AV Blipappa.no

LISTE: 10 funfacts om Norge og nordmenn

Tusser og troll, bunad og folkeeventyr, lutefisk og lefse. Men dette er ikke alt som er typisk norsk!

Innhold i artikkelen:

En nyttig liste dersom du behøver funfacts om Norge eller nordmenn. Artikkelen er opprinnelig publisert av Alltidfredag, men vi har gjengitt den her i sin helhet.

Her i Norge har vi nasjonalromantiske malerier, rakfisklag, og hytte på fjellet. I Sverige har de surströmming, midtsommernattsfeiring, og forbanna mange fornavn, og i Danmark bruker de et tallsystem de selv ikke helt kan forklare hvordan henger sammen. Dette er en liste med flere erkenorske fakta, normer, og væremåter – rett og slett funfacts on Norge og nordmenn.

Hvis du er ute etter fakta som kan fakta som kan brukes i for eksempel en quiz på jobben, skolen eller med slekta. kan du se på denne listen her med én funfact om alle land i hele verden:

Vanligste skrivefeil

Norge er et land med en høy andel litteraturglade mennesker. Men selv om lesing står høyt på nordmenns liste over fritidssyssler, er ikke skriving like utbredt. Her er noen av de vanligste skrivefeilene vi gjør:

Feilstavelsene står til venstre, og riktig står til høyre.

(Feilstavet – riktig)
Addresse – adresse
konkuranse – konkurranse
motatt – mottatt
skjelden – sjelden
værste – verste
paralell – parallell
anderledes – annerledes

Feilstavelse av akkurat. ILL.FOTO: Slangordboka.no
ILL.FOTO: Slangordboka.no

Uskrevne kollektivtrafikkregler

Det er mange hundre tusen mennesker i Norge som reiser kollektivt. På buss, tog og lignende er det dette som gjelder: Du skal for all del unngå blikkontakt med andre som sitter rundt deg; Det er bare lov å sette seg ved siden av en annen på bussen dersom du ikke har noe annet alternativ, og det er ikke lov til å sette fra seg vesken/sekken på setet ved siden av seg med mindre setet holdes av til noen. Dersom du sitter ved siden av en fremmed skal du fortsette å gjøre dette helt til ditt stopp, selv om alle andre har gått av.

Nordmenn er et turfolk

Ved enhver anledning valfarter rødkinnede friskuser til skogen eller til fjellet. Fjellvettreglene er viktige, men husk også turnormene som gjelder; Er du på tur i skogen skal du alltid hilse på andre folk som går tur, sånn er det i land med liten befolkning og mye natur. Er du på tur i skogen når det er snø, må du ha på deg ski, helst en profesjonell skidrakt, og ligge i riktig løype! Har du med deg hund i naturen må du huske båndtvangen, som gjelder mellom 1.april og 20.august.

Janteloven

Janteloven er en liste med fæle, men ikke veldig varierte, punkter som slår hardt ned på enkeltmennesket. Selv om dette er en fiktiv lov, gjelder den som en bakomliggende norm i det norske samfunnet. Janteloven ble først formulert av Aksel Sandemose i boken » En flyktning krysser sitt spor», og lyder som følger:

  • Du skal ikke tro at du er noe
  • Du skal ikke tro at du er like så meget som oss
  • Du skal ikke tro at du er klokere enn oss
  • Du skal ikke innbille deg at du er bedre enn oss
  • Du skal ikke tro at du vet mer enn oss
  • Du skal ikke tro at du er noe mer enn oss
  • Du skal ikke tro at du duger til noe
  • Du skal ikke le av oss
  • Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg
  • Du skal ikke tro at du kan lære oss noe
Jante ser deg og dømmer deg. ILL.FOTO: Envato
Jante ser deg og dømmer deg. ILL.FOTO: Envato

Køkultur

 Det norske folk er generelt meget flinke til å stå i kø. Ikke så flinke som britene da. Noen frekkaser er det selvfølgelig, men de har man lov til å slå hardt ned på på den norske måten – med et strengt blikk. Derimot er det lov å slippe til personen bak dersom han kun skal ha et par varer, mens du selv har vognen full, det blir satt pris på. Husk også å finne frem lommeboka før du kommer til kassen, slik at alt går raskere for alle. Det meste er 

Bilkjøring

Bilkjøring er en elsket hobby, og et must for å komme seg rundt i vårt langstrakte land. Men selv om vår vei til å få førerkortet kanskje er unødvendig lang, er det likevel ikke alle som greier å oppføre seg ordentlig resten av sitt kjørende liv. 

Blinking i rundkjøring blir altfor ofte neglisjert, og farlige forbikjøringer skaper situasjoner som ikke alltid ender heldig. Er du ikke bilist, men syklist – husk at du enten er kjørende eller gående, ikke begge deler! Syklister er om mulig enda flinkere til å lage sine egne regler for ferdsel på vei. 

 

Rundkjøring til glede og forargelse. Funfacts om rundkjøringer har du ikke sett før. ILL.FOTO: Envato
Rundkjøring til glede og forargelse. Funfacts om rundkjøringer har du ikke sett før. ILL.FOTO: Envato

Et kaldt folk?

Vi får hele tiden høre at det norske folk er et kaldt folk, men er dette egentlig riktig? Hør vår teori; I flere europeiske land drikker man vin og sprit til alle døgnets tider, til lunsj og til middag, mens i Norge har vi helgefylla. I midt- og sør-Europa er de varme, vennlige og hilser på alle, i Norge er vi innesluttede og fåmælte med fremmede, men ikke på fylla! Da er vi de gladeste, mest feststemte og snakkesalige. Derfor mener vi at alkoholen har skylda – hadde nordmenn drukket som spanjoler hadde vi vært minst like varme og koselige som dem – tror vi.

Julebrus

Julebrus er en stor favoritt, men ikke hvilken som helst julebrus! Veldig mange har sin lokale favoritt, og det er ikke lov å vike fra patriotismen til sitt nærmeste bryggeri. Visste du forresten at det finnes en Norsk julebruskonge? Han heter Egil Fredriksen, og drikker to liter julebrus hver dag!

Julebrus

Om sommeren er det påbudt å være redd for flått og solbrenthet. Det er ikke så mye annet å være redd for i landet vårt, så da følger vi tradisjonen med insekter og sol. Avisene hjelper oss alltid å huske på hva man skal frykte. Det er også et must å snakke om hvor dårlig vær foregående somre har hatt. Sommeren er også tiden for familieaktiviteter- og sammenkomster, så da kan de eldste snakke dagen lang om hvor dårlig de fleste somrene er.

Engelsk i praksis

Nordmenn er ikke så flinke i engelsk som de tror. Du kan sitere Sheldon fra Bing Bang Theory feilfritt, men møter du plutselig på en brite som spør om veien til t-banen, blir det mer sånn her (uttale: norskengelsk): Eh… Yes, if you go down there and to the buss standing in the road there, you can see a sign over the ehh… taxi stop. Right next to the taxi stop it is a eh.. way up to the t-bane station.» (Noen er selvfølgelig flinkere enn dette, men tenk på den generelle nordmann).

Velkæm tu mai karavæn. ILL.FOTO: Envato
Velkæm tu mai karavæn. ILL.FOTO: Envato

Flere artikler fra Alltidfredag

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE