må du huske når du skal kjøpe bleiebøtte:
Hvis du er fast bestemt på å kjøpe en bleiebøtte, så har vi samlet noen viktige ting du burde ha i bakhodet når du velger:
- Sjekk hvor dyrt det er å kjøpe poser til bleiebøtta. Det er viktig å finne ut hva posekostnaden er, om det er lett å få tak i refills og hvor mange poser er det per refill. Noen rimeligere bleiebøtter har meget dyre poser, så her er det viktig å holde tunga rett i munnen.
- Sjekk hvor lett det er å åpne lokket. Noen bøtter har pedalåpning, noen har en fall-lem og noen åpnes for hånd. Finn ut hva som passer deg best – men da for all del med neste punkt i beregningen.
- Sjekk størrelsen på innkastet. Bleiebøtter kommer med stor variasjon når det gjelder størrelsen på åpningen der du slipper ned bleiene i bleiebøtta. En mindre åpning med lokk kan virke forlokkende (ha!), men også ha sine ulemper ved at større bleier, eller bleier hvor innholdet også dekorerer utsiden, kommer borti kanten på innkastet.
- Bestem deg for hvilken høyde du vil ha på bleiebøtten. Lave bøtter tar mindre plass, og ser penere ut. Dersom du skal skifte ved et stellebord kan derimot en lav bøtte være vanskelig å nå fra stellebordet. Hvis babyen spreller voldsomt, så er det også vanskelig å kunne bøye seg ned for å åpne en bøtte. Høye bøtter er lettere å treffe, men tar mer visuell plass i rommet.
- Sjekk om det er enkelt og raskt å skifte poserull eller poser på bleiebøtta. Er det noe du kan gjøre med én hånd? Er det noe som krever at du må løfte bleiebøtten, eller kan den stå på gulvet?
- Prisen på bleiebøtta. Dette punktet er ikke så viktig, men det må med. Bleiebøtter varierer ikke så veldig i pris – men husk at når alt kommer til alt, så er funksjon det viktigste med bleiebøtten, og ikke utseendet. Velg en bøtte som passer dine behov, og ikke etter design.
Våre anbefalte alternativer
Etter å ha både fått en gratis bleiebøtte som del av en nyhetsbrev-påmelding, og kjøpt en selv, har vi nå kastet både bøtte og poser. Vi brukte bleiebøtte en stund med det første barnet. Nå er vi på baby nummer to, og da bruker vi en høy avfallsbøtte. Med pedalåpning slipper vi å berøre bøtta når vi skal kaste en bleie. Siden den er høyreist og har stor åpning er sjansen for å bomme med bleiekastet fra stellebordet nesten helt borte. Så kjøper vi poser med snøring fra samme butikk. Mye billigere, og minimalt med vedlikehold og driftskostnader. Det er vår anbefaling!
Man kommer ikke utenom at bleieskift kan generere mye avfall. Det er engangsbleier, våte servietter, tørre servietter og alt mulig annet som følger med. Hvis man dropper bleiebøtte-ideen helt, kan vi anbefale å kjøpe noen billige hundeposer. Så kan man kaste hele stasen rett i søppelkassen. For helt ærlig, man trenger ikke bleiebøtte – særlig ikke hvis man bor i en liten leilighet eller har dårlig med plass.
Følg oss på Instagram for produkttips, tester og annet fra småbarnslivet!