Innhold i artikkelen:
Årets NRK-julekalender (i 2024) heter Stjernestøv. NRK lover en engasjerende blanding av realisme og magi. Stjernestøv ble først utgitt i 2020, men vi hadde ikke barn da. Så vi har ikke sett denne enda.
Serien følger Jo, en gutt som opplever utfordringer etter foreldrenes skilsmisse.
Med ny adresse og nye omgivelser, kjenner Jo på savnet etter det gamle livet sitt. Men i alt det ukjente finner han Elly. Elly er en mystisk jente på loftet, som har magiske evner og kommer fra en verden fjernt herfra – stjernefolket i Nord.
En julekalender med varme, eventyr og skilsmisse
«Stjernestøv» tar opp temaer som skilsmisse, vennskap og tilhørighet – ting mange barn kan relatere til. Det er tross alt mellom 8.000- og 11.000 skilsmisser hvert år. (I følge SSB.no). Det er i hvert fall et koseligere tema enn kreftbehandlingen i Snøfall 2.
Selv om bakteppet er skilsmisse, så ser det ut til at serien starter med at Jo forsøker å finne seg til rette i en ny by.
Heldigvis blir man tidlig ut introdusert for julekalenderens magiske elementer, så da slipper man kanskje at de minste barna faller av før det kommer ordentlig i gang.
Den balansen mellom hverdagslige utfordringer og en eventyrlig reise er ikke det mest nyskapende, men en oppskrift som vi har sett fungere før. Vi syns Julekongen, som var julekalender i 2012 var en artig julekalender da den gikk. I Julekongen var jo også den «ekte verdenen» også ganske langt unna vår virkelighet også. En mer karikert og ufarlig versjon noe som passer fint i en TV-serie for barn.
Det blir spennende å se om Stjernestøv klarer denne balansegangen mellom den kalde bleke realismen som kjennetegner nordisk filmproduksjon, og en eventyrverden som skal bidra til julestemning i heimen. Vi har jo ikke sett Stjernestøv enda, og unngått å lese andre anmeldelser av den.
Snøfall 2 vs. Stjernsteøv
Mens fjorårets julekalender, «Snøfall 2», tok opp temaer som håp og fellesskap gjennom en rørende historie, går «Stjernestøv» en litt annen vei.
Stjernestøv føles moderne med fokus på temaer som mange barn i dag møter, som omveltningen etter en skilsmisse og det å finne sin vei i nye omgivelser. På tross av at Stjernestøv er fire år gammel, så er temaene og magien like aktuell i dag. Litt mer realistisk enn Jul i Skomakergata (som var goat i sin tid).
Der «Snøfall 2» i tillegg hadde et underliggende tema om sykdom og tap, er «Stjernestøv» mer orientert rundt det emosjonelle landskapet til barn i skilsmissefamilier.
Hvilken alder passer Stjernestøv for?
Overskriften får det til å høres ut som om vi snakker om en ny type narkotika, men det er ikke tilfellet – nei, her er vår veldig lite faglige vurdering om hvordan vi antar at Stjernestøv vil oppfattes av ulike aldersgrupper:
De minste barna vil syns magi og den magiske verdenen er spennende. Ellers falle av lasset hvis det blir for mange stille scenere uten action eller dialog. (Norsk film elsker å la karakterenes følelser bli formidlet implisitt, og la klipperen beholde lengre tomme sekvenser med dagligdagse ting som å smøre på brødskiva, knyte sko etc).
Barn som er så store at de har interesser, empati og litt mer forståelse av følelsspekteret vil kunne forstå mer av motivasjonen til hovedpersonen Jo. Både gjennom at han er interessert i sport (ishockey) og verdensrommet – to interesser som må oppleves på andre måter etter at karakteren flytter. Det er temaer som er like aktuelle i dag, som i 2020.
Ellers så har vi svært lite forventninger til denne julekalenderen, som selvfølgelig ikke har premiere før 1. desember på NRK og NRK Super.
Ellers så har vi svært lite forventninger til denne julekalenderen, som selvfølgelig ikke har premiere før 1. desember på NRK og NRK Super.
Det blir spennende å se om «Stjernestøv» klarer å innfri de få forventningene vi har, og bli en ny julekalenderfavoritt! Det må jo være en grunn til at NRK legger ut igjen en fire år gammel julekalender.